I apologize...

oleh sorensen pada 30 Disember 2009 dalam ,

Mungkin keadaan saya pada masa ini agak sukar. Dan mungkin kerana terlalu banyak perkara yang perlu diterangkan, maka sedikit ketegangan telah berlaku antara kita. Saya amat berharap agar perkara ini memberi lebih ruang kepada sesama kita untuk lebih mengenali dan mengetahui kehendak antara satu sama lain.

Dengan ini, dengan rasa penuh rendah diri, secara terbuka saya ingin memohon maaf kepada anda.

Abang, maafkan saya.
Omar, maafkan saya.

Saya tetap sayang kalian berdua apa adanya.


4 komen seterusnya...

Aku sayang kawan2 aku...

oleh sorensen pada 28 Disember 2009 dalam

Anggap saja ini sbg luahan perasaan. Anggap saja ini sebagai surat terbuka. Fikirlah apa2 yang korang nak fikir. Even korang nak kata aku ni teruk, jahat mulut, jiwa kacau atau apa2 pun.. terpulanglah. Cuma aku nak korang baca, korang dengar apa yang aku akan cakapkan ni dengan mata hati korang. Tu je harapan aku.

Kadang2 aku pun tak faham kenapa aku cepat tersentap kalau ada antara kawan yang tiba2 menyepi, menghilangkan diri ataupun dingin secara tiba2. Bila perkara macam ni berlaku, memang aku cepat emo terutamanya kalau kawan itu memang sudah aku anggap sebagai sahabat baik. At that point, memang aku akan cepat melenting2 ataupun meroyan bila tiba2 aku terasa menyampah dgn attitude2 yang telah aku sebutkan tadi tu. Tapi bila aku termenung sorang2, barulah aku terfikir sendiri. Kenapa aku perlu berperilaku mcm tu kpd kawan2 aku? Adakah sbb aku ni tak boleh dipercayai, ataupun sbb aku ni suka sangat fikir yang bukan2 pasal orang lain?

Akhirnya, aku terperasan jugak.. sebenarnya aku ni sangat2 sayangkan kawan2 aku. Kpd korang, kawan2 aku.. korang tak tau betapa aku sangat takut kehilangan korang. Ya, every single of you. Sbb tu demi korang, aku sanggup jadi pendengar yang setia sepanjang masa. Walau korang bertengkar sesama sendiri pun, yang mendengarnya siapa? Aku, aku jugak yang akan mendengar setiap butir rintihan korang. Betapa tak puas hatinya korang antara satu sama lain. Ada masanya, sampai orang memperkatakan tentang kita semua. Orang tanya aku, apa yang dah berlaku. Aku cakap tak ada apa2. Sbb demi kawan2 aku sanggup jadi protective, walaupun kadang2 aku pun tak tahan dengan perangai childish, backstabbing, ignorant dan emotional yang ada pd segelintir dpd korang.

Dan kepada kau, salah seorang daripadanya..

Dulu kita pernah berjanji, yang hubungan persahabatan kita takkan terputus sampai bila2. Aku rasa, dalam ramai2 kawan aku.. kau lah yang paling dekat dengan hati aku. Bercakap dengan kau saja membuatkan aku terasa mcm berada di rumah, aku rasa selamat kalau aku cerita sebarang masalah kpd kau. Aku rasa, suara aku didengar walaupun adakalanya kau memintas kata2 aku pada masa yang tak sepatutnya.

Tapi, kenapa sekarang kau hilang?

Kau selalu merungut, kau kata takde orang yang faham kau. Kau selalu kata, kau menangis sorang2. Kadang2 kau marah ntah sape2 dalam social network kau, sampaikan ada kawan2 lain yang call aku, tanya apa masalah kau yang sebenarnya.

Habis tu, aku ni siapa? Dah tak layak ke utk aku ambil tau ttg masalah yang kau hadapi sekarang?

Kau nak aku jawab apa dgn kawan2 kita? Sedangkan aku sendiri pun tak tau kalau kau masih anggap aku ni sebagai sahabat setia kau ataupun tak?


Kita dah kenal lama. Kalau tak, aku takkan bahasakan kau sebagai sahabat aku. Kau ingat senang ke org2 mcm aku ni nak bertahan dgn pelbagai jenis kerenah manusia? Kalau bukan kerana kau tu kawan rapat aku, buat apa aku nak peduli? Lantak kau la nak buat apa pun, nak 'membuat' dengan sesiapapun, kenapa aku nak kisah? Lebih2 lagi bila kau dah mendiamkan diri selama berbulan2, senyap takde khabar berita.. nampak gayanya memang aku ni dah tak diperlukan la dlm hidup kau?

Memang hati aku terguris sangat2 dgn attitude kau selama bbrp bulan ni. Kau membuatkan aku rasa mcm aku ni cuma dipergunakan oleh kawan2 masa diorang susah je, sebagai penyedap fikiran masa kepala diorang tengah kusut. Bila dah bahagia, lupa terus kewujudan aku. Bila dah meroyan balik, kau takut nak approach aku sbb dah lama sgt TL aku. Takut la tu, takut kne sentap. Betul tak apa yang aku cakap?

Apapun, kawan. Aku nak kau tau satu perkara je. Kalaupun kau dah tak boleh sayang aku sebagai sahabat setia kau, at least.. kau sayangilah diri kau sendiri. Kita pernah study sama2, kau pun tau perit getir hidup sebagai student.. betapa sakitnya tangan perlu bekerja utk mendapatkan segulung ijazah. Betapa banyaknya perkara yang dah kita tempuhi selama bertahun2 perkenalan kita, dan juga pelbagai jenis ragam manusia sekeliling yang mata aku dan mata kau sendiri pernah lihat. Takkan kau nak sia2kan semua tu macam tu saja, hanya disebabkan kau dah 'happy' sangat dengan hidup kau sekarang sampai semua perkara lain, termasuk study kau nak abaikan?

Ingatlah wajah mak bapak yang membanting tulang mengikat perut setiap hari, demi menyara kehidupan kita kat sana. Fikirlah sesuatu agar kau dapat membalas jasa diorang. Diorang takkan bersama kita sampai bila2, jangan nanti suatu hari.. kau menyesal sepanjang hayat kerana tak sempat menyumbang sesuatu kepada diorang setelah kau berjaya.


8 komen seterusnya...

Cuti nak habis dah..

oleh sorensen pada 26 Disember 2009 dalam

Bersedia untuk terbang!!

Slamber je kan aku.. org dah tengah sebok nak balik kampus arini dgn esok, aku ley duk rilex melopong kat rumah lagi utk seminggu nie. Biasalah, dah nak dekat tahun baru.. so aku dgn agak konfiden la mengatakan yang aku bukanla satu2nya student upm yg extend cuti untuk minggu ni, huhuh..

Tapi kalau tak silap, aku bli tiket lewat hari tu bukan disebabkan kemaruk sgt nak panjangkan cuti sampai new year. Tapi mmg sbb harga tiket akhir tahun ni dah mahal sangat. Faham2 la, dgn musim perayaan lagi masa ni. Tiap2 tahun, mmg ini la cabaran utama aku.. iaitu utk fight mendapatkan tiket yang "murah sikit" berbanding yang sedia ada. Tapi, biasanya mmg xde la. Last2 bapak jugak yg jadi mangsa.. huhu, xtau nak watpe.

Papepun, tak sabar nak jumpa member2 classmate ku yg giler2 itu.

Dan yang paling penting, tak sabar nak jumpa dia. HEHE!!



4 komen seterusnya...

Akhirnya, 3G...

oleh sorensen pada 24 Disember 2009 dalam ,

Celcom 3G? How exciting :-|

Sudah menjadi buah mulut di kalangan penduduk tempat aku, bila perkhidmatan Celcom 3G sudahpun dimulakan di Saratok sejak semalam. Pada yang masih ingat, dalam pertengahan tahun ni aku pernah buka satu entry bertajuk Alahai 3G yang mana ada menerangkan secara agak terperinci tentang masalah perkhidmatan broadband di hometown aku.

Benarlah kenyataan satu artikel yang aku pernah baca dari sebuah blog, mengatakan Celcom 3G akan diperluaskan ke kawasan2 bandar kecil di Sarawak menjelang akhir tahun 2009. Well, walaupun tak seperti yang aku harapkan (untuk melihat Maxis broadband yang diperluaskan ke sini, bukannya Celcom) tapi at least separuh daripada 'kemelaratan' penduduk di tempat aku ni sudah pun selesai. Semalam ada member inform, bahawa 3G service yang baru diperluaskan ni bukan sekadar 3G biasa, tapi berkelajuan HSDPA. Yang tu memang membuatkan aku terkejut sket la, sbb aku expect kalau ada 3G pun kat sini mesti Celcom akan pasang yang cikai2 je.. maklum la.. "rural area" kata diorang. But member aku tu kata, dia dah try speed memang ok. Tak sure la sbb service mmg tiptop, ataupun sbb tak ramai yg guna lagi. Dan yang paling menakutkan aku, itu mungkin salah satu 'umpan' kepada pelanggan2 baru yang belum tau selok belok kehanjingan local mobile operator untuk mendapatkan pelanggan baru. So far takmo komen yg tu dlu, wait and see lah.

So sekarang ni, aku nak tengok apa pula tindakan Maxis. Maklumbalas yg aku terima dpd Maxis berhubung aduan aku kpd SKMM dulu agak tak memuaskan jawapannya. Yang aku tau, even kawasan bandar mcm sibu pun belum ada Maxis 3G lagi, so apa sangatlah masa depan yang diharapkan utk pekan kecil macam saratok ni. Isu sebenar yang selalu timbul adalah pilihan, macam yang aku katakan dulu. Apabila kekurangan pilihan, maka faham2lah sendiri kalau ada sebuah telco yang didokong kerajaan akan memonopoli perkhidmatan tersebut di sini. Persaingan yang teruk, sememangnya menghasilkan kualiti perkhidmatan yang teruk juga. Mangsanya? __________ (kau isi sendirik).

