Palazzo Versace Hotel Dubai

oleh sorensen pada 18 Disember 2008 dalam ,

Pantai berhawa dingin akan dibina di sebuah hotel mewah di Dubai sekali gus dianggap sebagai yang pertama di dunia, lapor sebuah akhbar semalam.

Pembinaan pantai itu membolehkan golongan kaya yang bercuti di Dubai tidak berasa panas ketika berjalan atau berjemur dalam cuaca panas.

Dubai yang terletak di Emiriah Arab Bersatu (UAE) memang terkenal dengan cuaca panas dan ledakan bangunan unik seperti hotel tertinggi di dunia.

Pantai berhawa dingin itu bakal terletak berhampiran Hotel Palazzo Versace yang baru dan dilengkapi dengan satu sistem penyedut haba.

Bagi membolehkan pengunjung-pengunjung pantai itu tidak diganggu dengan cuaca panas, paip-paip penyedut haba dibina di bawah pasir.

Beberapa peniup angin gergasi akan turut dibina dan direka bagi memastikan pengunjung-pengunjung pantai itu merasa suasana tidak terlalu panas.

Hotel Palazzo Versace itu bakal dibuka kepada orang ramai pada tahun depan atau awal 2010.

Suhu di pantai itu dikawal oleh termostat yang dihubungkan dengan komputer sekali gus menyejukkan suasana di kolam renang.

Bagaimanapun, rancangan itu mendapat kritikan daripada aktivis-aktivis alam sekitar kerana dibimbangi mampu mencetuskan kesan terhadap perubahan iklim dunia.

Seorang anggota kumpulan itu, Rachel Noble dari Tourism Concern berkata: "Dubai adalah umpama satu buih dunia di mana perkara berhubung perubahan iklim diabaikan menyebabkan orang ramai meneruskan gaya hidup yang memusnahkan alam."

Projek-projek mewah akan meningkatkan daya tarikan Dubai di kalangan selebriti dan golongan kaya di dunia.

Pembinaan projek--projek seumpama itu turut meningkatkan persaingan pelancongan di wilayah tersebut yang turut menempatkan hotel bertaraf tujuh bintang pertama dunia, Burj Al-Arab.

Bandar raya Dubai itu dijangka meningkatkan pengeluaran karbon di angkasa. Setiap individu yang tinggal di Dubai mengeluarkan karbon lebih 44 tan setahun.

Walaupun terdapat kebimbangan berhubung isu alam sekitar, pihak pengurusan Hotel Palazzo Versace memberi jaminan pantai itu mesra alam.

Presiden Hotel Palazzo Versace, Soheil Abedian berkata: "Kami akan menyedut haba panas keluar dari pasir bagi memastikan ia mempunyai suhu dingin yang secukupnya.

"Ini merupakan satu bentuk projek mewah yang orang ramai mahukan."

Satu sumber berkata: "Golongan terlalu kaya mahu kemewahan tulen. Mereka tidak mahu berjalan di pasir yang panas."

Sebuah firma British, Hyder Consulting akan memantau projek itu.

Pembinaan hotel setinggi 10 tingkat itu diharapkan akan dapat menarik kira-kira 800,000 pelancong Britain melawat Dubai pada setiap tahun.

Setakat ini, terdapat sebuah Hotel Palazzo Versace yang beroperasi di pantai Gold Coast, Australia yang berjaya menarik kehadiran golongan kaya dan terkenal.

Dipetik daripada Kosmo! Online


5 komen seterusnya...

'Ciuman' buat BUSH

oleh sorensen pada 16 Disember 2008 dalam



BAGHDAD - Seorang wartawan televisyen di Iraq, Muntadar al-Zeidi ditahan selepas dia melemparkan dua kasut ke arah Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush dalam satu sidang akhbar di Baghdad kelmarin.

"Ini merupakan satu ciuman ucap selamat tinggal untuk anda, anjing," jerit wartawan itu ketika dia melemparkan salah satu kasut ke arah Bush.

Bush yang sedang mendengar jeritan itu mengelak dan tunduk di podium menyebabkan kasut tersebut terkena dinding di belakangnya.

Ketika Bush yang terkejut dengan insiden tersebut mula kembali tenang, wartawan itu melemparkan satu lagi kasut bersaiz 10 dan menjerit: "Ini adalah daripada balu-balu, anak yatim dan mereka yang terbunuh di Iraq."


BUSH mula sedia untuk tunduk ketika kasut dilemparkan ke arahnya.

Bush sekali lagi mengelak menyebabkan kasut itu hampir mengenai bahagian kanan kepalanya ketika Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki cuba melindungi Presiden AS dengan tangan kanannya.

Kasut itu turut mengenai dinding di belakang kedua-dua pemimpin.


Anggota-anggota perkhidmatan rahsia dan ejen keselamatan Iraq mengerumuni wartawan itu yang bertugas untuk stesen televisyen Al-Baghdadia beribu pejabat di Kaherah, Mesir.


Mereka bergelut dengan wartawan itu dan mengheretnya keluar dari bilik sidang akhbar ketika dia mengerang serta menjerit.

Tompokan darah wartawan itu terdapat di karpet di bilik sidang akhbar.

BUSH tunduk di sisi Nouri (kanan) bagi mengelak kasut dilemparkan ke arahnya di Baghdad kelmarin.

Melemparkan kasut ke arah seseorang merupakan satu budaya Arab bagi menunjukkan penghinaan.

Ketika patung bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein ditumbangkan di Baghdad pada April 2003, sekumpulan orang memukul muka patung itu dengan kasut.

Tindakan wartawan itu mendapat pujian daripada sebuah akhbar di Timur Tengah ma
nakala ribuan penduduk Iraq berhimpun di jalan raya menuntut pembebasannya.

"Melempar kasut ke arah Bush merupakan ciuman perpisahan terbaik. Ia menyuarakan bagaimana penduduk Arab membenci Bush," kata editor akhbar Al-Gahd Arabic di Jordan, Musa Barhoumeh.

Tindakan wartawan itu juga dianggap sebagai hero oleh akhbar-akhbar Arab.

Wartawan itu ditahan untuk disoal oleh pihak berkuasa Iraq bagi mengetahui sama ada terdapat mana-mana pihak yang mengupahnya untuk melemparkan kasut.


Menurut seorang pegawai Iraq, dia turut menjalani ujian dadah dan alkohol manakala kasut yang dilemparkan itu disimpan sebagai bahan bukti.

ANGGOTA-ANGGOTA keselamatan mengerumuni Muntadar selepas dia melempar kasut.

Wartawan tersebut turut mengaku bahawa dia sudah merancang untuk melemparkan kasut itu beberapa bulan lalu.

Sejurus selepas insiden itu, Bush memberikan reaksi: "Jangan bimbang mengenai insiden itu."

Sebahagian wartawan dalam bilik itu riuh rendah di mana Bush diberi penerangan bahawa mereka meminta maaf berhubung isu lempar kasut.

"Jika anda mahukan fakta, (kasut) itu bersaiz 10," gurau Bush.

Insiden lempar kasut itu turut menjadi perbualan di kalangan wartawan di Kabul di mana Bush mengadakan lawatan ke Afghanistan semalam. - Agensi

Dipetik daripada Kosmo! Online


6 komen seterusnya...

Kembara di malam hari!

oleh sorensen pada 13 Disember 2008 dalam

Nak ke mana pulak malam2 buta nih!?

Haih.. sorila siaran tertunda pulak! Ha.. korang teka la aku nak pegi mana malam2 buta tu? Petang khamis lepas, balik dpd jogging bapak aku bgtau ajak ke kuching. Aku buat muka selamba je, sbb masa tu dah dekat pukul 6 petang dan aku assume dia ajak pegi keesokan harinya. Rupanya dia ajak pegi MALAM TU JUGAK! Terus aku tergelak. Mana taknya, tak pernah dibuat pun sebelum ni ktorang meredah highway sepanjang 320km ke kuching tu malam2 buta. Tapi aku tak kisah ler, dalam hidup aku mana ada istilah penat. So, aku pun ikut la sekali.

Sebenarnya, aku dgn bapak aku temankan member dia.. ada urusan kejap pagi jumaat tu di Hospital Umum Sarawak. Tapi pegi pun tak lama la sbb tengah hari jumaat tu ktorang dah balik semula, sbb dia ada keje. Tu yg pegi ala2 bidan terjun petang tu, bertolak pukul 7 malam. Tapi best gakla, ni la 1st time pengalaman aku melalui jalan highway yg dikelilingi hutan rimba di tengah malam buta. Sepanjang perjalanan tu ktorang berhenti dalam tiga kali je rasanya. Takde masalah sangat, kereta banyak lagi yg lalu lalang malam tu dan hujan pun sekejap2 je, tak lebat pun. Kepala aku rasa pening2 sikit, bkn apa sbb aku rabun malam. Bila pakai spec dlm kete yg bergerak tu membuatkan aku rasa terhuyung-hayang.

