Al-kisah Palm Jumeirah

oleh sorensen pada 28 Jun 2008 dalam , ,

Palm Jumeirah, Dubai

Cerita tentang Dubai memang tiada kesudahannya. Sebelum ni aku pernah buat entry tentang menara pencakar langit di sana, kali ni aku nak citer plak proses pembangunan Palm Jumeirah, antara pulau ciptaan manusia yg terbesar di dunia yang terbina hasil daripada penambakan laut di Dubai.

Trump International Hotel & Tower

Kontrak pembinaan Trump International Hotel & Tower di Palm Jumeirah bernilai AED 2.9 bilion (MYR 2.6 bilion) telah diumumkan awal bulan lalu. Menara setinggi 270 meter (62 tingkat) berkenaan merupakan dua menara yang bersambung pada tingkat ke-40, merangkumi 378 suite dan bilik hotel, 385 kondominium, 12 townhouses, 45,000 kaki persegi tapak perniagaan dan 60,000 kaki persegi tapak pejabat yang dilengkapi "pantai peribadi" dan super-marina. Jualan umumnya telah bermula pada 23 Jun lalu, yang mana Donald J. Trump (anak lelaki Donald Trump) sendiri telah menempah sebuah apartmen di dalam menara yang dijangka akan siap pada bulan Mei 2011.

Lobi Trump International Hotel & Tower

Senireka dalaman kediaman yang mewah

Dibina atas kerjasama syarikat pembinaan Al Habtoor/Murray & Roberts, menara keluli dan kaca itu akan menjadi mercu kepada Palm Jumeirah. Terletak di tengah-tengah pulau berkenaan, ia menawarkan pemandangan Teluk Arab dalam suasana yang sangat mewah. 399 buah apartmen di dalam bangunan berkenaan berkeluasan dalam lingkungan 890 hingga 7,500 kaki persegi, dengan pilihan antara satu hingga empat bilik dengan dilengkapi bilik mandi, dapur dan peralatan rumah terkini daripada tiga syarikat yang berbeza.

Dipetik dan diubahsuai daripada Gizmag.com


2 komen seterusnya...

Kisah aku dan ELKEN...

oleh sorensen pada 17 Jun 2008 dalam

ELKEN? Ya, aku merujuk kepada sebuah syarikat bernama ELKEN, yg menjalankan Multilevel Marketing. Ingin aku emphasize kat sini bahawa aku bkn nak mempromosi ye.. jgn salah fhm. Kisah yg aku nak ceritakan ni bukanlah bertujuan nak aibkan sesiapa, tapi utk renungan kita semua, supaya jangan mementingkan diri sendiri sehingga memusnahkan kepercayaan org lain terhadap kita. Kenapa? Teruskan membaca... chewah!
Elken Bio Pure

Cerita ni bermula masa abg aku baru bercadang nak membeli alat bernama Elken Bio Pure, iaitu pemproses air secara Reverse Osmosis (RO) pd bulan november tahun lepas. Pd sesiapa yg xtau, Reverse Osmosis ni bermaksud air yg masuk ke dalam alat tu, akan dibersihkan dan disingkirkan segala mineralnya supaya pHnya menjadi 0.0, iaitu tahap yg paling selamat utk diminum. Harga benda ni mmg mahal nak mampus, iaitu lebih RM3000. Selain dpd harga, mgkn xde masalah rasanya kalau nak beli pun kan? Tapi apa pulak yg menjadi isunya sekarang ni? Alkisahnya, abg aku sendiri merupakan salah seorg member ELKEN ni tadi. Masa dia tgh berunding ni, dia pun borak2 la dgn sorg member ni yg bernama Juke (bukan nama sebenar). Juke ni dikatakan sbg org yg berjaya memujuk abg aku utk membeli alat RO ni tadi, walaupun hakikatnya abg aku sendiri dah tau kerana dah membaca kebaikan alat tu dpd internet utk sekian lama, dan sememangnya dah bercadang utk membelinya sejak awal lagi. Dalam hierarki keahlian ELKEN ni, Juke terletak sbg downline seorg lelaki yg bernama Arlie (bukan nama sebenar) yg pd masa yg sama merupakan salah seorg dpd ejen pengedar dan pemasangan alat pemproses RO ni di tempat aku.