Apa pula tindakan aku? Hehe. Macam dah terbau2 je henfon baru ni. Asal tahun baru je, mesti penyakit meroyan nak henfon baru pun datang gak. Tengok la balik kl nnt, nak tengok apa plak jenis henfon yang HSDPA enabled paling affordable utk dimiliki. Seperti biasa, aku memang akan improve gadget2 yang aku ada mengikut perkembangan facilities yang sedia ada. Jangan amalkan sifat show-off dalam diri, kerana membazir itu amalan syaitan.. ok!



Comments seterusnya...

Kerana GOOGLE...

oleh sorensen pada 19 Disember 2009 dalam

Kata orang, hidup perlu diteruskan. Tapi hakikatnya, peristiwa yang sudah tercoret di dalam sejarah hidup kita sememangnya tak akan padam sampai bila2. Memori manusia boleh menipu, tapi coretan2 lampau yg tersimpan di dlm sebuah server komputer tak mungkin akan berbohong tentang apa yg telah tertulis padanya.

Kerana GOOGLE, hari ini.. aku terasa diri ini umpama sangat kerdil dalam duniaku sendiri. Betapa aku sebenarnya telah banyak membazirkan ruang waktu bersama diriku sendiri tanpa pernah cuba membuka mata sebesar-besarnya, memandang alam dan ragam manusia yang luas terbentang tidak terkira. Mengenali, mereka yang sepatutnya sudah lama aku kenali. Kerana GOOGLE juga, aku dapat merasakan betapa rapuhnya cinta, kebahagiaan, kewujudan dan sesuatu yang kita miliki pada masa sekarang. Ia boleh hilang bila2 sahaja.. cuma hanya Dia mengetahui bila agaknya sesuatu itu akan diambil kembali oleh-Nya.

Ingatlah SoReNsEn. Itu CERITA, kau dan dia. Itu CINTA, kau dan dia. Jangan salahkan sesiapa kerana pengalamannya. Kalian sama sahaja tiada beza. Bila suatu hari nanti kau sudah hilang dari pandangan mata, namamu mungkin masih terpahat di hati mereka. Cuma hakikatnya, kau telahpun dilupakan.



8 komen seterusnya...

Chukupp....!!!!!!

oleh sorensen pada 16 Disember 2009 dalam

Yes I did...

Kalau dah nature banyak bercakap tu, sampai bila2 pun xkan berubah. Ingatkan nak rest dlu blog ni rupanyer aku tak boleh. Yer la, 10 hari ni aku stop entry tapi tengok kat visiting hits tu tetap la hidup jugak lagi. As a blogger, jadi satu kesalahan bagi aku kalau tak hapdate blog dan mengecewakan para pembaca setia, walaupun SEDIKIT!

Hehe..

Dalam beberapa ketika ni, aku agak banyak berfikir gak lew. Kecuali pasal project paper aku (bley?), mcm2 benda lain yg selalu merewang dlm palotak nie. Tak sabar nak habiskan cuti la, psl jadual sem depan la, hinggalah ke masa yg kat depan lagi.. iaitu nasib aku selepas tamat study pd akhir sem nanti.

Aku dah start bincang dgn ayah aku psl plan aku nak cari keje kat KL dulu lepas habis study nanti. Mungkin some part, temanyer ala2 'buang emak buang sedara, kerana kasih hamba turutkan' kot (matilaaku!!!). Tapi takder la jugak sbnrnya. Aku pikir, lepas habis nanti apa aku nak buat. Kalau aku balik sini, alamat tanam anggur la aku utk bbrp tempoh ketika. Takkan sampai bila2 aku nak bercucuk tanam kat farmville je kan, BIL STREAMYX nak kne bayo jugak.. MAKAN TU TAK KESAH la sgt.. (jgn marah bangggg!!!). Pastu dgn ptptn lagi, by june 2010 aku kne start bayar dah sbb permohonan penangguhan yg aku apply dlu mmg takat tu je. Tak brani nak main2 sgt dgn regim ptptn ni, kang silap2 takley lak nak gi dating kat oversea sbb perjalanan kne sekat. Gtew.

Tadi pun aku ada mintak opinion dpd kakak ipar aku gak. Dia kata, depends dgn aku la. Pasal family katanyer xyah la risau.. sbb dia dan abg aku ada utk temankan mak dgn bapak kat rumah nie. Aku nie set2 home person jugak lew kalau duk sini, cuma kalau aku kuar dpd sini aku rasa aku bleh jadi diri sendiri pd kebanyakan masa.

So, tengok jela nanti apa yg aku leh buat. Pada sesape yg ada cadangan atau pendapat lain tu.. sila2 la komen. Kot2 ada yg tau ke kat mana tmpt keje dan tmpt tinggal yg senang nak arrange kat sekitar kl atau putrajaya, opinion sgt dialu2kan. Wpun lambat lg, nak kne bertindak cepat jugak lew.. kata org rezeki tak datang bergolek2, tul tak? :D



6 komen seterusnya...

I need a break..

oleh sorensen pada 06 Disember 2009 dalam

Kekontangan idea dan fenatzz...

Hihih..

Lebih dua tahun aku berblog, baru aku rasa situasi mcm ni. Kepala rasa kosong je, skill2 menulis yg ada pada aku sebelum ni pun terasa seakan hilang tak tau ke mana. Entahla, mungkin tu tandanya aku perlu berehat sementara waktu dari ruang penulisan virtual ni kot.

Pape pun, aku tetap sayang blog ni. Aku belum berhenti tau.

Doakan aku kembali dgn idea yg lebih fresh dan mantap dari sebelum2 ni. Yang penting, doakan aku kembali dgn siapa aku yg sebenarnya, tanpa mengubah sedikit apa pun dari yang sedia ada. Buat pengunjung setia, thx for your support.. aku sayang korang sumer.

D' alam maya SoReNsEn. Tulisanku adalah transkripsi, cuma tanpa tinta. Luahanku adalah ekspresi, cuma tanpa suara.


4 komen seterusnya...

Salam Aidiladha...

oleh sorensen pada 26 November 2009 dalam

Hidup memerlukan PENGORBANAN...
Pengorbanan memerlukan PERJUANGAN...
Perjuangan memerlukan KETABAHAN...
Ketabahan memerlukan KEYAKINAN...
Keyakinan untuk mendapatkan KEBAHAGIAAN!



2 komen seterusnya...

Tercabar...

oleh sorensen pada 25 November 2009 dalam

Dah jadi lumrah kan. Kalau seseorg tgh bahagia mmg ada jela mata2 yg dengki, paling tidak pun.. ada yg akan cuba menempelkan dirinya pada posisi yg tak sesuai dgn keadaan.

Aku harap, jgn ada lah yg menganggap ini sbg karma utk aku. Pd "previous second" aku dlu, takyah perasan. Keadaan ko dgn aku dulu tak sama. Dulu ko yg menempah maut dgn aku dan mendapat charotan free, so ko jgn pernah anggap aku cuba merampas kebahagiaan ko, ok. Main2 dgn aku, means u deserved what u got.

Mslhnya skrg, aku dah stable.. at least, buat masa skrg. Aku tau dia faham kenapa aku ckp mcm tu. Sbb tulah, pd aku xde sape yg dpt menandingi dia. Dia faham aku, dan aku pun masih berusaha utk faham dia. Tapi kenapa agaknya, kalau kte dah rasa diri berada dlm mode selamat, asik2 ada je yg nak ajak main roller coaster. Aku tak minat la, aku gayat. So, boleh tak tinggalkan aku berdua je main buaian dgn dia? Aku tak pernah, dan tak akan pernah menduakan sesiapa. Itu prinsip aku. Korang semua kne tau.

Masa aku sorang dulu. Ada org kesah? Masa aku meroyan dulu. Ada orang peduli?

Tapi dia kisah. Dia peduli. Dia sorang je. Yang lain mana? Kalau bukak baru nak pandang, kalau tak bukak korang tak pandang aku kan? Jadi, kalau ada yg mengoffer diri dan aku refuse tu, harap2 jgn la salah faham. Aku ni bukannya bola tenis yg korang bleh lempar sesuka hati atas court. Aku pun ada perasaan, ada prinsip, ada maruah diri. Dan aku ni bukanlah chantek sgt luar dan dalam. Aku tak layak utk permainan mengarut, absurd dan immature korang tu. Faham?

Jadi, biar la aku dgn hidup aku. Mana2 yg rasanya tak perlu tu, ke tepilah. Aku perlukan sikit privacy utk diri sendiri, dan juga dia.



3 komen seterusnya...

I'm home...

oleh sorensen pada 17 November 2009 dalam

And i'm very happy about it. Happy ^(-.-)^

No. Of course i love being at home. To hate your home is to hate your family. No. I don't hate my family, they meant everything to me. But yes, despite all of this happiness there is one thing i still couldn't get rid of.

Is this what i get for giving too much priority on personal space all this time?
I see black. And it's empty.

I'm lonely, sweetheart. And I miss u so much.



2 komen seterusnya...

Sepi...

oleh sorensen pada 13 November 2009 dalam

Malam ini
Dulu pun begini
Kala cinta pergi
Tanpa sudi kembali

Lenyap canda
Sesak dada
Tulang tiada
Cairlah semua
Mengalir ke mana-mana
Membanjir di mana-mana

Malam ini
Tiada ku rasai
Bayang dirimu di sisi
Nyanyian jelma angin membisu
Dingin menyerbu
Rasa kian beku.


2 komen seterusnya...

Aku ibarat LALANG?

oleh sorensen pada 08 November 2009 dalam

Define LALANG uolz???