Sampai kat kuching dalam pukul 1.30 pagi. Ktorang pegi ke jalan satok tengok2 kalau ada tempat makan yg buka lagi. Stall dekat benteng satok dah banyak yg tutup. Nasib baik kfc kat situ 24 jam, so ktorang makan kat situ jela. Lepas habis makan tu, terus balik ke rumah ktorang kat matang.. sampai dekat pukul 2.30. Mengantuk giler.

So, pagi semalam aku dgn bapak aku pun temankan member dia ke HUS. Malangnya, appointment dgn doktor terpaksa dibatalkan sbb doktor tu ada urusan lain. Tu yg aku pelik, mcm mana mende tu bleh jadi? Padahal dah buat appointment, lagi boleh batal.. dahla dtg dpd jauh. Pastu ktorang tak gi mana2 pun, lepas lunch di SCR satok, terus bertolak pulang. Oleh sbb dah tengah hari, ktorang singgah di masjid kem tentera jalan penrissen utk solat jumaat. Sampai rumah lebih kurang pukul 5.45 petang.

Tapi ada something yg mencuit hati aku ms ktorang berhenti dkt pekan kecil sg. tenggang dlm perjalanan pulang tu. Anak sape la punya stall burger kat bawah ni?

Agak2 boleh book tiket tak kat sini? Hikss!


Comments seterusnya...

HDTV kalis air keluaran Aquavision

oleh sorensen pada 09 Disember 2008 dalam

Kepada sesiapa yang merasakan membaca novel ketika di dalam tub mandi sudah ketinggalan zaman, anda mungkin ingin menggantikannya dengan sebuah TV. Impian anda mungkin menjadi kenyataan apabila Aquavision bakal melancarkan televisyen HD penuh kalis air pada pameran ISE Amsterdam 2009 nanti. Televisyen dinding S4 HD 40 inci kalis air ini adalah TV HD sebenar, yang mana bakal memiliki LCD panel definisi tinggi (1920 x 1080), tuner digital berintegrasi Freeview, komponen video, input S-Video/PC analog, input HDMI berkembar, full scart connection dan permainan binaan dalam. Ia juga terdapat dalam versi Mirrorvision finish, yang mana ia boleh digunakan sebagai cermin biasa apabila TV tersebut dipadamkan.

Di samping mengejar misi untuk menjadi pelopor televisyen kalis air ini, Aquavision turut bercadang melancarkan televisyen untuk dapur dan televisyen vanity mirror pada pameran tersebut nanti, yang mana ia dikatakan bakal mempunyai ciri seperti skrin anti-kabus walaupun diletakkan di dalam bilik mandi dan sauna yang berhawa panas. Harga bagi produk S4 HDTV juga akan diumumkan ketika pamera itu berlangsung, di antara 3 hingga 5 Februari 2009.

Dipetik dan diubahsuai daripada Gizmag.com



4 komen seterusnya...

Pesta Nenas Sarikei 2008

oleh sorensen pada 04 Disember 2008 dalam

Masa tgh lunch tengah hari tadi, dengan tak semena2 bapak aku ajak ke sarikei. Ingatkan dia main2 je, maklumla ms tu dah agak lewat dan dia pulak mmg jenis yg suka bergurau. Tapi bila mak aku tanya balik dia kata dia nak pegi betul, nak ajak aku dgn mak tengok Pesta Nenas yg tengah diadakan kat sarikei ms ni. Pd sesapa yg ingat lagi, aku pernah buat posting tentang Pesta Benak Sri Aman tahun lepas (klik kat sini). Pesta Nenas Sarikei ni lebih kurang la konsepnya dgn Pesta Benak tu dulu. Ia dikenali sbg pesta nenas kerana buah nenas adlh mercu tanda bandar sarikei, yg mana bandar ini dikenali dgn buah nenasnya yg berkualiti tinggi. Cuma mungkin itu dulu, skrg ni aku tengok nenas sarikei dah takde bezanya pun dgn tempat2 lain, even ms kat pesta tu td pun aku tengok tak banyak sgt nenas yg dijual.

Pesta Nenas adalah agenda tahunan yg melibatkan acara pertandingan lumba perahu dan juga pameran pelbagai jenis barangan. Sbnrnya acara ni baru je diadakan kat tempat aku awal bulan november lepas (dikenali sbg Regatta Saratok) tapi disebabkan aku tak balik lagi dpd kampus ms tu, so takde kesempatan la aku nak tengok. Bezanya tahun ni, ktorang pegi bukan sbb nak tengok lumba perahu. Tapi sbb bapak aku nak tengok pameran produk2 pertanian yg ada. Katanya dia nak cari anak pokok buah pakan. Korang tau tak buah pakan tu camne? Ha, buah pakan ni sejenis spesis durian gak. Rupa dgn baunya mmg hampir sebijik dgn durian, cuma saiznya agak kecil sedikit dan isinya berwarna oren terang. Bukan takde pokok durian dijual, cuma kata bapak aku pokok pakan ni lebih subur ditanam kat kebun ktorang berbanding durian. Tak tau la sbbnya, masalah kesesuaian tanah kot.

Ni la antara pic yg aku sempat rakam tadi..


Antara gerai yang dibuka

Gerai kraftangan

Ikan pun ada dijual tau..

Ha.. jumpa pun pokok buah pakan!

Ktorang kat sarikei tak lama. Lepas habis meronda, singgah minum jap terus balik. Menarik gak Pesta Nenas ni kalau dibandingkan dgn Pesta Benak dulu. Aku nampak lagi banyak stall yg dibuka dan produk2 yg dijual juga lebih pelbagai. Selain kuih muih, ramai yg jual produk2 kesihatan dan kecantikan. Ada gak yg jual kereta, tapi tak sempat plak aku nak snap tadi. Cuma mungkin sbb ktorang pegi tadi agak lewat, so tak berapa ramai sgt org yg tinggal. Tapi itu tak bermakna senang nak cari tempat parking kereta ye.. tetap penuh jugak!


1 komen seterusnya...

Survey MOSTI yang celaru!

oleh sorensen pada 02 Disember 2008 dalam

Petang tadi, abg aku bagi satu paperbag bertulis IIUM yg berisi penuh dgn kertas OMR. Katanya nak minta tolong aku settlekan, sbb tu adalah borang kaji selidik yg diedarkan oleh kementerian sains, teknologi dan inovasi (mosti) dgn kerjasama universiti islam antarabangsa malaysia (iium). Kajiselidik tu mengkaji ttg kesedaran dan pengetahuan rakyat malaysia dalam bidang sains dan teknologi. Mula2 aku fikir, mcm ok jugak.. sbb dgr kata kalau berjaya settlekan borang2 survey tu ada bayaran yang diberi pada kitorang.

Tapi lepas tu, semangat aku merudum. Sampai tahap aku menarik diri sbb confuse yang teramat dengan survey yang hendak dibuat oleh kementerian yang satu ni. Pengalaman membuat kajiselidik utk pengajian aku sebelum ni sbnrnya menjadikan aku sgt2 concern tentang dapatan daripada satu2 survey. Survey hakikatnya bukanlah benda yg boleh dibuat main2, kerana kita tak tau apa kesan yg akan berlaku hasil dpd research yg bakal dibuat itu nanti. Itulah kesimpulan yg aku peroleh setelah melihat sistem yang hendak digunakan oleh mosti.

Kelemahan pertama yg dpt aku kesan adalah, sistem survey itu sendiri melanggar etika yg ia sendiri telah tetapkan. Dalam surat rasmi yg disertakan, telah tertulis bahawa semua maklumat yg diperoleh adalah rahsia. Polisi itu sudah bercanggah apabila aku dapati, kediaman yg bakal aku kunjungi utk survey itu telahpun ditetapkan.. siap ada map dan nombor rumah lagi! Tercengang aku.. mana tidaknya, kalau sudah ditetapkan no rumah, apakah tahap anonimiti questionnaire itu juga boleh dipersoalkan? Aku tanya abg aku, kenapa diorg tak buat saja kaji selidik tu secara rawak. Abg aku kata, diorang takut para pembanci akan menipu. Dia kata, ada satu jabatan sebelum ni telah bertindak menelefon ke rumah2 yg diorang telah edarkan questionnaire, utk confirmkan bhw rumah diorg mmg pernah didatangi pembanci dari jabatan diorang. Itu lagi satu hal yg buat aku tergelak. Kalau kena dgn jenis responden yg faham, takkan la diorang nak mengaku pernah didatangi pembanci, sbb maklumat adalah rahsia. Kalau diorang mengaku, rahsia lagi ke maklumat2 yg diorang dah bagi tu?

Masalah kedua adalah taburan rumah responden yg bersepah. Terus terang aku bgtau, sepanjang 14 tahun aku menetap di kampung aku ni, rsnya tak sampai 10% pun rumah yg aku benar2 ketahui kedudukannya. Sbb kampung aku ni besar, kena pulak dgn target survey tu utk rumah2 area tepi sungai, lagi la aku blur. Sbb kebanyakan lorong tu takleh masuk moto dgn kereta.. kne jalan kaki. Aku dah try cari rumah2 yg tersenarai tu ptg td, dan utk bahagian kampung ni mmg aku serender. Byk sgt rumah yg aku tak jumpa. Sblh malam, aku ajak plak zaki pegi ke satu taman perumahan yg menjadi target kedua survey tu. Itu lagi la mengejutkan aku, nama saja taman perumahan, tapi tag nombor rumah pun banyak yg dah takde sbb ramai di kalangan diorg tgh renovate rumah masing2! Haihh.. tah pape la nasib aku ni..