Jadi bila abg aku dah decide nak beli alat ni tadi, dia pun contact la Arlie utk menguruskan pemasangan. Bila Arlie dtg ke rumah bawa alat tu, dia pun pasang la sambil2 tu dia saje borak dgn aku. Dia tanya la umur, tgh buat apa dan sbgnya. So, masa abg aku nak buat pembayaran, Arlie ni tadi pun bgtau la kat abg aku bhw lebih baik sekiranya alat tu dibeli atas nama aku. Masa tu aku belum jd ahli ELKEN lagi. Jadi mengenangkan sekiranya aku menjadi ahli dan boleh diletakkan sbg downline abg aku, maka aku pun dgn sukarelanya menjadi ahli ELKEN. Oklah, lepas tu alat RO tadi pun dibeli di bawah nama aku dan secara automatik mata pembeliannya dikreditkan ke akaun aku.

Tapi malang sekali tanpa disedari, sebenarnya kami telah menjadi mangsa ketidakjujuran Arlie. Keahlian aku sbnrnya tidak diletakkan di bwh abg aku, sebaliknya dia meletakkan aku di bawah Juke! Maka secara automatik, faedah pembelian alat tadi tiada kaitan langsung dgn abg aku (Arlie mendapat faedahnya kerana Juke terletak dibawah dia). Kesal dgn perbuatannya, tapi ktorg tak dpt buat apa2 sbb perkara tu dah berlaku.

Tapi tu la, what goes around comes around. Beberapa bulan kemudian...

Semlm aku dgn parents aku nak beli product ELKEN di cwgn yg tak brp jauh dr tempat aku. Dkt situ kitorg terserempak la dgn seorg cikgu ni, ahli ELKEN jugak yg aku tak kenali namanya. Sementara aku dgn bapak aku tengah berurusan dekat kaunter, cikgu tu borak2 la dgn mak aku, tanya dr mana, nak beli apa dan last2 dia tanya la sape nama aku. Bila mak aku bgtau je, cikgu tu terus bgtau yg dia tau aku downline sape dan dia kenal dgn abg aku! Dia secara terus terang bgtau yg dia pun kesal dgn apa yg dilakukan oleh Arlie tu td sbb aku ni family member abg aku, so seharusnya aku diletak di bwh dia la kan. Di sebalik peristiwa tu tadi, baru ktorg tau rupanya hal tu dah menjadi buah mulut di kalangan ahli2 ELKEN yg lain di tempat aku ni. Aku tergamam sekejap bila tau hal tu, lepas tu baru aku rasa lega sbb segala kekesalan yg tersimpan dlm hati ktorg dah terlerai.

So, apa iktibar yg boleh kita dapati dpd peristiwa ni. Senang je sebenarnya. Nak buat apa2 kne jujur. Bangkai gajah kalau ditutup dgn daun mmg la keluar baunya. Letak dlm peti sejuk baru la bangkai tu tak busuk. Gurau je. Aku harap Arlie pun akan insaf atas apa yg dilakukannya, walaupun aku cukup pasti nama baiknya yg dah tercalar tu sedikit sebanyak akan mengganggu prestasi perniagaan ELKENnya pd masa akan datang.

Alahai MLM... mcm2 boleh jadi...


2 komen seterusnya...

Sony Ericsson Z770i

oleh sorensen pada 14 Jun 2008 dalam

Sony Ericsson Z770i (Graphite Black edition)

Pergh.. lawa siot henfon ni. Memperkenalkan Sony Ericsson Z770i yg telah mula dipasarkan semenjak Q2 2008. Aku sebenarnya bukanlah peminat henfon clamshell @ flip. Tapi bila aku tengok henfon ni, aku teringat design henfon2 keluaran khas utk service provider NTT DoCoMo di Jepun pd tahun lepas. Rekabentuk yg simple dan material luaran henfon ni mmg taste aku sgt2 la.

Secara umumnya Z770i ni menyokong komunikasi jenis UMTS/HSDPA 2100 dan GSM/EDGE 900/1800/1900. Dengan waktu berbual selama 8.5 jam dan sambungan internet kelajuan tinggi, henfon HSDPA ni sgt sesuai digunakan utk tujuan urusan kerja atau sekadar berhubung dgn keluarga. Aplikasi Exchange ActiveSync membolehkan emel dihantar terus ke henfon.

Dalam pada Graphite Black edition sedang dipasarkan, dgr kata pengedar henfon di Hong Kong telah mula menjual versi warna baru, iaitu Exquisite Gold edition. Huhu, yg ni lagi lawa!!!

Sony Ericsson Z770i (Exquisite Gold edition)

Sumber: Mobile88.com & Slashphone.com



2 komen seterusnya...