Hari ni masa tengah lena dibuai mimpi indah, tetiba satu nightmare dtg dalam kehidupan bahagia aku. Dalam mimpi tu, aku ternampak lalang. Ye.. lalang la uolz.. bukan balang.. hanjing!!

Terus kepada definisi yer adik2 sekalian.

Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga (matila literature review!!!!)

LALANG:
Sejenis tumbuhan (rumput yg tinggi), Imperata cylindrica (Imperata contracta);

Contoh peribahasa:
Lalang yang terbakar, si carik menumpang mati.

Maksudnya:
MENDAPAT KECELAKAAN KERANA KESALAHAN ORANG LAIN.

Owh.. barulah aku faham, itu rupanya sebab kenapa aku dibahasakan sebagai LALANG. Tapi aku x ske la mende2 akademik ni. Kamus yg aku tengok tadi tu pun aku dah campak dalam tong sampah. Pening, sbb tu smp skrg final year project aku x settle2 lagi. Tapi kan, aku mmg takleh blah la kalau skrg ni org sebut psl lalang dpn aku. Klaka. Ada ke tumbuhan yg mcm tu masuk dlm mimpi aku. Nape tak bagi aku define sendiri je mende lalang tu sebelum masuk dlm kamus dewan?

LALANG, bagi aku cuma sejenis tumbuhan yg TAK BERGUNA kpd dirinya mahupun org lain.
LALANG, tumbuhan yg boleh MENYUSAHKAN ORANG yg menanamnya kerana tak membawak sebarang penghasilan.
LALANG, sejenis tumbuhan MEROYAN yang tak tahu apa kemahuan dirinya.
LALANG, tidak berguna langsung dan cuma layak diracun sampai MAMPUS.


Puas aku bermuhasabah diri, tapi tetap aku tak jumpa hubung kait antara definisi tak ilmiah pasal lalang aku tu dgn diri aku sendiri. Tapi persoalannya, kenapa lalang kat atas ni tetap menghantui aku smp aku rs mcm nak bunuh diri bila memikirkannya?

Owh.. mungkin sbb ada sesetengah manusia lalang yang pernah masuk menyibuk dlm hidup aku dulu kot agaknya. Mungkin disebabkan lalang hanjing tu, peribahasa lalang yg langsung takde kaitan dgn aku tu tak pasal2 terpalit jugak kat muka aku yg hensem ni. Yelah.. aku jarang mendapat kecelakaan melainkan ada manusia2 CELAKA lain yg cuba memBABIkan hidup aku yg bahagia neh!!!

Dgn explanation yang aku bagi kat atas ni, kau brani lagi kata aku LALANG?
Sape yg lalang sbnrnya? Aku ke engkau hah, JALANG?


5 komen seterusnya...

Trip to Penang..

oleh sorensen pada 03 November 2009 dalam

Serius dowh.. rupanye aku tak amik banyak gambar pkai henfon aku ms pegi penang hari tu.. so aku decide utk cancel jela upload gambar2 yg ada sbb satu pun tak menepati piawaian imej dalam blog ni.. huhu!!!

Hehe.. btw, dlm hari khamis mgu lepas abg wan call.. tanya nak join dia dgn abg adi gi penang ke tak. Aku kalau bab2 nak gi travel mana2 ni toksah la tanya.. mmg biasanya aku takkan refuse kecuali atas masalah kesihatan atau masalah2 serius yg lain. So mlm hari jumaat tu, ktorg pun proceed la ke penang. Selain aku, abg wan dan abg adi, ada 2 kenalan lain yg join sekali gak. Dan sepanjang trip ni, abg adi la yg jd driver ktorg dpd pegi sehingga la balik. Thx tau abg adi :) Sampai kat penang tu dh lewat jugakla dlm pukul 2 pagi. Lepas berhenti minum jap, ktorg pun cari la tempat utk bermalam. Last2 tu jumpa gak satu apartmen sewa di batu feringghi (sori bang wan, tak ingat la nama tempat tu.. bayu mende tah.. hihih). So ktorg sewa la situ. Tapi start round2 nye pagi esok la (sabtu), sbb dh lewat.

Pagi tu agak melucukan bagi aku. Mana taknya, masing2 dah lapar. Yg keluar cari makanan breakfast ms tu cuma aku, abg wan dgn along je.. itu pun kemain jauhnye la nak jalan dpd apartmen ktorg tu. Kalau kat kl, pukul 7 pagi tu dah pakat2 sesak sume cafe2 yg ada.. tapi kat penang byk lg yg tak bukak ye kat area feringghi tu. Pelik jugak aku, org penang ni breakfast pukul brp? Hihih!!

Yg best tu ms nak gi mandi kat pantai batu feringghi. Punye la gigih ni berjalan ikut sisi bangunan hard rock hotel. Gi mandi pun tak lama la, sbb air pantai dia berbau kurang sedap. Before balik ke bilik tu sempat lepak jap minum2 kat gerai dpn apartmen.. then berendam dlm kolam renang apartmen. First time dpt mandi dlm swimming pool ye.. sronok gak rupanya :D Malam tu gak ktorg kuar ke area Gurney utk gi mkn mlm.. abg wan belikan rojak pasembor, sempat gak la rasa2.. sedap tau sbnrnya bang wan, just mlm tu sbb kenyang sgt sbb tu sy xdpt tlg habiskan.. hihih.. sori tau!!

Masa balik tu patutnya singgah cari souvenir yg aku bgtau nak blikan utk member, tapi byk stall2 souvenir dah tutup lak. Hmm, just sempat bli dvd je kat kedai satu tu.. murah nak mampos, nasib baik x bawak duit banyak.. kalau tak.. meriah ler gamaknya..

Tengah hari ahad tu ktorg pun bersiap2 la balik. Even perjalanan balik tu pun bagi aku interesting sgt2.. sbb ktorg tak lalu ikut highway masa dlm negeri perak (tak sengaja sbnrnya, sbb salah masuk jalan.) Tapi itu la yg aku ske, sbb tak selalu ada peluang masuk ke jalan celah2 kampung org kat semenanjung nie.. maklumla aku bukan org sini, so bila dpt tengok tempat2 yg susah nak pegi mmg satu pengalaman baru bg aku. Masa kat changkat jering ktorg singgah bli durian, agak banyak jugakla jumlahnya dan ktorg makan masa singgah kat rumah kenalan lama along.

Ktorg sampai KL malam tu, dlm pukul 11 lps hantarkan kwn abg adi balik ke rumah dia di bestari jaya. Aku sampai kat UPM lebih sikit je lepas pkl 12, sempat lg la kne charot lite2 dpn post pak guard tu.. benci!!

Overall, trip ke penang ni bg aku sgt memorable la. Terasa closeness between ktorg mcm satu keluarga wpun ada antaranya yg aku tak pernah jumpa sebelum ni.

Dan yg penting, masa vacation tu aku rasa disayangi, oleh semua orang. Thx abg wan, for the opportunity, the experience and the memory. I'll keep it forever in my heart :)


Comments seterusnya...

Diskaun tiket flight???

oleh sorensen pada 28 Oktober 2009 dalam

Waahhhh... murahhhhhhanjenggg!!!!!!

Hai.. budak2 MPPUPM ni tak pernah naik flight langsung ker??? (matila bukak2 entry terus charot!!!).

Hahah. Aku pun terperasan gak kebelakangan entry aku asik keje menchaaroottt aje. Nak buat cmne, dah mmg banyak bende2 keji berlaku menjelang hujung2 sem kali ni kan. So, bertahanlah.. kalau korang sayangkan aku. Wakakaka!!!

Baiklah. Kali ni nak citer sket pasal "diskaun" tiket flight yg diumumkan oleh dak2 MPPUPM bermula dpd semalam. Sejak dr petang kelmarin, aku ternampak beberapa wall post di group facebook MPPUPM dan group UPM sendiri pasal benda ni. Katanyer, pihak MPP serta UPM Holdings tengah berusaha utk mendapatkan diskaun utk harga tiket flight pulang ke kampung dan juga utk kembali ke UPM semula menjelang semester baru nanti. Sesapa yg tak bli lagi tiket buat masa ni, dimintak utk bagi semua butir2 peribadi dan flight yg ingin ditempah tersebut kpd pihak MPP sebelum MALAM INI.

Aku pun mula rasa pelik. Banyak benda2 pelik yg terlintas dalam fikiran aku skrg.

Perkara pelik No. 1

Sejauh mana officialnya tawaran diskaun tiket tersebut, sedangkan ia hanya dibuat di dlm facebook sahaja oleh MPPUPM yg terlibat? Mcm mana dgn budak2 yg takde facebook, mcm mana diorang nak tau pasal benda ni?

Perkara pelik no. 2

Kenapa baru skrg dak2 MPP nak ambil tindakan buat benda2 ni semua? Sedangkan kebanyakan bdk2 terutamanya student2 Borneo mcm aku, biasanya dah pun menempah tiket paling kurang 2 bulan sebelum flight. Kurang peka kah bdk2 MPPUPM, sampai bbrp hari lagi final exam nak tamat baru tergocoh2 nak announce benda ni. Tak cukup dgn tu, tempoh masa diberi utk bagi nama cuma SEHARI sahaja. Dangkalkah korang?

Perkara pelik no. 3

Pengumuman yg dibuat tu takde langsung menyatakan ttg brp peratus diskaun yg boleh diberi berbanding harga sedia ada. Halo, kalau dah harga tiket bertarikh 27 disember sehingga awal januari tahun dpn (mostly mmg rm200-300 ke atas), sekadar nak bagi diskaun 20% baik tak payah. Bdk2 yg dah bgtau nak tempah tiket diskaun tu, takkan nak tarik balik tempahan walau diorang tak setuju dgn harga yg diberikan sekalipun, nak tak nak kne beli jugak.. betul tak?