So, aku amik keputusan taknak teruskan kerjasama utk buat survey ni. Di samping masalah2 yg timbul kat atas tu, aku juga sgt menghormati ilmu yg pernah aku pelajari ttg hal ni. Membuat kesilapan terhadap sesuatu yg mmg sudah kita ketahui adalah silap, bagi aku sangat memalukan. Apatah lagi kalau kita dibayar utk melakukan tugasan itu. Prinsip itulah yg aku pegang utk mengekalkan kualiti diri.. kalau tidak, apa bezanya aku dgn org yg tak berpelajaran?


2 komen seterusnya...

6 hari di Bintulu..

oleh sorensen pada dalam

Sebenarnya aku baru je balik dari bintulu ahad lepas, pegi ke sana sejak hari selasa. Saje je ikut family abg aku jenguk rumah kuarters diorang. Last skali aku pergi ke bintulu sebelum ni pun tahun 2006, so rindu jugak rasanya nak tengok2 keadaan tempat tu. Nampaknya tak jauh berbeza daripada 2 tahun lepas. Masih lagi bandar yg kurang sibuk dan menenteramkan, walaupun dari jauh kelihatan cahaya api dari serombong pelantar minyak di tengah laut membakar sisa lebihan petroleum, sangat terang sehingga menyuluh awan di langit malam!

Di samping menjenguk keadaan rumah, sebenarnya kakak ipar aku nak menziarah member sekerja dia, kak bib yg nak berpindah ke hometown dia di kedah. Pergi tak kembali la katanyer.. opss! Flight dia hari jumaat lepas, so malam sebelum dia balik tu kitorang sempat lagi la makan2 dengan dia. Di kesempatan tu aku pun sempatla bertemu semula dgn bro fakhzan, bekas member sekerja kakak ipar aku yg juga aku kenali sejak 2 tahun lepas. Dulu dia sama2 mengajar dengan kakak ipar aku di smk kidurong, tapi skrg dah bertukar jadi language teacher kat upm kampus bintulu. Hahah, rindu la dgn dia.. maklumla orgnya peramah dan sporting.

Airport Bintulu

Next day tu ktorang ke airport bintulu utk say goodbye pada kak bib. Petang tu fakhzan pun pegi sekali, so masa balik dpd airport tu aku tumpang sekali naik kereta dia. Mcm2 la yg ktorang sempat borak, dpd perihal pengajian aku hinggalah ttg tiket kapal terbang. Maklumlah, dia kan staf upm. So mmg banyak la hal2 yg aku tau tentang kerja dia dan yg dia tau tentang pengajian aku. Dengar kata awal tahun depan dia akan start buat master di upm gak, dan katanya masa semester pertama tu nanti dia akan kerap berulang alik ke kampus utama di serdang. Dengar hal tu, aku pun terus mintak no phone dia, mana la tau kot2 bleh lepak sama2 ke kat sana nanti kalau ada masa kan.

Biasanya aku ni kalau dah berjalan, jarang tengok aku pulang dengan tangan kosong. Tapi itu la yang berlaku bila aku balik dari bintulu kali ni. Tahla, dah lali sangat kot tengok baju2 kat mall tu.. sampai tak jumpa pun yg menarik perhatian. Parkcity Mall yg baru bukak last year tu pun boleh tahan nampaknya, tapi sbb kedai sikit je kot sbb tu tak byk pilihan. Dtg situ pun cuma beli dvd citer madagascar 2 je. Kebetulan terjumpa pulak dengan cousin dan pangkat anak buah aku pun tgh berjalan2 kat situ jugak.

So, ahad tu ktorang berangkat dr bintulu dlm pukul 2 petang, sampai rumah dlm pukul 8. Masa singgah kat sibu pukul 6 petang tu, zaki sms bgtau si herry nak sponsor makan malam tu sbb nak sambut birthday dia.. pukul 8 jugak! Aiyo, sbb aku lambat sikit so diorg pun kne la tunggu aku skali. Sampai kat rumah tu mmg tak duduk dah.. mandi2 terus pegi jumpa diorang plak.. Penat!


Comments seterusnya...

Bagai ANJING melihat BAYANG

oleh sorensen pada 24 November 2008 dalam

Anjing itu fitrahnya menyalak. Tidak kiralah apapun yang dilihatnya. Baik atau buruk, ia akan menyalak. Waima bergurau sesama anjing pun ia menyalak, apalagi bila diganggu. Jadi kalau memang fitrah anjing dijadikan begitu, mampukah ia mengubah kejadian dirinya?

Tabiat anjing itu suka menyerang. Kadangkala orang yang melintas di depan kandangnya pun disalak. Terkejar-kejar ke sana ke mari, padahal apa sahaja menjadi puncanya? Hanya seketul tulang yang tidak mungkin bisa ia telan. Umpamanya sebagai manusia yang gila, selalu melakukan sesuatu yang tidak bersesuaian dengan keadaan.

Anjing juga tidak berilmu. Walau mengeluarkan bunyi yang banyak, tapi ia hakikatnya tidak bermakna. Semua yang dilakukan hanya bertujuan mempertahankan dirinya, benar atau salah itu tidak penting. Yang harus dilakukan adalah menyalak, supaya orang di sekeliling merasa gementar. Supaya dirinya ditakuti. Supaya orang sekeliling merasa tidak selamat.

Walaupun begitu, sangatlah sedikit kita dapati manusia yang membunuh anjing. Walau meragut nyawa sekalipun, anjing tidak berbaloi untuk dibunuh. Ia hanya perlu dikasihani dan disayangi, dengan harapan agar sifat liar itu dapat dikurangkan walaupun tidak sepenuhnya. Kalau memang fitrah anjing dijadikan begitu, mampukah ia mengubah kejadian dirinya?

Adakah anjing mengenal erti jasa? Kalau dikatakan anjing itu tidak berilmu, maka tidaklah ia tahu apa-apa. Haiwan seumpamanya tidak berfikir, tahunya cuma meminta makan apabila lapar. Bila gagal meminta, ia akan berbunyi. Tidak terkecuali anjing, tiadalah bunyi lain yang mampu dikeluarkannya melainkan cuma salakan sahaja.

Namun jangan dilupa, anjing juga punya nafsu. Umpamanya manusia, ia juga berkelamin untuk meneruskan kelangsungan hidup. Anjing betina beranak pinak, namun jaranglah kita melihat si jantan bersama membantu membesarkan dan melindungi ancaman. Tapi yang manakah lebih kuat menyalak? Ya, semestinya anjing jantan.

Amarah anjing tiada batasan. Ia tidak kenal erti kekeluargaan, tapi tetap suka bermusuhan. Musuh itu harus diganyang demi membuktikan kejagoan.

Kejar musuh itu, kerjakan ia. Kala salakmu disahut, balas saja kembali. Hingga mentari menyuluh pagi. Hingga kau sedar dihadapanmu hanyalah perigi. Hingga kau sedar musuhmu itu bayanganmu sendiri.


4 komen seterusnya...

Kisah Bicara Safiluk

oleh sorensen pada dalam

Sekarang mmg aku benar-benar percaya dgn keberkesanan karya seni. Penyampaian melalui ayat-ayat berlapik lebih ringkas, pd masa yg sama jauh lebih tajam daripada kata-kata yg terluah dalam perbualan harian. Seperti yg korang dah nampak dlm posting yg lalu, aku telah mencipta kisah tentang seorang manusia yang aku kononnya telah "kenali" sendiri perwatakan dirinya, serta mungkin serba sedikit tentang kehidupan peribadi dia dan teman hidupnya.

Benar, aku mmg tak pernah menjangkakan karya itu telah berjaya meracun fikirannya. Ia telah berjaya menjadi umpan utk aku melihat apa yg dia tidak berjaya selesaikan tentang aku (yg kononnya telah dia "kenali"), dan sejauh mana keberanian ia yang selama ini bacul dan selalu berselindung di sebalik batu hipokrit semata-mata kerana takut sekali dirinya dilupakan. Kepada yang seorang itu, tertancapnya mata kau sekali lagi, di laman ini pada hari ini telah menjadi KEJAYAAN AKU YANG KEDUA!

Apa yang aku ingin sampaikan selepas ini hanya ditujukan khas kepada seorang manusia, yang di sini akan ku gelarkan namanya sebagai Pangeran Safiluk Utara Borneo. Aku sabitkan dia atas kesalahan berlaku MUNAFIK. Bukan sekadar omong kosong, di sini aku kemukakan bukti kes terkumpul selama aku mengenali defenden Pangeran Safiluk. Ini genre yang berbeza. Buku lawannya ruas, justeru aku tahu inilah yang digemarinya.