Berapa lama aku tunggu AirAsia buat promotion bbrp minggu lepas, sbb tiket utk balik semula ke UPM tersangatlah mahalnya nak mampos. Tapi bila diorg buat sale, tiket2 yg sepatutnya dibeli oleh golongan student tak berganjak sikit pun harganya. Aku malas nak komen pasal AirAsia, sbb diorg ni bab2 menipu psl sale dan harga tiket mmg boleh diberi gelar
an ratu ANJING dah. Tapi, apa tindakan pihak MPPUPM masa tu? Kenapa tak buat benda ni awal2, secara official supaya semua student boleh memanfaatkannya? Nak taknak kebanyakan student 'seberang' mcm aku ni kena la jugak terima hakikat, utk membeli tiket flight yg harganya 5 kali ganda dpd tiket2 bas puduraya yg biasa dibeli oleh budak2 MPPUPM tu!!!!!

Aku kat sini dah final year, ok. Benda2 mengarut mcm ni, kalau nak dikumpul2 dan aku ingatkan balik.. mmg aku sakit hati. Spend duit beribu2 setiap tahun hanya utk tiket flight seumpama dah jadi asam garam utk kami ye. Dah lali dah. Dah lupa pun dgn kewujudan MPPUPM yg lembab tu, dah lupa pun rupa2nya diorg boleh menggalas tanggungjawab meringankan BEBAN KEWANGAN STUDENT!! Tapi tengoklah, baru sekarang nak buat something, sedangkan dah brp lama benda mcm ni berlarutan? Ke sebenarnya korg buat semua ni sbb ada kepentingan tertentu? Udang di sebalik mee ker?

Persoalannya kembali lagi kpd pokok. Budak2 MPPUPM tak pernah naik flight ke, yg diorang nak samakan beli tiket AIRASIA mcm tiket bas TRANSNASIONAL dan DURIAN BURUNG???



2 komen seterusnya...

Ragam pemandu bas...

oleh sorensen pada 19 Oktober 2009 dalam

Pagi td aku bangun dgn rasa tak sihat, badan yg sangat lemah dan perasaan yg sgt2 uncertain sama ada utk pegi ke kelas atau tidak. Tapi aku gagahkan jugak utk turun pd pukul 8 pagi tu sbb hari ni kelas dr. afida start pukul 8.30. Masuk bas 8.15, aku ingatkan dh ok. Alih2 tengok driver bas yg aku dah naik tu suruh pindah gi bas kat blkg plak sbb dia nak bwk bas tu gi mana ntah.

Dan dari situlah, kisahnya bermula.

Driver bas yg lagi satu ni adlh sorg pakcik yg dah kelihatannya agak berusia. Masuk2 bas je, dah kuar statement sentap. Masa tu jam dah menunjukkan pkl 8.35, bila dia tanya aku kelas aku start pkl brp. Aku selamba jela ckp kelas aku start 8.30. Pastu dia kata la kat aku, "Abis mcm mana ni, dah 8.35 ni dh lambat.. ko tak perancang masa ke?". Aku ckp la nak wat cmne, dah lama tgu bas kat dpn td gerak tak bergerak2 jugak. Masa tu la dia start sound aku dgn lebih advance, bgtau yg sepatutnya aku ni kena rancang benda2 masa ni sume, yg sepatutnya aku ni kena tunggu bas dr pukul 6.30 lagi supaya aku tak lambat ke kuliah. Aku pun.. OK.. then baru je aku nak pakai aku nye earphone dgr lagu Love Game, tah mcm mana bermula plak sesi "perluahan perasaan" dia kat aku. Sbb aku dh duk kat dpn, aku dgn x relanya tpaksa la dgr jugak..

Mcm2 la yg dia ckp. Bermula dpd tanya asal aku dr mana. Bila aku ckp aku asal sarawak, dia pun bgtau.. betapa bertuahnya aku dlm usia2 muda mcm ni dh dpt naik KAPAL TERBANG. (?). Dia smp skrg ni pun xdpt2 naik lagi katanyer. Pastu kata aku ni bertuah sbb pegi kelas ada bas yg dtg amikkan (?) sedangkan masa dia dlu kne jalan kaki 4 batu tiap2 hari utk smp ke sekolah. Sampai la ke tahap dia citer masa zaman2 dia dulu, still pakai coin queen elizabeth lagi. 1 sen masa tu sgt berharga katanyer, ala.. mcm yg mak ayah korang pnh citer kat korg la kan.. mesti korg pnh dgr. Mcm tu jugak aku.

Sbb tu la masa tu, tiba2 aku teringat kat bapak aku..
Dan pd masa yg sama aku pun terfikir gak.. "Driver bas ni KENAPA?"

Masa tu la baru aku sedar, bhw aku rs sangat bangga ada ayah mcm bapak aku skrg ni. Yup, seorg bapak yg mungkin pd org lain sgt typical sifat kebapakkannya. Selalu berleter, suka org dgr bila dia bercakap. Dan selalu buat perkara yg sama mcm yg pakcik driver bas tu buat kat aku td, bercerita sesuatu ttg kisah silam dia yg kemungkinan korg xnak tau atau korg rs xde kaitan dgn korg sikitpun. Tapi, kenapa aku kata aku lebih prefer bapak aku yg citerkan keperitan hidup dia berbanding dgn pakcik tu?

Ya, sbb bapak aku berjaya mengubah nasib keluarganya. Manakala pakcik bas tu xde apa2 yg dpt dibuktikan pun dgn menceritakan sume tu kpd aku, melainkan secara tak langsung memberitahu betapa dia sbnrnya tak cukup bersungguh2 suatu ketika dulu sbb cuma dpt jd driver bas je skrg ni.

Pak cik,

Sebagaimana pakcik, ayah saya dulu pun org susah. Kalau pakcik kata, pengalaman pakcik berjalan ke sekolah sepanjang 4 batu sudah cukup memeritkan.. ayah sy pnh menghadapi caci maki hamun masyarakat sekeliling sbb hidup yg susah. Tak cukup dgn itu, adik beradik yg ramai tu semua dia yg bantu datuk dan nenek kami tanggung sara hidup. Atas kesedaran itulah ayah saya tekad utk mengubah nasib hidup keluarga. Dpd menjadi pekerja kilang kayu, dia memulakan langkah dgn belajar pertukangan emas di kelantan pd awal tahun 70-an, sehinggalah memasuki maktab perguruan selepas itu.. alhamdulillah, pd tahun 2005 yg lalu ayah saya sudah bersara. Bersara dpd menjadi guru besar sekolah, dan smp ke hari ni masih lagi mendapat wang pencen lumayan hasil titik peluh usahanya selama berpuluh2 tahun tersebut.

Dan pakcik rasa perjalanan hidup sy pun sgt mudah mcm yg pakcik sangka?

Pernahkah pakcik menggalas tanggungjawab spt saya, yg mana selama 25 tahun saya perlu menjaga nama baik ayah saya yg sgt dikenali di tempat kami.. kerana betapa segannya sahabat2nya dan masyarakat sekeliling terhadap dia. Kenapa? Kerana ayah sy adalah seorang bekas GURU!!!

Hidup senang bukan bermakna hidup boleh menjadi mudah ye pakcik. Pakcik tak pernah melaluinya, jd pakcik tak pernah rasa..

Sekurang2nya dgn menceritakan kesusahan yg dialaminya dulu, ayah sy ada sesuatu utk diceritakan tentang perkembangan dlm hidupnya. Dan pakcik pula? Adakah pakcik berjaya seperti dia? Hanya kerana pakcik sudah berusia, pakcik rs pakcik layakkah menceritakan semua keperitan hidup pakcik.. wpun takde apa yg pakcik nak buktikan kpd saya dpdnya?

Pd aku, ada sesetengah masa kita tak layak membandingkan pengalaman kita dgn org lain.. terutamanya secara massive kpd org yg kita tak kenali. Aku bukanlah mempersoalkan kelayakan pakcik bas tu utk memberi teladan kpd aku. Tp aku sedikit terkilan dgn cara dia menyampaikan nasihatnya. Seolah2 aku ni tak pernah menghargai apa yg aku nikmati skrg. Dan dia membuat aku rs seolah2 aku xpnh menghargai org tua yg membesarkan aku selama ni. Dan yg paling penting, dia buat aku rasa yg sebahagian dpd hidup aku kat sini perlu dihabiskan hanyalah UNTUK MENUNGGU BAS!!!

Mungkin sikap pakcik tersebut mmg suka menunggu. Dan sbb itulah dia tak berjaya, sebagaimana berjayanya ayah aku.

Sem depan sy tunggu bas lepas subuh la ye pakcik. Kot2 la suasana edaran bagi extra income ke kalau pakcik wat OT kan :)



4 komen seterusnya...

Maxis Prepaid Broadband

oleh sorensen pada 12 Oktober 2009 dalam , , , ,

Dalam situasi perkhidmatan uSPOT yg tak berapa menentu sekarang ni, aku bersyukur sgt2 sebab ada alternatif lain utk mengakses internet dari bilik. Akhirnya, tujuan utama aku membeli henfon 3G akhir tahun lepas menjadi kenyataan jugak.. apabila baru2 ni Maxis memperkenalkan prepaid broadband, sebagaimana yg telah diperkenalkan oleh Celcom sejak lama dahulu.

Berbanding dengan Celcom prepaid broadband, aku mmg definitely akan prefer yg Maxis punya yer. Ops, jgn salah faham.. takde kaitan langsung dgn entry mencharot Celcom yg sebelum ni yer. Kalau ada pun mungkin pengaruhnya cuma sikit je, sbb utamanya adalah dulu aku pernah try guna Celcom prepaid broadband guna henfon aku ni. Dan kesudahannya tersangatlah hampeh, buat rugi aku je bli RM6 utk akses sehari tapi langsung tak dpt connect. Mesti celcom tengah upgrade system masa tu kan? Ke tak cukup node sbb permintaan terlebih 50 juta kali ganda berbanding hari2 lain? Xpe, pegi mampos aku taknak tau..