I - Safiluk dan Persekitaran

Sekejap benar masa berlalu ya Safiluk? Belum lama rasanya aku mengenali kau daripada laman itu. Ya, laman yang satu tu! mungkin bukan lagi kelaziman kau datang ke situ sebab tempat tu dipenuhi masa lampau kau. Tapi apa kau ingat aku hairan? Sebagai orang yang sudah cukup mendalami perwatakan asal diri kau, rasanya aku tak perlu tahu dari mana kau dapat genetik KALINGGA itu. Sebab kau ni kalau bercakap, boleh dikiralah berapa banyak yang kau berani katakan mengenai kebenaran diri kau. Di mata orang lain, kau selalu ingin tampil hebat kan? Kegemaran kau, memperburukkan nama orang lain supaya kau la yang nampak paling sempurna di mata mereka, tak begitu? Tak perlu kau sentap bagai, aku dah muak dengan fiil kau. Dalam hidup kau, mana ada orang lain yang betul? Kawan sekerja kau, boss tempat kerja kau, "bekas-bekas" kau (kononnya) semuanya bagi kau teruk. Tapi apa saja yg kau berani buat? Ya, didepan orang kau kutuk2 pasal yang ni. Di depan yang lagi sorang.. kau kutuk2 yang lain pulak. Hey, siapa kawan kau sebenarnya selain daripada kaum keluarga kau? (yang aku tak tau kau kutuk di depan siapa pula?). Mengadu domba di sana sini, apa kau tak pernah rasa malu berperlakuan sebegitu pada usia HAMPIR 30 TAHUN?

II - Safiluk: Kenyataan dan Anganan

Kalau sudah perasan sempurna, pasti kita boleh lihat dari segi citarasanya. Lihat sahaja barangan yang diidamkannya. Aku sendiri pernah diminta oleh Safiluk utk memberi konsultasi tentang beberapa produk teknologi (bidang yang dia tahu memang aku sudah kuasai semenjak hampir 10 tahun). Walau dia mengakui dirinya sudah bergraduat daripada sebuah IPTA semenjak beberapa tahun lalu, sebenarnya dia seorang yang tersangatlah buta TEKNOLOGI (oh, itu zaman dia). Tapi apa kau ingat aku hairan? Kalau memang sudah tak berpengetahuan tapi suka tampil hebat, maruah pun kau sanggup gadaikan betul tak? Daripada laptop centrino (kau memilikinya 3 tahun selepas aku. Baru mampu?), NOKIA N95 (mulanya anganmu ingin melaram dgn E90 yang kau tak tau sebenar kegunaannya bukan. ya, aku masih ingat!), hingga yang terbaru CANON SLR 450D kau tu (yang secara dangkalnya kau bandingkan dengan SONY, HAIYO!!!), semuanya kau beli atas konsultasi aku kan? Lepas tu kononnya sekarang ni kau nak mengaku depan kawan-kawan kau, yang sebenarnya kau tu pandai la? Kenapa ya, ada sesetengah pemegang segulung ijazah ni pengetahuan dia sangat sempit jika dibandingkan dengan pemungut sampah di depan rumah? Itu barulah namanya memperbodohkan diri seperti badut di hadapan KELUARGA kau sendiri!

III - Sensitiviti dan Safiluk

Ada beberapa perkara yang tidak boleh disentuh langsung dalam hidup Safiluk ni. Pertama, tentang negeri asalnya (walau seingat aku, memang kegemaran dia sebenarnya menyalak di dalam tulisan). Tapi kalau sudah namanya aku, ada aku kisah? Kau nak menyalak, lantak pegi mampus la kau. Sebagaimana dia sayangkan negerinya, setaraf itu jugalah kutukan yang diberinya kepada orang yang berasal dari tempat lain. Kau dengar ya Safiluk. Apa kau ingat, orang negeri lain buta ke dengan masalah orang dari negeri kau? Sudahlah penuh dengan pendatang asing, ditambah pula fiil warga tempatan yang berfiil sama seumpama itu. Kau ingat aku hairan ya? Pernah tak kau tahu tentang masalah budak2 dari negeri kau bila sudah keluar dari kepompong utara tu? Sosial kau tau tak, budak perempuan dari negeri kau la yang paling banyak MENGANDUNG dalam ramai2 yang aku kenali dari sebuah negeri tu! Yang paling kuat beromen di luar kolej siapa kalau bukan budak dari NEGERI KAU? Ada kau berani cerita kat orang, ada kau berani nak ambil tau tentang perkara tu? NON ADO KEBERANIAN. Dengan itu, barulah difahami alasan kenapa kau terpaksa merempat ke negeri lain utk mencari JODOH (ke?).

IV - Seksualiti dan Safiluk

Kalau diungkit sedikit, berjelalah latah mulutnya laksana pondan yang baru belajar melatah menjadi perempuan. Namun, sesedikit mana pun pengetahuan aku tentang seksualiti manusia yang satu ini, mungkin sedikit lagi yang diketahui bakal teman hidup Safiluk tentang dirinya. Bukti kedua ada menyatakan tentang sifat suka berangan. Tidak terkecuali dalam perenggan ini. Walau sudah kononnya 60 peratus berjaya, Safiluk kelihatan belum mampu mengikis penuh masa silamnya dari menghantui diri. You can run, but you can't hide ;) Hey, apa kau ingat aku tak tau kau ada lagi kat laman tu? Ya laman yang satu tu. Sedar diri sikit boleh tak, yang kau dok menempel lagi kat situ kenapa? Dalam tulisan bukan main lagi mengutuk aku pasal benda satu ni, tapi yang kau bukak tu apa? Takpe aku faham, mesti duit elaun pedalaman kau dah habis buat makan dekat restoran besar dengan beli gadget yang kau tak reti pakai, sampai kau tak mampu beli CERMIN utk tengok muka sendiri, kan Safiluk? Kalau takdir menyebelah aku (sekali lagi) maka suatu hari nanti akan pengsanlah si perempuan itu seraya terbuka LAMAN CIPTAAN BERPUAKA tulisanmu, apabila melihat bahasanya! Itu belum diambilkira andaikata si dia ingin belajar mendalami ilmu baru yang perlu diketahuinya. Hah? Kau mampu ke bagi tunjuk ajar padanya dalam keadaan kau seperti itu. Permisi ya, aku PENGSAN seketika!

V - Safiluk: Suatu Kesimpulan

Mungkin banyak faktor yang membolehkan Safiluk mengakui konon dirinya dicemburui. Namun demikian, pada kebanyakan masa dia sebenarnya terlalu kuat berimaginasi. Mekanisme bela diri yang telah melekap sekian lama dalam dirinya, tanpa dia sedari membuatkan dirinya dirasakan terlalu sempurna di mata orang lain. Hey, kau ingat kau cantikkah Safiluk? Apa kau ingat laman kau itu murai.com.my versi kau? Apa kau ingat semua orang yang meluat dengan kau tu dengki kat kau ke? Ambillah kira aku. Aku tak hairan dengan apa yang ada pada kau Safiluk. Lima isi rumahku pekerjaannya sama sepertimu, dan aku dibesarkan dengan pendapatan dari pekerjaan itu. Tapi pernahkah kau ingat bagaimana keadaanmu sebelum ini? Pernah kau rasai apa yang pernah aku miliki? Pernahkah pengetahuanmu (selain pekerjaan) dimanfaatkan utk orang lain sebagaimana yang aku beri walau jasaku tak pernah dihargai? Tolonglah, pada firasat aku, masih ada seseorang yang perlu diselamatkan daripada menjadi mangsa kemunafikan kau yang memang sudah tertanam sejak *****!

Penutup

Nama penaku SoReNsEn, dan ini adalah pengakhiran kepada Kisah Bicara Safiluk naskhah yang pertama. Kisah ini belum tamat. Satu lagi jawaban sedang ku tunggu sebelum jawaban lain aku berikan pada kalian, dengan harapan kisah ini akan bisa lebih dikukuhkan.


Comments seterusnya...

Dubai City Tower (Dubai Vertical City)

oleh sorensen pada 18 November 2008 dalam , ,

Belum pun sempat menara Burj Dubai disiapkan sepenuhnya, dan juga belum sempat pembinaan Nakheel Tower (Al Burj) direalisasikan, satu lagi pencakar langit telah dirancang untuk dibangunkan di Dubai. Cadangan untuk membina Dubai City Tower (juga dikenali sebagai Dubai Vertical City) telah diumumkan pada 25 Ogos 2008 yang lalu. Pencakar langit ini dikatakan bakal memiliki ketinggian 2400 meter (2.4 kilometer/1.5 batu). Pembinaannya akan bermula pada tahun 2015, dan dijangka mengambil masa selama 20 tahun untuk disiapkan.

Trend terkini bagi konsep rekaan pencakar langit bukan lagi sekadar tertumpu kepada pembinaan menara, tapi lebih kepada konsep perbandaran di dalam satu bangunan. Dubai City Tower adalah bangunan 400 tingkat yang akan dilengkapi dengan "vertical bullet train" berkelajuan 200 km/j (125mph) yang berfungsi sebagai elevator utama. Mengambil rekabentuk menara Eiffel sebagai inspirasi, bangunan ini dikatakan mampu menampan tekanan angin kencang. Ia akan terbina dengan satu pusat tengah (central core) dikelilingi enam bangunan luaran, yang akan bersambung semula pada pusat itu di setiap 100 tingkat. Di samping menambah keluasan, rekaan ini akan turut membantu menstabilkan struktur bangunan berkenaan. Sebanyak 37,000MWH tenaga elektrik akan digunakan untuk menjana menara ini dalam setahun (15MW pada waktu puncak). Tenaga elektrik pada kebanyakan waktu akan dibekalkan melalui tenaga solar, termal dan kuasa angin.

Setelah siap, Dubai City Tower akan menjadi "perbandaran dalam bangunan" ketiga tertinggi di dunia yang berjaya direalisasikan. D
ua projek lain yang dikatakan telahpun dirancang adalah menara X-Seed 4000 (setinggi 4000 meter, dicadangkan pada tahun 1995) yang dirancang untuk dibangunkan di Jepun; serta Ultima Tower (setinggi 3350 meter, dicadangkan pada tahun 1991) yang belum diketahui tentang tempat dan masa pembinaannya.

Pelan atas Dubai City Tower

Perbandingan dengan pencakar langit lain di seluruh dunia

Dipetik dan diubahsuai daripada Wikipedia.


6 komen seterusnya...

TEKNOLOGI dan MARUAH

oleh sorensen pada 15 November 2008 dalam ,

Malam semalam aku benar2 terkejut dgn apa yg berlaku pada henfon aku. Rosak? Kalau rosak takdelah aku nak pakai perkataan "maruah" segala kan.. huhuh. Takde.. ni pasal masalah network service provider henfon yg mampu mengganggu gugat nama baik dan maruah kita.. harap2 korang akan take note dgn apa yg aku nak ceritakan ni ok..

Masalah tu bermula lebih kurang dalam pukul 11.45 malam, apabila aku terperasan pada screen henfon aku terpapar notice message successfully delivered. Ya, bukan aku tak biasa tengok notis tu setiap kali aku htr sebarang sms atau mms pd orang. Tapi malam tadi, notis tu tiba2 terkeluar tanpa aku ada menghantar sebarang message pun, dan nombor yg kononnya telah aku "hantarkan" message tu juga bukan nombor yg aku kenali. So pd mulanya aku buat dek aje la, sbb aku ingat masalah network biasa kan.

Tapi tak lama lepas tu, nombor yg terpapar kat screen henfon aku tu tadi tiba2 call. Aku jadi makin hairan la, so aku angkat aje. Caller nye sorang pompuan, yg tiba2 tanya aku ni siapa. Aku pun tanya dia gak sape tapi dia tanak bgtau. Yang mengejutkan aku, dia kata dia ada menerima MMS GAMBAR LUCAH DPD NOMBOR AKU!!!

Aku beristighfar, sbb dlm henfon aku mmg aku tak pernah simpan pun gambar2 mcm tu. So aku tak buang masa, lepas tu aku terus tanya dkt sebuah forum yg aku biasa pegi kat internet.. kot2 ada sesiapa yg pernah mengalami masalah sama. Aku bernasib baik sbb ramai yg membantu, ada yg bgtau tu masalah virus dan sebagainya. Dan kebetulan ada sorang dpd yg tolong tu bgtau dia mmg bekerja di company service provider tu. Dia minta maklumat peribadi aku sbb dia nak check kat ofis hari ni berkenaan transaksi panggilan dan mesej yang dah berlaku pada nombor aku pada masa tu semalam. Dan pagi tadi, dia inform kat aku bhw sbnrnya mmg nombor aku tak hantar sebarang mms pada sesiapa pun malam tadi.

Tapi ceritanya belum habis lagi. Petang tadi, aku terima satu sms dpd org yg tak dikenali. Katanya dia adalah teman lelaki pompuan yg call aku semalam tu. Mulanya dia mcm nak marah aku jugak la, tanya kenapa aku ganggu girlfriend dia. Then bila aku explain, baru dia mengaku bahawa sebenarnya DIA YANG HANTAR MMS TU KAT GIRLFRIEND DIA. Tapi kat screen henfon pompuan tu terpapar nombor aku sbg sender mms tu. Aku tergamam, sbb aku tak pernah sangka benda2 mcm ni akan berlaku pada aku.

Aku harap korang ambil la iktibar dpd cerita aku tu. Teknologi mmg tak dapat dipisahkan dpd kita hari ni, tapi kena ingat gak ttg kesan buruk dan bgmana sebenarnya teknologi tu boleh menggugat nama baik dan maruah kita. Masalah tu mungkin nampak simple (cuma crossline dlm network service provider) tapi cuba korang bayangkan.. kalau perkara ni dipanjangkan ke pihak atasan, tak mustahil aku boleh naik turun mahkamah semata2 utk menjernihkan air muka aku yg dah tercalar tu.

Kepada teman lelaki pompuan tersebut, aku nasihatkan supaya henti2kan la menghantar benda2 yg tak elok mcm tu melalui henfon. Mmg itu hal peribadi korang, tapi kena ingat gak kesan yg akan timbul sekiranya perkara2 yg tak diingini mcm ni berlaku. Tambahan pulak, apa faedahnya menghantar gambar lucah melalui mms walau dia tu girlfriend u sekalipun? (Tapi pelik kan, dia tau gambar tu dia yg htr.. tapi still accuse aku jugak kacau girlfriend dia. Cmne tu?)

Kepada service provider tu plak.. harap ambil perhatian tentang masalah ni. Bukan apa, sbb org mcm aku ni cuma pengguna biasa yg secara elok2 melanggan perkhidmatan korang. Kalau disebabkan melanggan perkhidmatan korang aku boleh didakwa, benda tu bukan cuma akan mencemarkan nama baik aku.. tapi jugak nama baik company korang sbb ianya timbul akibat masalah teknikal.

Haih... berat betul subjek yg aku baru belajar ni :)


5 komen seterusnya...

No-key Keyboard - Papan kekunci tanpa butang

oleh sorensen pada 14 November 2008 dalam

Halus, lutsinar dan nipis adalah objektif utama untuk mencipta keyboard tanpa butang ini. Ia diilhamkan oleh Kong Fanwen's dan diberi nama No-key Keyboard. Anda boleh menggunakan keyboard ini walaupun tiada butang seperti keyboard yang lain. Selain mempunyai permukaan yang rata seperti telefon bimbit, TV dan iPod, No-key Keyboard juga melangkah maju ke depan dengan memperkenalkan fungsi touch screen. Keyboard ini kalis air dan tidak mudah rosak, dan ia merupakan ciptaan pertama di dunia yang menggunakan sepenuhnya papan kekunci QWERTY dengan permukaan berkaca, kamera dan lampu. Semua konsep alternatif keyboard ini menggunakan teknologi terkini motion captures yang dapat mengesan rangsangan jari anda.

Dipetik daripada majalah E-ring keluaran November '08


Comments seterusnya...

Suatu Fitrah Azali

oleh sorensen pada 11 November 2008 dalam

Suatu Fitrah Azali

Cahaya malap suatu pagi
Membawa bersama ketenangan abadi
Bunga tersenyum berbisik hati
Pesan takdir dari Azali?

Dari kejauhan terdengar bunyi
Sempurna sekali ciptaan Ilahi
Bunga tersenyum sekali lagi
Ada apa hari ini?

Namun hairan silih berganti
Biasa diri tak pernah begini
Lumrah Kumbang bukankah mencari
Bagai tak pernah aku diseri.

Tampang itu bukan tak lazim
Tiada Kumbang datang bermusim
Bunga juga bukan yang alim
Namun Tuhan tiadalah zalim.

Bunga tahu siapa dirinya
Sekadar penghuni hutan belantara
Disunting Kumbang harus berbangga
Dirinya menang dek Bunga Kota.

Kumbang bahagia bila berjaya
Lupa ketika tiada sempurna
Bunga hanya memandang sahaja
Bila naif menambat hatinya.

Jauh terbenam di kamar jiwa
Kumbang menyimpan satu rahsia
Namun demi kerana cinta
Korban derita untuk Bunganya.

Bebaslah Kumbang meniti fitrah
Pahit getir harus kau pasrah
Menongkah arus bukanlah mudah
Namun semuanya di tangan Allah.

(MGB, 11 November 2008)


Comments seterusnya...

Ke Sepang sebelum pulang..

oleh sorensen pada 10 November 2008 dalam

Hari sabtu lepas, merza dgn member dia aduka dtg jemput aku kat kolej. Motifnya sbb dia nak bawak aku lepak sekejap kat rumah member dia yg lagi sorg, nama imran dkt kuarters klinik sg. pelek, sepang. Sbb next day tu (pagi semalam) aku punya flight pukul 7 pagi, so takde la jauh sgt dia nak hantarkan aku ke lcct keesokannya. Mula2 segan gak, maklumla aku tak familiar dgn kawan2 merza tu coz ni 1st time jumpa diorg. Tapi lepas jumpa tu.. wah, best jugak lepak dgn diorg ni rupanya. Mmg happening sgt, maklumla diorg sbnrnya member sekampus merza masa study kat uitm jengka dulu2. Hahah.. perangai diorg mmg sebijik mcm merza.. tapi lagi klaka la.. especially aduka tu, mmg suka sgt bikin havoc.. aku asik tergelak aje tengok dia..