Bila aku nampak iklan Maxis prepaid broadband bbrp minggu lepas, mmg aku dah nak try sbnrnya. Saje je nak tengok kualiti dia mcm mana, tapi ms tu takut membazir plak sbb uSPOT tgh mencanak laju katanyer. Tapi bila dah jadi mcm skrg ni yg buat lutut aku lemah. Bukan pe, sehari tak online boleh men
ggigil rsnya badan aku ni, silap2 parang panjang nanti terbang kat uSPOT center tu. Oleh tu, dua hari lepas aku pun try la beli access sehari punya (RM8). Dan inilah apa yg aku dapat:

Nmpk tak tu, staff CELCOM? 460800 bps tu bsamaan 450 kbps yer, x pengsan kau?

Tu baru speed aku pakai henfon 3G biasa, belum pakai modem HSDPA lagi.. kalau tak xtau la brp speed aku blh dpt. So bila masalah uSPOT berulang lagi siang tadi, aku terus beli access utk seminggu (RM25) tanpa berfikir panjang. Bagi pengguna internet tegar mcm aku, harga biasanya tak jadi mslh. Celcom boleh kata diorg punya menang dr segi harga, sbb charge diorg seminggu cuma RM20 je. Tapi bab2 gangguan service mmg tak boleh dimaafkan, especially kalau mcm skrg ni mmg aku ada workload penting utk diselesaikan dan aku sgt memerlukan internet. Aku sebagai pengguna dah boleh memberi bukti nyata tentang service mana yg lebih sesuai digunakan. Apa kata korang? Tepuk dada, tanya selera. Tapi jgn tunggu sampai kena sawan ok, dah terlambat plak nanti :)


2 komen seterusnya...

Rokok dan mentaliti masyarakat kita...

oleh sorensen pada 10 Oktober 2009 dalam ,

Entri kali ni bukanlah berniat utk menyinggung mana2 pihak, tapi hanya berdasarkan pendapat peribadi aku semata2. Dah lama juga kot rasanya aku pendamkan hal ni, dan secara kebetulan aku terbaca satu entri oleh saudara megat membuatkan aku rasa terpanggil utk memberi sedikit pandangan mengenainya.

Berbeza dengan kebanyakan pendapat lain, aku akan meletakkan pembaziran wang di tempat terakhir utk isu ni. Sbb tu bila aku terbaca beberapa entry tentang rungutan mengenai kenaikan harga rokok, bg aku ia tak menjadi mslh. Berdasarkan apa yg aku baca (aku hanya membaca dan tak pernah mengalaminya) rokok bagi para perokok sudah boleh diumpamakan sbg makanan ruji kedua. Kerana alasan yg diberi setiap kali mendapat larangan menghisap rokok (terutamanya dpd org yg tidak merokok) seolah2 mereka yg tidak merokok itu melakukan pencabulan hak asasi manusia kerana menasihati mereka. Tidak tahu pula aku rupanya nasihat ke arah kebaikan cuma relevan utk sesetengah masa saja. Rupanya, mengikut kepentingan juga ya ;)

Dan aku pun tak nak ambil tau psl kempen2 berhenti merokok terutamanya yg dianjurkan oleh kerajaan. Ya, yg itu mmg aku akui membazirkan duit kerajaan. Sbb nak buat iklan, nak cetak poster2 tu semua memakan kos yg tinggi, dan kalaulah benar tulisan luahan yg aku baca dari sesetengah perokok2 yg berkenaan.. sesiapapun tak layak memberikan nasihat kpd diorg melainkan cuma perokok tegar yg betul2 dah berjaya berhenti.. yg mana "stok2" golongan ni juga sangat terhad. Benar? ;)

Ketagihan rokok pada kebanyakan masa adalah didorong oleh kehendak psikologi. Aku terbaca satu artikel ringkas di sini dan ternyata ia diakui sendiri oleh para perokok. Ada perokok mengakui mereka mampu berhenti sementara ketika berpuasa, namun ketagihan itu akan kembali setelah ramadhan berlalu. Jangan ditanya pd aku apa sebabnya, hanya perokok yg berkenaan sajalah yg faham kenapa. Disebabkan itulah aku tak dpt nak terima, kalau ada perokok yg berniat utk berhenti memberikan alasan bahawa nikotin dan bahan2 kimia di dalam rokok adalah semata2 menjadi punca kepada ketagihan mereka.

Di sebalik semua alasan dan dalihan yg diberikan, ia berbalik kepada niat kita. Kpd para perokok, nasihat yg diberi adalah utk kebaikan anda juga. Ingatlah, semakin banyak alasan yg anda beri, semakin terjejas jugalah kesihatan anda. Dan anda mungkin akan melibatkan org di sekeliling juga secara tidak langsung, terutamanya ahli keluarga anda sendiri. Secondary smoker mendapat risiko berpenyakit lebih tinggi berbanding perokok sendiri, tidakkah anda kasihan pd mereka yg anda sayangi dan menyayangi anda? Ayah aku dulu merokok ketika zaman mudanya, dan sekarang dia mengalami gejala alergi udara (kesesakan nafas pd sesetengah waktu, disertai hidung tersumbat) dan aku turut mewarisi penyakit itu dpdnya wpun aku tak pernah merokok. Sanggupkah anda melihat anak2 anda menjadi seperti aku, mendapat penyakit yg diwarisi akibat perbuatan anda sebelumnya?

Isu ini tidak akan selesai selagi masih ada yg merokok. Oleh yg demikian utk para perokok, cubalah sedaya upaya untuk berhenti. Tidak boleh juga kalau mengatakan perokok mementingkan diri sendiri, kerana golongan yg berjaya berhenti merokok mmg ada dan aku kagum dgn usaha mereka. Kpd yg tak pernah atau belum pernah merokok, tidak perlulah memulakannya.

Diharap para perokok tidak berkecil hati dgn apa yg aku luahkan. Kalau ada yg terasa dgn tulisan ni, korang maafkanlah aku. Sekadar renungan kita bersama, ok :)


6 komen seterusnya...

Tahajjud Cinta by Siti Nurhaliza

oleh sorensen pada 28 September 2009 dalam

Aku baru dgr betul2 lagu dpd album ni semalam.. dan overall aku puas hati sbb lagu2 dia semua best. Rasanya dlm banyak2 album dia selepas Sanggar Mustika (2002) yg ni kot yg terbaik. Dan yg lebih membanggakan, aku diberitahu bhw photoshoot utk cover dan poster2 album ni telah dibuat di UPM! Thx Dato' Siti sbb tak menghampakan para peminat, ok. Senarai lagu dalam album tersebut adalah:

01. Asma ul Husna
02. Pintu Rindu (fav!)
03. Tahajjud Cinta (fav!)
04. Batasku Asaku
05. Ku Percaya Ada Cinta (fav!)
06. Ya Rasulullah (fav!)
07. Ketika Cinta
08. Selawat


6 komen seterusnya...

Selamat tinggal CELCOM

oleh sorensen pada 25 September 2009 dalam ,

If it's still in your hands, throw it away right NOW!

Perkhidmatan komunikasi di negara kita memang sudah sedia teruk, baik dari segi kualiti perkhidmatan, liputan mahupun harga yg terpaksa dibayar utk menggunakannya. Dan apa yg lebih menyedihkan, terdapat satu syarikat penyedia perkhidmatan komunikasi tanpa wayar yg dikenali sbg CELCOM, sebuah anak syarikat TM yg mencanang dirinya sbg penyedia perkhidmatan komunikasi tanpa wayar dgn LIPUTAN terluas di Malaysia.

Malu, mmg sgt memalukan sbb ada company seperti ini di negara kita.

Berjuta2 pengguna CELCOM di seluruh negara baru2 ini telah menjadi mangsa sebuah syarikat tamak haloba tersebut. Tidak pernah berlaku insiden memalukan seperti ini, yg mana gangguan perkhidmatan sgt teruk melanda ketika para penggunanya sgt perlu utk berhubung ketika menyambut hari raya. Sebagaimana yg aku baca dari blog MY ADHA, CELCOM telah meminta maaf kerana dikatakan telah berlaku gangguan teruk pada hari raya kelima (semalam) disebabkan kesesakan talian 5 kali ganda berbanding hari biasa, yg mana ia juga dikatakan sbg "perkara yg tidak pernah berlaku" dlm sejarah CELCOM.

Aku tersenyum je baca berita tu. Dan aku tak dpt bayangkan betapa bodohnya customer yg percaya kalau perkara tu (kesesakan talian dan sms tidak dpt dihantar) memang tak pernah dialami oleh CELCOM sebelum ni. Yg pertama, kat tempat aku mmg dah lama mengalaminya, especially bila tiba musim regatta. Yg kedua, perkhidmatan CELCOM mmg dah terjejas semenjak MALAM RAYA yg lepas, BUKAN hanya pd hari raya ke-5!!! Hihih.. takpe, CELCOM pun kne jaga reputasi jugak. Anak syarikat TM tu, nak tak nak kne hadap jugak. Korang maafkanla diorg, wpun semua dah rasa kan?

Kenapa benda ni berlaku? Tak lain tak bukan, sbb ada company yg TAMAK, nak untung lebih mcm CELCOM ler. Orang buat iklan promote service, nak buat jugak. Jual sim card banyak2, nombor yg dah tak aktif cepat2 recycle supaya org lain boleh pakai. TAPI?? Bila sampai ms perayaan je LINE JADI MCM HARAM J!! Sebab, untung yg dapat tu tak pernah digunakan untuk UPGRADE FACILITY!!!!