Petang tu ktorg terus ke rumah je, tak singgah memana pun. Tapi malam tu, imran bawak ktorg gi restoran seafood kat bagan lalang. Mmg sedap makanan seafood kat situ.. still teringat lg dgn udang goreng dan sotong bakar yg pedas giler!! Fuh.. mmg smp tahap meleleh air mata la.. tp mmg best. Thx imran, wah tak bgtau pun nak sponsor ye.. hehe!

Lepas tu ktorg gi lepak jap kat tepi pantai bagan lalang. Gigih ni nak scanning wpun tgh2 malam ms tu, dah dekat pkl 10 ok.. huhu. Tapi takde la nak scanning sgt sbb lps tu, ktorang tengok2 barang je dekat gerai kat tepi pantai tu. Pelik ckit la, sbb souvenir yg diorg jual tu kebanyakannya dari sarawak ok.. bangga kejap aku ekekek! Aku beli selimut kecik je, diorg yg lain ada yg beli patung kayu dgn buluh yg berbunyi2 tu.. malas la aku.. tak larat nak bawak..

So, pagi semalam awal2 lagi diorg dah tolong hantarkan aku ke lcct. Dlm pkl 4.30 am ktorg turun. Ingatkan nak ajak diorg lepak2 minum dlu ke kat kafe lepas aku check in tu.. tp tengok2 diorg terus balik. Apa2 aku ucapkan thx kat korg sbb sudi tumpangkan aku lepak skali k.. wpun sekejap, tapi hepi sgt sbb dpt kawan2 baru. Next time ada ms, aku dtg lagi ok ;)

Slmt bercuti kepada member2 sekuliah. Jaga diri, jgn merayau2 tak tentu hala! (chewah!)



Comments seterusnya...

Haifa Wehbe - Ma T2oulch L7add

oleh sorensen pada 24 Oktober 2008 dalam

Ni la dia aku kalau byk sgt masa 'terluang'.. asik nak buat posting je. Hehe! Dah lama sgt aku tak letak lagu arab kat blog ni, bkn pe.. tak jumpa yg menarik. Cuma baru2 ni aku terjumpa lagu baru Haifa Wehbe ni ha.. tajuk lagu Ma T2oulch L7add.. semoga terhibur!



Comments seterusnya...

Menenangkan fikiran...

oleh sorensen pada 23 Oktober 2008 dalam ,

Kalau ikutkan.. mmg malas betul rasanya aku nak balik ke kolej hari ni. Mana taknya.. minggu ni dah masuk study week. Balik ni pun sbb nak settlekan penempahan bilik stor utk tinggalkan barang2 masa cuti nanti, dan sbb nak htr email kat lecturer aku utk siapkan assignment wikisite ktorang tu. Semenjak isnin lepas sampai pagi tadi sebenarnya aku lepak rumah omar kat cheras. Bosan.. kalau lama2 sgt terperam kat kolej ni aku boleh jadi gila!

Tak pegi mana2 sgt pun ms lepak dgn omar hari tu. Cuma hari selasa tu, aku bernasib baik sgt sbb housemate omar, paan, tak gi keje sbb cuti. So dia pun ajak la aku, omar dgn boy kuar, hilangkan bosan. Lepas bincang2 dan setuju utk share duit minyak kereta, teka dia bawak ktorang ronda pegi mana?

Seremban, N9.
(buruk benar shot gmbr tu.. huhu)


First skali, paan bawak ktorang pegi ke taman malaysia. Rasa nak tergelak jugak aku. Mana taknya, bayangkan masa tu jam dah dekat 5.30 petang.. pastu tetiba kuar dpd kereta rasa mcm amazing race plak bila paan bawak jalan2 sekitar taman tu. Cantik tempatnya, mengingatkan aku pada taman sebangkoi kat sarikei.




Lepas habis ronda taman malaysia, ktorang ke jusco seremban 2. Besar shopping complex ni rupanya, sebijik mcm pavilion kat kl. Temankan diorang karaoke, pastu gi mcd beli aiskrim.

Aku terharu betul dgn paan ni. Dia mmg baik sgt. Ingatkan cuma ajak ronda bandar seremban je. Rupanya lepas tu dia ajak ktorang gi rumah grandparents dia k.. sempat lagi ktorang merasa masakan tradisi nogori tok wan dan kuih2 raya yg masih ada. Thx paan.. insya allah next time kami bertandang lagi.

So masa yg lebih tu, ktorang duk kat penara je (nama flat omar). Sekali sekala pegi cc, 'scanning' apa yg patut dan balik tido ;)


Comments seterusnya...

Isu kolej masuk PAPER?

oleh sorensen pada dalam

Ehem.. hari ni ANA terbaca berita tentang isu sebuah kolej kediaman di 'sebuah IPTA' yg 'menyepak' @ 'menendang' student tanpa sebarang sbb dan notis. Wah2... memang kelas pihak pengurusan kolej tersebut. Familiar plak tu, maklumla.. kat sana kan tempat tinggal bakal2 pak guard dan mak guard negara kita pada masa hadapan. So kne la practice aktiviti 'tendang dan sepak' sbg basic kerjaya diorg kan?

Berita tu dah tersebar bersepah2 hari ni kat paper. ANA dah baca ttg hal ni dpd sebuah laman web 'berita bebas' seminggu lepas.. tapi tak tau pula sampai masuk ke 'lobi parlimen' dan masuk paper bagai. Alahai, tu la.. Tuhan tu maha besar tau. Doa org yg tertindas selalu akan makbul ok. Dikatakan bhw pelajar2 cemerlang berkenaan ditendang atas sebab tak membayar yuran kolej. Eh2.. tapi apa yg ana dgr la kan, sebenarnya diorg dah bayar yuran kolej awal sem ni. Tapi, tiba2 didapati status pembayaran yuran kolej diorg 'digugurkan' pada hari yg berikutnya.. itu apa yg ANA dgr la.. dpd statement yg diorg dpt dari BHEP ipta berkenaan. Nape statement tu tak kuar kat dalam paper ye?

Tu la.. lain kali jgn suka main2kan kuasa student. Kpd pihak pengurusan kolej berkenaan: Apa uols ingat, student ni study kat ipta free ke.. pakai fulus mak ayah uols ke nak survive kat sini? Apa uols ingat bangkai gajah bagai tu boleh ditutup dgn kanvas bazar ramadhan ke utk menutup baunya?

Eh2.. lupa pula. Kolej berdekatan yg terletak kat 'bawah bukit' tu, tak terasa tempias ke? Mesti punggung felo 'blok yg satu tu' dah mula meruam sekarang ni kan? Takpe.. tak lama lagi sampai la giliran uols pula :)


Comments seterusnya...

Masih beraya lagi?

oleh sorensen pada 20 Oktober 2008 dalam

Mcm dah jadi tradisi pula. Seperti tahun lepas, apabila balik je dpd cuti raya.. biasanya raya ni takkan abis lagi. Semalam aku dgn nordin bertandang ke kpz.. tujuan utamanya hanyalah utk menjenguk angah yg dah berada di sana selama 3 hari sbb nak konvo. So masa ni dia tgh duduk skali dlm bilik member yg ada kat sana lah. Hari tu bz so baru tadi dpt peluang jumpa angah. Rinduuu sgt2 kat dia!

Tah cmne dlm pada borak2 tu, baru la ktorang tau rupanya diorg nak pegi ke rumah abg shafik kat kelana jaya. Pegi beraya katanyer. Haih.. mcm kebetulan plak aku dgn nordin tgh ada kat situ, so diorg pun ajak la skali... dlm dekat sejam kot baru ktorang sampai, sbb sebelum tu angah pg htrkan abg dan his mom ke IOI sbb diorg akan tinggal kat sana ms angah konvo ni. Sampai kat rumah tu ktorang disambut la dgn mesra oleh family shafik. Makanan best siot, ada satey, nasi impit, kuih2 raya dan yg paling menarik perhatian aku adalah nasi tomato yg dihidangkan. Bkn apa, sbb rasanya sedap sgt dan hampir2 terasa seperti nasi briyani, kalau tak kerana ayam tomato yg dihidangkan bersama harus aku dah confuse...

Balik dpd rumah shafik ktorang singgah kat mines kejap. Beli pape yg patut, pastu terus balik kpz. Aku ngan nordin tak lama lepas tu, borak jap.. bila angah balik dpd
jemput his mom kat alamanda putrajaya, ktorang pun minta diri..

Sebelum balik, aku sempat peluk angah. I will miss him so much. Lepas ni bila la agaknya ktorg akan jumpa lagi.


Comments seterusnya...