Padan muka korang, itula namanya TULAH. Dah banyak sgt customer merungut semenjak bbrp tahun lepas psl service teruk, buat statement mengelirukan ms iklankan celcom broadband dan mcm2 lagi. Tapi selama ni tak pernah nak dgr, tak pernah nak peduli, yg penting duit masyuk kan???

Sape2 yg pernah bertekak dgn aku psl celcom uox dgn hotlink youthclub dulu, xpe la.. aku maafkan korang. Korang pun mangsa gak sbnrnya. Hrp2 skrg korg dah faham apa yg aku maksudkan dulu ok. Bukanlah nak promote, tp sbg kawan.. migrate la nombor korang dpd CELCOM secepat mungkin sebelum berlaku apa2 yg buruk. Mungkin provider lain pun tak perfect, tp at least diorg jauh lebih baik dpd CELCOM. Kita sbg pengguna ada hak utk menggulingkan company yg hanya mementingkan kantung perut mereka sendiri sahaja, tanpa memikirkan kebajikan pelanggannya.


4 komen seterusnya...

Edisi Hari Raya

oleh sorensen pada 20 September 2009 dalam

MAKAN TIME!!! (sekadar gambar hiasan)

KENYANG. Hahah! Itu la perkataan yg best utk describe perasaan setiap org apabila menjelang 1 Syawal. Nak kata banyak sgt rumah yg aku pegi tadi, takde la jugak. Cuma rumah sedara2 kat sebelah mak je yg aku dah ziarah, mcm yg aku katakan.. raya pertama mmg ktorang beraya kat kampung mak. Tiap2 tahun mmg mcm ni. Makcik2 aku ni plak mmg jenis yg rajin buat dish sedap2, so mmg susah la nak tolak makan walau dah rasa kenyang sekali pun. Huhu, xpe bukan selalu boleh melantak besar2an mcm ni, hahah!!! (astaghfirullahalazim!!!).

Masa tgh beraya kat kampung mak td, berduyun2 msg masuk kat henpon aku. Ada msg ucapan la, msg tanya ada kat mana.. tak kurang msg dpd member yg nak ajak pegi beraya. Esok baru start gi beraya rumah member2 plak kot, tapi ptg ataupun mlm la.. sbb pagi tu masing2 takde kat rumah katanyer, gi beraya kat luar kawasan. Takpe la, at least boleh jgk aku extend masa tido pagi esok, takde la cpt mengantuk in case kne beraya smp lewat mlm.

Tapi rumah ktorg xde plak yg dtg beraya lg hari ni. Td mmg sunyi gler, aku dgn kakak ipar aku je yg layan gosip kat ruang tamu sambil tengok tv. Tunggu punya tunggu, kot2 ada budak2 yg dtg beraya, x jugak ada. Mmg bukan trend zaman skrg dah kot, ye lah.. family bdk2 skrg masing2 dah senang, sbb tu kekwat takmo gi beraya rumah org dah. Haih.. elakkan nanti masa raya takyah susah2 buat open house dah ye, cuti raya pegi vacation kat tepi pantai je dgn family sendiri.. *fensan!



2 komen seterusnya...

Foreigner yg biadap...

oleh sorensen pada 18 September 2009 dalam

Maaf kalau entry kali ni mengganggu mood beraya korang. Aku try bersabar, tapi mmg aku takleh blah dah. Bukan pertama kali sbnrnya aku encounter dgn mcm2 kerenah kurang sopan foreigner ni. Tapi yg berlaku kali ni cukup membuatkan aku marah. Aku risau sgt2 kalau lepas ni aku takkan hormat semua foreigner yg ada kat upm tu sbb bbrp org dpdnya sudah berjaya mencucuh api terhadap prinsip yg sudah lama aku pertahankan!

Isu ni bermula apabila terdapat segelintir international student UPM (aku rasa2 semuanya Iranian) telah mempersoalkan penggunaan bahasa melayu di dlm forum group UPM di facebook. Mmg dah lama sbnrnya aku nampak diorg (ada 4 org semuanya) dari dulu lagi asyik2 merungut/menyalak di dlm comment setiap announcement. Kalau group admin tu buat pengumuman dlm bahasa melayu je, mula la diorg nak bising2. Kalau dia setakat nak mintak admin tu translatekan announcement tu kpd english aku tak kisah. Ini tak, diorang siap persoalkan UPM tu international university, sepatutnya SEMUA BENDA NAK KENA TULIS DLM BAHASA INGGERIS. Melampau kan?

Aku bgtau diorang, jgn ingat sbb diorg bayar yuran pengajian kat upm tu, sume benda nak diubah mengikut keperluan diorg termasuk bahasa dan budaya. Yg sorg tu jawab, kata diorg cuma nak moderator tu tukar sume yg kat dlm group tu dlm bhs inggeris je, bukan nak tukar culture pun. Pastu dia kata lagi perubahan budaya kita mmg dah lama berlaku dan takde kaitan dgn diorg. Yg buat aku panas tu, boleh ke dia nak persoalkan pasal nama aku? Suruh aku cari kat google kononnya bagi aku sedar nama aku ni asal usulnya dari mana? Tak ke SIAL namanya tu?

Aku balas la balik. Aku kata, aku tak percaya niat kwn diorg yg bising2 tu cuma nak suruh moderator group tu tukar bahasa je kat dlm tu. Tapi sebenarnya mmg terang2an dia cuba nak melarang penggunaan bahasa melayu kat situ, hanya kerana segelintir dpd diorg tak faham apa yg budak2 kita bincangkan. Pastu yg sorg tu kata, aku ni bad international ppl sbb tak tau asal usul nama aku dari mana. Hahah, dia charot aku.. salah org ler. Nak tau aku kata apa?

"that's a BIG proof why i could tell that i'm NOT a bad international ppl, coz i'm very very proud to tell you that I've never felt insulted because my dad gave me whether an Arabian/Persian or Indian origin kinds of name. but i can't imagine how u guys would react if that happens to u, u guys might be barking like what u did here. in that case, i felt sorry for u guys =)"

ADA AKU KISAH KATA DIORANG MENYALAK? BAIK LAGI ANJING KAN DPD BABI? Sudahlah masuk tempat orang taknak belajar bahasa kat tempat tu, pastu bila org suruh respect dia boleh sentap org tu balik plak. HANJING!!!

Kalau kita belajar psl asal usul dan 'kematian' satu2 bahasa, barulah kita faham kenapa satu2 bahasa tu penting sebenarnya. Itu identiti setiap bangsa, sbb adanya bahasa tu la yg akan membezakan kita dpd komuniti2 lain di dunia ni. Bahasa itu la yang merapatkan jurang2 yg ada pd setiap rakyat malaysia. Kalau semua orang kat malaysia ni dah dipaksa2 cakap English, sape yg nak pakai bahasa melayu dah? Kalau suatu hari nanti, anak2 cucu kita nak cakap melayu pun dah pelat2 berterabur (mmg dah ada pun skrg nih!) sanggup ke korang still nak mengaku korang org melayu/malaysia? Elakkan nanti ada plak foreigner lain yg mintak ajar bahasa melayu, tapi korang tak boleh sbb grammar korang pun ke laut. Sanggup ke?

Aku ni jenis yg pegang teguh pd prinsip. Aku belajar course bahasa (bahasa inggeris plak tu) tapi bagi aku, menjaga bahasa ibunda kita satu tanggungjawab. Bukan sesuatu yg boleh dibuat main2 ye. Biar la crystal clear mcm mana pun proficiency bahasa inggeris kita, tetap takde sape2 pun layak mempersoalkan hak kita menggunakan bahasa kebangsaan di tanah air kita sendiri.

KO HENGAT PANDAI SANGAT KE ORANG IRAN CKP BAHASA INGGERIS? CUBA KO SPEAKING DGN ORANG2 IRAN SENDIRI KAT NEGARA KAU, NAK TENGOK KO KNE HUKUM GANTUNG SAMPAI MATI KE TAK! ELAKKAN LA YE!!!! BERANGAN!!!!!!


4 komen seterusnya...

Trivia RAYA!

oleh sorensen pada 16 September 2009 dalam ,

Aku tertarik dengan apa yg ditulis oleh cik pzot @ endicLeo ttg rutin tahunan beliau berhari raya. Harus la kte masing2 ada experience unik dan tersendiri kan? Dan aku agak confident bahawa setiap tahun, kalau tak banyak pun mesti ada sikit perkara yg sama akan berlaku apabila menjelang je malam tujuh likur, sehinggalah ke pagi raya. So kalau tanya psl hari raya kat aku, inilah antara trivia2 yg berkaitan dgnnya!

  • Baju raya family aku biasanya disiapkan sekurang2nya tiga bulan sebelum raya, utk mengelakkan tempahan tukang jahit penuh dan taknak terima tempahan lagi.

  • Baju raya aku pd kebanyakan masa adalah berwarna gelap.

  • Takde istilah kasut raya dlm hidup aku. Utk raya aku cuma beli baju dan (kadang2) kain songket sahaja. Yelah, nak pegi beraya kan bukannya joging.

  • Beberapa perkara yg akan dipertanggungjawabkan kpd aku termasuklah mengelap tingkap, menyediakan pelita dan juga minyak tanah utk dituang ke dalamnya. Tapi sejak aku study ni, tpaksa la org lain yg replace 'jawatan2' tu.

  • Setiap tahun, aku akan membantu mak membuat kuih dpd proses pemilihan bahan2 sehinggalah mengadun bahan2 tersebut. Bila smp tahap memasak, aku serender :)

  • Aku dgn mak akan memastikan mentega yg digunakan utk membuat kek adalah dpd jenama Golden Churn sahaja. Mengubah peraturan tersebut mampu 'mengundang padah' kpd kualiti kek2 raya kami.

  • Satu lagi perkara yg boleh mengundang malapetaka kpd kuih2 raya kami adlh, campurtangan abg2 aku di dlm dapur.