Kemeja polo KALIS PELURU

oleh sorensen pada 15 Oktober 2008 dalam

Mungkin baju kalis peluru biasa tidak sesuai digunakan dalam semua jenis keadaan. Namun demikian, keselamatan menjadi keutamaan walau di mana sahaja anda berada. Seorang pereka fesyen dari Columbia, Miguel Caballero telah mencipta kemeja polo kalis peluru. Ia diperbuat dpd fabrik kalis peluru ultra-ringan dan menampilkan ciri seperti 'ballistic panels' mudah alih. Ciri ini mampu menangkis tembakan dpd pistol 9mm. Caballero telah mendapat penganugerahan 'Armani of armor' dan telah berjaya menarik perhatian golongan berprofil tinggi seperti Prince Felipe dari Sepanyol, Presiden Alvaro Uribe dari Colombia dan Presiden Hugo Chávez dari Venezuela. Kemeja polo ini adalah sebahagian daripada koleksi Black Label Caballero, yang mana turut menampilkan baju tuksedo kalis peluru.

Produk rekaan Caballero ini telah pun dipasarkan di Amerika Selatan, namun kini juga boleh didapati di gedung membeli belah Harrods London pada harga USD12,000 (+/- MYR41,934).


Dipetik dan diubahsuai daripada Gizmag.com



Comments seterusnya...

Nak final dah?

oleh sorensen pada 13 Oktober 2008 dalam

Tak terasa pun. Baru lepas balik dpd kampung beraya, tetiba dah masuk minggu ke-14. Tak lama dah nak final ni. Paper aku start 29hb oktober, habis 6 november. Pastu dah balik kampung balik, flight 9 november. Alahai.. slip exam tak amik lagi ni. Harap2 la tak kne laha dgn dr chan hari rabu nanti.. huhu..


Comments seterusnya...

Selamat Hari Raya semua...!

oleh sorensen pada 28 September 2008 dalam


Haih.. dek kerana kesibukan di kampus, blog aku ni dah jadi mcm gua batu kapur dah rasanya.. lama sgt ditinggalkan takde entry baru. Adoi... selama sebulan ni, mmg kesibukan aku pada tahap yg tak dpt dimaafkan! Masa tulis entry ni aku dah dkt lcct, as usual la kan hobi aku mcm biasa menunggu flight pagi esok pukul 7. Tapi aku dah tak mampu nak feeling2 la balik raya ni. Bak kata nordin, kerja melambak. Utk pengetahuan korang, lepas cuti nanti aku still ada 2 paperwork yg nak kne hantar, 2 presentation nak kne buat, 1 website dan satu wikisite yg perlu disiapkan. Dan lebih malang, minggu selepas raya adalah minggu ke-13.. minggu kedua terakhir sebelum tamat kuliah sem ni! Maknanya? Lepas habis settlekan kerja2 tu.. terus kne study plak utk final. Doakan la supaya aku tak 'tertido' terus lepas tu ye!


Plan aku dulu sbnrnya taknak bawak barang byk sgt utk balik raya ni. Yelah, cuti pun seminggu je tapi last2 kne jugak bawak luggage bag. Sbb mgu lepas aku belikan biskut raya yg mak pesan, 8 bekas plak tu. Ntah apa la nasib aku masa nak check in pagi esok, harap2 xde la kne charge overweight rm15/kg tu. Mintak dijauhkan.. fuh fuh!!

Lagi satu benda yg tak brape best, sbb 2 org cousin aku yg paling rapat tak dpt balik kampung. Roy x dapat balik sbb nak tamatkan practical dia 18/10 ni, nurul plak sbb terlewat plan beli tiket, dah mahal sgt so xdpt balik. Aku ni pun bernasib baik je, sbb dah tempah sejak bulan mei lepas.. kalau tak.. mrasa la nyanyi lagu dendang perantau kat k12.

Oklah, dgn ni aku ucapkan slmt hari raya pada korang semua. Maafkan salah silap, kekasaran bahasa yg aku dah buat k. Semoga semuanya happy di samping family tersayang. Pada yg beraya di rantauan tu, sabarlah. Kegembiraan bermula dari hati, kalau kita sentiasa optimistik.. kesunyian takkan wujud dlm kamus hidup ok!


Comments seterusnya...

Kena block? Tak kisah!

oleh sorensen pada 20 September 2008 dalam


Nak buka satu2 website tapi tak boleh sebab server dah block? Nak download lagu dpd rapidshare tapi tak dpt sebab ip dikongsi bersama user lain? Ataupun nak mengetahui sesuatu kebenaran tapi mata anda diBUTAkan daripada mengetahuinya?

Kawalan. Sekatan. Halangan. Apapun juga namanya, ia memang tak menyenangkan. Ia membuatkan anda terasa tidak bebas, diperlakukan seperti anak kecil, dan tidak mustahil terasa seperti DIPERBODOHKAN! Tapi syukurlah, ada segelintir insan pakar yg prihatin terhadap nilai kebebasan individu. Hasilnya sekarang, tiada masalah lagi! Memperkenalkan UltraSurf
, aplikasi mini yang mampu membuka kekunci virtual yg membelenggu hidup anda!

Penggunaan aplikasi ini cukup mudah. Tidak perlu instalasi, hanya muaturun aplikasi tunggal dari http://ultrareach.net/ dan run aplikasi berkenaan. Ia berfungsi menyamarkan proxy asal di sebalik proxy lain agar segala alamat ip/web yg telah disekat oleh sesuatu server terhadap client dibawahnya akan dapat dibuka. Pada asalnya, software ini direka khas untuk pengguna internet di China, yg mana sememangnya dikenali dgn masalah sekatan dalam talian yg terlampau ketat. Ianya selamat digunakan; menyembunyikan alamat ip yg asal dan lokasi anda, dan membersihkan ruangan cache dan cookies setelah digunakan. Aplikasi ini berfungsi dgn baik untuk pengguna Internet Explorer. Walau bagaimanapun, pengguna Mozilla Firefox juga boleh menggunakannya dgn syarat setting pada ip ditukarkan pada local ip (127.0.0.1).


Tunggu apa lagi.. bebaskan diri anda. Dapatkan UltraSurf SEKARANG!


Comments seterusnya...

Happy birthday MALAYSIA!

oleh sorensen pada 31 Ogos 2008 dalam

So.. apa plan korang sempena cuti hari merdeka ni? Aku duk bilik je.. malas nak kuar, save budget utk bulan puasa ni.. insya allah esok dh nak start puasa...

Tak lupa, selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.. jangan ponteng puasa ok! Huhu!!



2 komen seterusnya...

Keluar ke UKM, dan shopping lagik..

oleh sorensen pada 25 Ogos 2008 dalam

Perpustakaan Tun Sri Lanang, UKM.

2 hari lepas, si nordin tetiba membuat request yg agak mengejutkan aku. Apa dia? Hah.. dia ajak aku pegi ke library UKM, sebab nak buat reference dgn tesis katanya. Mula2 tu bunyi mcm ok, so aku pun iyakan la. Tapi yg buat aku tak sedap hati tu.. dia nak suh aku buat "jenayah" kecik, iaitu tolong dia snap beberapa page yg ada kat dlm buku tesis tu. Sebabnya adlh pihak library tu tak bagi copy semua tesis tu dlm sebarang bentuk apa pun. Pelik aku, even DBP pun tak kisah kalau kita nak copy bahan dlm simpanan diorg, library UKM ni tetiba sengal plak ala2 kekwat tak bagi copy. Ala, bila aku baca tesisnya biasa je pun.. kualiti ke laut tu pun nak berkira.. weekkk...

So bila ktorang pegi smlm, aku pun gunakanla kepakaran aku dlm bidang fotografi ni utk membantu dia. Nasib baik aku punya kamera phone ni ada autofocus dan support macro mode, so amik gambar jarak dekat pun bleh nmpk lagi. Walaupun mcm tu, susah jugak la ktorg nak buat keje tu.. Sbb ada sorg librarian tu asyik dok pandang ktorang je. So dlm 45 minit yg pertama kat situ, terpaksa la ktorang berlakon ala2 menyalin tesis tu kan. Bila dia dah berambos pastu, apa lagi. Kcak! Kcak! Kcak!

Kuar dpd UKM tu, nordin pun terpaksala menunaikan janjinya.. iaitu menemankan aku kuar ke midvalley! Konfiden sgt aku ni, baru hari jumaat lepas pegi tengok wayang dgn geng2 classmate aku, still nak "lang" jugak (kan nordin?). So, dengan SUSAH PAYAHNYA ktorg pun pegi la (susah payah tu merujuk kepada masalah KTM komuter la, apa lagi.. faham2 la kan). Ala.. nak cuci mata je pun, sempat beli baju sehelai.. er.. durian 5 bekas.. dan.. er.. sebijik kuih bulan!



Comments seterusnya...

Bermalam kat rumah omar...

oleh sorensen pada 11 Ogos 2008 dalam ,

Petang semalam aku baru balik ke kolej lepas bermalam kat rumah omar, malam kelmarin. Mulanya cadang nak kuar hari sabtu tu sebab nak tengok citer susuk je, tapi memandangkan citer tu mula lewat dan aku pun malas nak berebut naik tren mcm org gila di petang hari, so aku decide la tdo kat rumah omar je. Ktorg tengok citer susuk tu kat pavilion pkl 5 ptg.. best gak la citernya cuma mungkin kne bagi tumpuan cket masa tengok sbb jalan ceritanya agak complicated.