  • Favourite dish aku sebelum pegi semayang raya adalah ketupat, rendang dan PEPSI. Ini juga applied pd ketika aku tak terbangun utk pegi semayang raya. Ahak.

  • Sudah menjadi tradisi family ktorg utk mengalami kekecohan pd pagi raya. Tidak kiralah sama ada kerana terbangun lewat, berebut bilik mandi, menggunakan seterika sehinggalah kpd mendengar bapak aku berleter di dlm kereta dlm perjalanan ke masjid. Meriahnya.

  • Jarak antara kampung bapak (rumah ktorang) dan mak aku adlh dlm 50km. Oleh yg demikian, pd hari raya pertama biasanya ktorg mmg takde kat rumah sbb balik kampung mak aku. Raya kedua baru ktorg jemput tetamu dtg rumah.

  • Aku tak ske pegi jemputan kenduri masa pagi raya. Bagi aku masa tu sepatutnya kita spend quality time bersama family kita, bkn family org lain.
  • Walaupun aku suka tengok kek2 lapis sarawak kat rumah org yg aku pegi, aku jarang memakannya.

  • Oh ya. Jari2 tangan sgt penting bg aku. Oleh itu, aku tak pernah main mercun walau sekali pun dari kecik sampai la skrg.
Itu la dia serba sedikit perkara yg akan terlintas dlm kepala aku kalau korang mention psl hari raya. Korang mcm mana? Walau apapun, bg aku benda2 tu semualah yg membuatkan kita tak sabar2 utk balik ke kampung setiap tahun.

Pesanan typical utk korang: Persiapan raya tiada maknanya kalau kita sendiri pun sudah tiada pd hari tersebut utk menyambutnya. So, elakkanlah pembaziran. Berhati2lah di jalan raya, ok! :)


6 komen seterusnya...

Lagi seminggu nak balik...

oleh sorensen pada 10 September 2009 dalam

Patutla aku dah start meroyan.. *ops

Hihih.. tahnye, tetiba semangat plak aku nak balik raya tahun ni. Nak kata sbb tak busy tu, sebenarnya busy la jugak. Cuma dlm minggu lepas dan minggu ni, kira banyak gakla keje2 yg dah diselesaikan. Walaupun, final year project aku tak sentuh pun lagi (sbb aku malas nak ingat kat muka encik walker yg tak hensem tu) tapi tu tak pernah menjejaskan spirit beraya aku.

Selain dpd kuih2 raya kat atas ni (yg bakal memenuhi 95% ruang luggage bag aku), aku ada beli mende lain gak utk mak. Cake mixer, yg mmg aku dah beli sebelum cuti H1N1 hari tu pun.. tapi tak sempat nak kemaskan masa tu sbb balik dlm keadaan tergopoh-gapah.. maka balik next week jela baru aku bleh bawak. Aku dah congak2 gak amende yg aku nak bawak utk balik ni.. sbb kalau silap bawak barang.. boleh pengsan aku. Sama ada pengsan kat kaunter penimbang luggage kat LCCT (sbb beg overweight) ataupun pengsan kat kl sentral (sbb beg berat sangat!!). So, kena la mengemas secara bijak dan berhemat :)

Life dlm minggu ni? Hmm.. biasa je, kan aku baru baik demam minggu lepas. Last weekend, aku bermalam kat rumah dbong kat damansara. Gathering la katanyer.. sume ada, termasuk angah dgn cousin dia skali dtg dpd johor semata2 utk berbuka puasa dgn ktorang. So far itu la gathering yg paling meriah yg ktorg pernah buat.. sbb ptg sabtu tu ktorg collect duit, dan jojo tempah bilik karaoke di redbox the curve berserta buffet utk berbuka puasa! Mmg meletop la idea2 diorg ni, berbaloi sbb rs seronok sgt2 ms tu.

Kat kolej ni plak, kadang2 aku bingung. Bukan psl pe, sbb dah jadi mcm tabiat aku ms ni selalu terlepas masa sahur. Pagi kelmarin mmg aku langsung tak sedar wpun dah set jam alarm. Pagi tadi aku stay up smp pukul 3 pagi, then terus sahur sbb kne bangun awal utk kelas pukul 8. Last2, tak terbangun pun! Aku try check balik alarm henfon aku kot2 rosak, mslhnya mmg berfungsi je mcm biasa. Penat sgt ke aku.. smp tido hibernate thp2 orang koma? Hish..

Kiranya masa ni tgh tunggu masa jela nak balik sebenarnya. Nasib baik dulu aku tempah tiket balik hari khamis (tiket dah tempah since april ye.. takut mahal) sbb suddenly hari tu dr. ain bgtau hari jumaat tu kelas cancel sbb dia tau ramai yg tak dtg dah sbb nak balik kampung.

Dr. ain? Arghhhh!!! Aku ada test history of english esok!! Jumpa lagi...!!!



6 komen seterusnya...

Aku kena denggi ker?

oleh sorensen pada 01 September 2009 dalam

Bintik-bintik merah yg merisaukan...

Sekarang ni musim2 org tgh risau psl demam. Kadang2 demam biasa pun boleh buat kita bimbang, walaupun sebelum2 ni kita bleh rilex2 je telan panadol pastu tido. Mcm tu la aku sejak minggu lepas. Dah biasa kena fever kan, so ingatkan dlm 2 hari boleh la sembuh kalau dah cukup rest dan makan ubat.

Tetiba, kulit aku ni plak buat saspen..

Tetiba semlm aku perasan, ada bintik2 merah tumbuh kat sekitar kedua pergelangan tangan aku. Rasa heran la, sbb yg aku tau fever2 biasa takde simptom bintik2 merah ni. Check2 anggota badan lain, wah.. kat paha kanan aku pun ada gak beberapa bintik tu. Aku start risau. Dan aku ni kalau risau, mula la bukak google. Pastu aku dapati simptom2 ni terdapat dlm gejala demam denggi yer. Aku apa lagi, mula la gelabah!

Hari ni aku nekad utk ke klinik. Dari hari tu dah 'dia' suh aku pegi, tapi aku ni degil. Mmg dr kecik2 dulu payah nak jumpa doktor.. membawak ke tua ni la perangai tu. Doktor tu check anak tekak dgn nadi, then tanya kot2 ada muntah dan cirit birit.. aku kata takde. Bila dia dh nak settle tu, aku tergerak la bgtau psl bintik2 merah ni. Sudahh.. dia suruh aku gi check darah pulak! Lagi la aku bertambah gelabah!!!

Tapi last skali bila result darah tu kuar, aku rs syukur sgt2 sbb aku cuma fever biasa aje.. BUKAN denggi pun. Yelah, sbg langkah berjaga2 kan. Mintak2 dijauhkan la penyakit2 pelik ni dpd aku, tak sanggup nak menanggung. Banyak lagi kerja2 lain yg aku kena selesaikan. Walaupun tetap dpt cuti sakit selama 2 hari yer :)



2 komen seterusnya...

Seminggu berpuasa..

oleh sorensen pada 30 Ogos 2009 dalam

Semalam dah genap seminggu berpuasa rupanya. Hmm.. lain sikit la puasa tahun ni aku rasa. Tak tau la knp, sbb rasanya lagi eventful berbanding dgn tahun lepas. Nak kata memenatkan sangat tu tak jugak, cuma agak banyak dugaan yg aku lalui sepanjang seminggu ni..

Tekak kering.. selalu teringat suasana kat oasis..

Bukan Oasis Foodcourt midvalley yer? huhu..

Masa hari pertama puasa hari tu, ya ampun.. mmg lapar giler. Still kejutan kot, sbb 1st day kan.. (mcm budak2 plak aku nih). Masuk hari kedua dah ok sikit. Cuma mslhnya puasa tahun ni mmg aku liat nak bangun sahur. Kalau kat rumah la agaknya, dah terpekik terlolong dah suara mak aku dari tingkat bawah tolong kejutkan. Maunye tak.. brp kali dlm minggu ni dah jadi. Imsak pkl 5.40, aku bangun 5.20! Kadang2 tak dengar bunyi alarm la, malas nak bangun la dan mcm2 lagi. Sbb tu dlm bbrp hari kebelakangan ni, aku cuma sempat bersahur dgn roti, biskut dan buttercake yg aku beli. Bukan takde budak yg bawak nasik sahur berlegar2 kat blok aku ni, mslhnya budak tu start jual pkl 4 smp 5 pagi jek. Aku sempat beli nasik skali je dgn dia hari tu.. haih.. apa la nasib.

Dlm dua hari ni plak tetiba aku demam. Dah tak dpt pegi kelas cak lempong semlm.. padahal rekod aku bersih b4 ni tau.. xpnh tuang kelas. Apa sbb tak tau ler, tetiba badan panas kat dlm.. rasa seram sejuk dan last2 kne mandi air panas dua hari berturut2. Tapi syukur alhamdulillah, setakat ni takde satu pun yg berjaya membuatkan aku pecah puasa. Mungkin tu semua ujian2 yg Allah nak bagi kat aku kot :)


2 komen seterusnya...

Ramadhan Al-Mubarak

oleh sorensen pada 22 Ogos 2009 dalam

As the crescent moon is sighted
And the holy month of Ramadhan begins
May Allah bless you with happiness
And grace your home with warmth and peace!


4 komen seterusnya...

Belajar untuk menghargai...

oleh sorensen pada 20 Ogos 2009 dalam

Mungkin ada sesetengah perkara dalam entry ni yg agak sensitif dibincangkan, terutamanya bagi kawan2 yg mengenali aku secara in-person. Tapi aku rasa, xde salahnya aku berkongsi pendapat tentang perkara ni. Sbb ada sesetengah perkara yg kita perlu suarakan supaya org lain tahu apa yg kita rasa, sbb tak semua benda dalam fikiran kita ada dlm fikiran org lain pd masa yg sama. Kenapa tiba2 aku nak ckp psl benda ni? Sbb aku rasa ramai di kalangan org yg ada ataupun pernah ada di sekeliling aku yg tak menyedarinya. Maksudnya, ada kesedaran untuk menghargai sesuatu yg diorg dah pernah dapat. Mungkin benda ni applied pada aku juga, tapi buat masa ni biarlah aku luahkan apa yg aku rasa dpd apa yg aku lihat.