Malam tu plak.. housemate omar nama paan ajak ktorang kuar lagi.. saje jalan2 cuci mata katanya. Malam tu lepas makan ktorg pegi ke downtown.. pasar malam yg popular kat kl ni, tak jauh dpd area rumah diorg.. pukul 2 pagi dok penuh lagi org kat situ. Omar pegi urut kaki, so sementara tgu tu aku, abg bob dgn paan tengok2 barang yg dijual kat situ.. balik tu aku ngantuk sgt terus tertido..

Semalam plak ktorang g hantar member omar pegi pudu, sbb nak balik ke melaka. Dia pun bermalam skali kat rumah omar mlm sebelum tu.. so lepas hantar dia tu ktorang g kl sentral je.. sbb nak makan. Cuma kat kl sentral tu ada something yg membengangkan aku, sbb kad touch'n'go aku tetiba bermasalah plak.. takleh pakai. Masalahnya bermula sbb hari sabtu lepas aku dah ter'scan' kad tu dkt mesin touch'n'go yg rosak dkt bandar tasik selatan.. so kad tu kne block la. Bila bawak g kaunter hub dkt kl sentral, org tu kata kne bawak pg ofis besar kalau nak refund (refund ok.. sbb duit baki aku dlm tu ala2 kne tarik kejap bila kad bermasalah). Aku call touch'n'go nyer call centre dia kata boleh settle kat kl sentral je.. cuma masa tu belum boleh sbb sistem tutup, hujung minggu katanyer. Tension..

Ape lagi ek.. ha'ah.. masa kat sentral tu aku beli kek secret recipe.. tapi bila sampai kat bilik dah cair.. makan jela nak wat cmne..

*takde gambar la posting ni.. xde mood nak amik huhuh!


3 komen seterusnya...

Sebulan di K12...

oleh sorensen pada 09 Ogos 2008 dalam

Hmm... dah sebulan aku duk kat kolej ni rupanya... terus terang aku katakan semenjak aku duk kat sini, fikiran aku tenang sangat.. walaupun dlm keadaan sibuk mcm skrg ni, aku dpt rasa perasaan tension tu akan hilang sebaik saja aku pulang ke kolej. Tenteramnya... takde sape pun ganggu hidup aku kat sini. Walaupun tak dinafikan sekali sekala aku mmg teringat kat kawan2 baik kat kolej lama.. tapi setiap kali tu aku akan kuatkan semangat. Lagipun, hakikatnya aku ni mmg jenis yg rilex je dok sorang2.. sbb kat rumah aku mmg biasa sorang2 diri takde sape pun yg teman.. so perkara ni bukan masalah besar bagi aku.. tak tau la kalau org lain. Kalau ada problem pun mungkin satu ni je, iaitu susah nak buat group work sbb kebanyakan coursemate aku mmg tinggal kat sana lagi. Tapi tu small matter lah.. setakat ni bleh settle lagi walaupun duk agak jauh dpd diorg.

Kadang2 aku rasa bersalah gak kat dabong dgn kawan2 yg lain, sbb setakat ni cuma sekali je aku dtg jumpa diorg kat sana.. itu pun masa aku nak ambik barang2 aku kat situ. Aku mintak maaf sgt kat korang dabong.. aku mmg tak boleh nak jejak blok pintar lagi.. sekurang-kurangnya buat masa ni. Aku tak sanggup nak tengok muka2 senior geng2 1st floor yg aku benci, dgn adi bekas ketua blok pengampu dan felo blok yg pendengki mcm sial tu. Kalau korang nak tau, diorang tu la yg menjadi kekesalan aku sampai skrg ni kerana ditakdirkan tinggal kat kolej tu selama hampir setahun. Tuhan mungkin taknak biarkan ko dgr lagu arab sorang2 dabong, sbb tu dia hantar aku sekejap kat sana supaya kita dpt jadi kawan. Bila tu dah berlaku dia letakkan aku kat tempat lain plak.. sbb dia tau kita takkan putus kawan kan? Bersyukurnya aku dpt kawan2 mcm korang...

USB TV card.. mende yg aku xpnh terfikir nak beli

Aku sentiasa cuba mengatasi masalah kesunyian aku ni dari semasa ke semasa.. well, of course la utk mengelakkan gejala tekanan mental yg tak diingini kan. Dan.. aku rasa aku boleh mengatasinya dgn menonton TV.. sbb kat rumah mmg itu pun aktiviti rutin aku kalau takde keje. Oleh sbb tu, aku beli la mende kat atas tu.. dlm 3 minggu lepas rasanya.. tapi cuma dpt digunakan dlm minggu ni sbb aku baru beli outdoor antena. Lebih rm200 jugakla duit aku melayang sbb mende2 ni semua. Tapi berbaloi la, best plak aku rasa dpt tengok tv dlm keadaan mcm ni. Pd kebanyakan masa aku tak rasa mcm bersendirian langsung, especially bila nordin dgn shahrul pun selalu naik ke bilik aku.

Walau apapun tanggapan bdk2 lain ttg decision aku pindah kat sini, aku terima je.. sekurang-kurangnya bila dh tinggal kat sini, aku boleh jadi diri sendiri..



2 komen seterusnya...

Merayau ke jalan masjid india..

oleh sorensen pada 04 Ogos 2008 dalam ,

Hahah.. biasa la korang.. aku ni kalau 1st time pegi satu2 tempat mmg excited.. Matila tiap2 minggu nak kuar kan. Aku tension la duk dlm bilik.. sbb tu bila weekend mmg jarang tengok muka aku kat kolej ni. Konfiden je.. padahal hari selasa ni (esok) dah ada 1st test. Ekekek! Ader aku kesah?

Semalam aku keluar lagi dgn omar, kali ni pegi ke jalan masjid india plak. Omar pegi dgn housemate dia, ktorang panggil abg bob. Dlm pukul 2 cmtu ktorang jumpa kat kl sentral pstu naik putra lrt la kan. Aku pun xtau kenapa semalam ramai sgt manusia.. puas jugak aku fikir, apa event yg tengah berlaku kat kl masa ni.. rsnya takde. Nak kata payday, rasanya dh lama dh..


Abg bob dgn omar nak tengok kain sbnrnya.. semangat ni nak prepare utk raya.. dh tengok kain2 langsir dan kain baju melayu. Design2 kain yg ktorang nampak tu, toksah la cakap.. meletop2 semuanya.. rs mcm nak beli je, nasib baik mak aku dah tempah tailor buat baju raya kat kampung kalau tak dpt baju baru la aku smlm. Ala.. banyak sgt baju raya nak buat apa kan.. membazir je..

Taapii kaann.. hehehe.. diorg tak puas hati dgn harga kain2 kat jalan masjid india tu.. yelah, aku akui memang mahal pun sbb boleh nampak kualiti dia mcm mana. So, aku pun suka la.. maknanya BERJALAN la lagi!!! Apa tempat lain yg banyak jual kain ek? Haaa... jalan tuanku abdul rahman!!

Dekat je.. bleh jalan kaki..

But last2 diorg tak jadi pun beli kain tu.. tah.. nak survey lagi minggu depan kot2 kat tempat lain lagi affordable katanyer. Lepas tu, plan ktorang pun start jadi tak tentu dah.. tau2 jela jalan TAR tu dekat dgn shopping komplex apa kan.. SOGO la pe lagi.. ktorang singgah situ jap sbb nak g makan.. lepas sambung jalan tu ktorang pegi satu mall yg aku tak ingat namanya.. klaka sgt sbb kat situ smlm, kepala omar terhantuk kat dinding kaca kedai bodyshop sampai salesgirl kat dlm kedai tu tergelak, dgn aku2 skali! Aiyo.. aku takleh blah ar ko ni omar!

Lepas tu, aku tanya la kat abg bob, kalau dpd situ nak ke hentian putra jauh ke tak.. dia kata kne naik lrt baru leh sampai. Kenapa aku tanya? Sbb kat situ ada shooping complex yg dh lama aku nak pegi.. namanya The Mall..

The Mall (sebelah stesen komuter PUTRA)

Sebelum ni aku selalu nampak bangunan ni masa berhenti kat stesen komuter hentian putra.. tapi baru semalam aku masuk. Ok gak tempatnya.. ada parkson besar kat dlm tu.. tapi ktorang salah masa la.. sbb masa ni mana sale, barang2 kat dlm tu plak sume standard2 je konfem la takde kemampuan nak beli kan..

Keluar dpd tempat tu ktorang pun plan terus nak balik. Omar dgn abg bob naik komuter skali dgn aku, tapi diorg berhenti kat bandar tasik selatan sbb nak tukar train ke stesen lrt salak selatan. Penuhnya manusia toksah la cakap.. ingatkan bleh duduk sbb naik dpd stesen putra, rupanya kali ni terpaksa jugak aku berdiri sampai ke serdang! Penat woo!!!


4 komen seterusnya...