Beberapa hari lepas aku ada berborak dgn seorg kawan. Borak punya borak, terbuka cerita psl sorg lagi member ktorang yg dah xde lagi bersama ktorg masa ni sbb tak dpt lagi meneruskan pengajiannya. Dpd kawan yg sorang ni, barulah aku tau yg budak tu dulu merasa kesal sbb tak pernah serius dlm study dia, menyebabkan pengajiannya terpaksa ditamatkan. Aku geleng kepala, sbb aku ingat lagi masa dia kat sini dulu.. boleh dikira dgn jari brp kali je dia dtg kuliah dlm satu sem. Itu belum kira assignment yg dia xhtr lagi. Pendek kata sepjg pengajian tu, he did virtually nothing. Dan even smp skrg aku still rasa impressed sbb dulu dia boleh bertahan smp semester ke-3 dgn result tahap telur hujung tanduk tu.

Aku pernah rasa semua tu. Mksd aku, bukanlah sbb aku pernah diberhentikan pengajian dr universiti. Tapi dulu aku pernah quit dpd sebuah IPTA lain dgn sbb nak bertukar course, dan aku pnh menganggur selama setahun sementara tunggu offer study yg baru. Dari situ aku belajar, bahawa org2 kat dunia mmg sgt kejam pd kita kalau diorg nampak mcm ada smthg yg tak kena berlaku. Mcm2 yg org pnh tanya kat family aku, dan mostly mmg diorg ingat aku kena expell wpun ada certain yg cover soalan pd bapak aku dgn bertanya, "Anak kau tu dah grad ke, dia keje kat mana skrg ni?". Tapi aku tak salahkan diorg, sbb diorg mmg xtahu pun apa yg berlaku, dan bagi aku tak penting pun kalau diorg nak tau sbb loan pengajian aku bukan diorg yg bayar kan? Hikss..

Bila teringat pd perkara tu, aku sbnrnya mmg dah boleh agak ianya akan menimpa kwn ktorg yg sorang tu. Tapi siapalah aku nak bagi nasihat kat dia? Pada aku, kalau seseorg yg dh smp tahap jejak kaki ke universiti.. kte tak perlu ingatkan dia ttg perkara2 yg mcm ni. Dia bukannya tak pandai, seriously.. tapi mungkin pd masa tu dia rasa kedudukannya dah betul2 selamat sbb jarang yg masuk kat sini akan keluar dgn tangan kosong. Tapi apa rasanya, bila suatu hari dlm semester break ke-3 tu kau dimaklumkan bhw kau dah diberhentikan pengajian? Apa kau rasa?

Kita dtg ke sini bukan semata2 membawa beg pakaian dan jasad kita. Dengan menjejak kaki ke universiti, secara tak langsung sbnrnya kita membawa sekali masa depan, harapan keluarga, dan persepsi masyarakat terhadap mereka. Mulut orang kita tak boleh tutup, kalau kita tak berjaya kita tak boleh salahkan diorg sbb mengata sesuatu yg tak baik pd kita dan keluarga kita. Memang sakit, tapi kita kena terima. Mungkin itu tandanya kita belum cukup berusaha untuk berjaya. Bukan susah mana pun sebenarnya.

Buat kawan yg seorg tu, aku harap kau tabahkanla diri. Aku boleh nmpk sbnrnya kau sgt berkebolehan, tapi mungkin itu mmg ujian yg Tuhan nak bagi kat kau supaya menjadi manusia yg lebih baik pd masa depan. Pandai2lah cari peluang lain nanti, sbb tak ada yg akan dtg bergolek2 pd kita. Yg penting jgn biarkan attitude lama kau dulu berulang lagi. Kata org peluang dtg hanya sekali, tapi kalau ia dtg utk kali kedua maknanya Tuhan sayangkan kau. Hargailah ia sementara masih ada, sbb kita tak pernah tau kalau peluang ketiga masih ada utk kita.


2 komen seterusnya...

Bermalam kat KPZ...

oleh sorensen pada 09 Ogos 2009 dalam

Maklumlah semenjak dah duduk sorg diri kat sini, kadang2 hati selalu gak teringin nak berkumpul bersama manusia2 lain. Tapi bukanla maknanya sebarangan manusia je, kena la dgn org yg dikenali dan rapat dgn kita kan. Malam td aku bermalam kat kpz, sbb petang kelmarin shafik tetiba msg bgtau angah ada dtg sini. Best la angah, sanggup dtg jauh2 ni dr johor semata2 utk sama2 menyambut graduation day dbong, jojo dgn shafik kat upm ni. Haih.. sbb tu la ktorg syg sgt dgn angah ni..

Seronok rasa bila boleh berkumpul balik sekali-sekala, dan aku bangga ada member2 yg tak mudah lupa kawan mcm diorg ni. Itu la yg dikatakan kawan setia, diorg selalu ada masa kita memerlukan diorg. Masa berjumpa ni la kita akan buka cerita terbaru ttg hal masing2, supaya kita tau kebenaran yg berlaku andaikata ada di antara kita yg semakin menjauh dpd kumpulan kawan2nya. Kadang kala mmg itu berlaku, maklumlah hidup kita pun takkan selamanya sama mcm hari ni kan. Sama ada cepat atau lambat, aku percaya suatu hari perubahan akan berlaku jugak. Cuma untuk kali ni, ada sesuatu yg amat bernilai yg telah aku belajar dpd peristiwa yg berlaku dlm hidup aku dan kawan2 aku; betapa pentingnya kepercayaan antara satu sama lain dan jangan mudah melatah sekiranya berlaku sesuatu yg kita tak tau kebenarannya.

Buat dbong, jojo dan shafik.. tahniah atas graduation korang. Utk dbong dgn jojo, keje tu keje jugak, tapi member2 jangan dilupakan.. Shafik, tesis master tu wat cantik2.. semoga cantikla juga jubah dan topi master tu nanti.. hihih! Insya allah kalau grad ktorang tahun depan, jemputla korg dtg sama2 celebrate skali gak ok :)


6 komen seterusnya...

Menggambar di dalam gelap TANPA flash!

oleh sorensen pada 08 Ogos 2009 dalam

Teknologi terbaru penemuan Dilip Krishnan dan Rob Fergus dari New York University, membuktikan bahawa kamera konvensional yang mempunyai lampu flash tampak mungkin mengakhiri zamannya tidak lama lagi. Dikenali sebagai "dark light flash photography", teknologi ini menggunakan gelombang cahaya melangkaui lingkungan penglihatan manusia, dengan bantuan perisian khas serta algoritma untuk menghasilkan imej berkualiti. Oleh yang demikian, boleh dikatakan bahawa kamera tidak lagi memerlukan cahaya untuk membolehkannya merakam gambar di dalam gelap.

Imej yang diambil menggunakan 'dark flash' hakikatnya tidak menepati warna-warna yang boleh dilihat oleh mata manusia. Imej yang dihasilkan adalah seakan-akan kehijauan dengan efek monochrome sebagaimana imej yang diambil menggunakan fungsi night vision. Oleh yang demikian, dua imej akan diambil berturut-turut dalam masa yang sangat pantas; satu dirakam dengan 'dark flash spectrum', manakala satu lagi dengan 'ambient light frequencies' yang mana mempunyai cahaya yang terletak dalam lingkungan tampak.

Imej-imej ini kemudiannya akan diproses melalui algoritma khas untuk melihat sama ada keduanya mempunyai perbezaan korelasi. Herotan dalam imej-imej tersebut kemudiannya boleh diperbaiki, dan menjadikannya berkualiti hampir sama dengan gambar dedahan lama.

Proses-proses mengambil dan memperbaiki kualiti gambar

Dipetik dan diubahsuai daripada Gizmag.com



Comments seterusnya...

Cuti yg tak best langsung...

oleh sorensen pada 02 Ogos 2009 dalam

Zodiak gemini tak brape cun ker? (matila khurafat!)

Tak sampai sebulan balik kampus, dah plak kne balik rumah balik sbb H1N1. Bagi aku, nak energize power kpd battle mode (utk membuat assignment) bukanlah satu perkara yg mudah. Mungkin sbb tu la kot, mood aku semcm je bila balik rumah dgn cara mengejut mcm ni. Dgn keje bersepah2 nak kne buat, dgn FYP nak kena fikir lagi, belum masuk citer psl management duit lagi.. tup2, balik rumah. Battle mode off, on balik housewife mode. Boley?

Hari selasa nanti mgkn bapak dgn abg aku yg htr ke kuching for that flite. Siot, kalau aku tau hari tu, bli tiket petang pun xpe. At least kalau boleh naik flite dr sibu ke kuching dulu pagi tu, pstu baru sambung flite ke kl.. jimat la sikit masa dan duit bapak aku. Kuching jauh sgt la dr tempat aku.. 5 jam tu. Sian la nanti diorg kne balik hari yg sama, penat la diorg. Nak wat cmne, tiket dh beli. Flite aku dr kch ke kl 12.55 tgh, walhal sibu ke kch nyer flite arrival 12.20 tgh (one and only flite). Mana sempat nak check-in.

This evil mood, please get out of my body. I don't want to be destructive just because you're embedded inside my white soul rite now. This is not what i'm supposed to be; at least, most of time.

Buat dia, i miss u so much as much as u miss me. And i will keep telling u that as long as i'm able to, insya allah.



2 komen seterusnya...