Harga minyak naik lagii!!

oleh sorensen pada 05 Jun 2008 dalam

Inilah perkara yang berlaku, sehari selepas sambutan birthday aku yg ke-24. Thank you kerajaan Malaysia, inilah hadiah harijadi dlm hidupku yg paling bermakna! Terfikir jugak, apa agaknya surprise utk aku sempena harijadi ke-48, suatu hari nanti ye? Atau adakah aku akan mendapat surprise tu pada masa yg lebih awal, iaitu pada bulan OGOS nanti?

Berkerumun membeli minyak pd harga subsidi penuh utk kali terakhir
(Petronas Presint 16, Putrajaya. Lewat petang semalam)

Harga petrol dan diesel telah diumumkan naik mulai hari ini, iaitu kenaikan sebanyak RM0.78 utk petrol dan RM1.00 utk diesel. Boleh masuk dalam Malaysia Book Of Record ni, kenaikan harga bahan api paling tinggi dalam sejarah negara. Takpela kan, kalau benar harga minyak pasaran dunia dah naik, maka naikkanlah harganya ok. Tapi INGAT, gaji tu jangan buat2 senyap pulak. Jangan nak bagi alasan lepas ni takde peruntukan utk kenaikan gaji dan bonus, sbb tak semua rakyat Malaysia ni kaya-raya ye. Jangan nanti yg kakitangan kerajaan pun dah tak ada beza dgn peminta sedekah kat tepi jalan tu. Sekiranya itu berlaku, hehe.. faham2 la sape yg kena turun takhta ye. Yes, no more job for you, just let it go.. DADDY!

Kepada rakyat Malaysia sekalian, kita terimalah keputusan ni seadanya. Dah harga nak naik, nak buat cmne. Kalau ada yg nak complaint pon, make sure buat dgn cara yg betul k. Kalau nak buat kecoh2 pun tak guna jugak, nanti daddy marah terus tanak dengar dah complaint tu!


Comments seterusnya...

Today is my 24th BIRTHDAY!!!

oleh sorensen pada 04 Jun 2008 dalam

Haih.. birthday lagi aku hari ni. Nape la dlm kehidupan ni kte kne menyambut besday setiap tahun? Ada yg kata sesapa yg lahir 29 Februari cuma besday 4 tahun skali je, banyak cantek la korang.. huhuh.. Tapi sape la yg tak hepi kalau sambut besday kan.. itu kan tandanya kte panjang umur, dan doa kte pd besday tahun yg sebelumnya telah dikabulkan..! Walaupun sukar menerima hakikat bhw diriku semakin TUA, yakinlah.. aku takla cepat sangat tua seperti usiaku ekekeke!! Mmg la statement tak makan umur kan (read: statement tak sedar diri, wakakaka!)

Kpd member2 yg dah wish, yg dah htr sms, comment kat FS dsb.. time kasihlah sbb korang still tak lupa besday aku.. Tak brp best la tahun ni sbb takde kek besday utk aku. Bkn pasal apa, bakery kat tmpt aku biasa beli kek kehabisan STOK bahan utk buat fresh cream!!! Aiyoo.. bakery lagi satu plak tutup, ni sume pasal cuti umum la ni.. bisnes banyak yg tak dpt jalan.. huhu!! SEDEY sangat..!

Dlm pada ni aku nak ucap selamat pengantin baru kepada Dewi, semoga berbahagia ke anak cucu. Member sorg ni satu skolah dgn aku dulu.. dia la yg first wish aku tadi, pd masa yg sama terus announce yg dia nak kawin 30hb nanti. Hehe.. cepat benar masa berlalu, sorang2 member aku dah kawin.. huhu..

Kla korang, aku tunggu hadiah korang sampai kat mailbox rumah aku tau! Ekekeke!!!


2 komen seterusnya...

Malaysia Airlines & AirAsia sentap-menyentap!!

oleh sorensen pada 02 Jun 2008 dalam ,

Apabila statement telah dikeluarkan...

Maka ianya harus DIBALAS!!!

Perang harga yg besar meletus antara dua airlines negara kita, sape lagi kalau bukan AirAsia dan Malaysia Airlines. Dah nak masuk sebulan hal ni berlarutan, semenjak Malaysia Airlines buat 0 fare. AirAsia tak senang duduk, dah mcm2 berita kuar kat tv pasal diorang ni. Kadang2 nak tergelak aku tengok, sbb benda mcm ni tak pernah terjadi..

Pada pendapat aku, takde sape yg menang dan kalah antara kedua2 airlines tu. Kalau ada pun, satu pihak je yg menang.. iaitu PELANGGAN! AirAsia boleh kata diorang punya fare murah, tapi ingat segala mcm benda lain (dpd baggage sampai ke makanan) kena BAYAR! Last2, jadi lebih kurang jugak kan? Malaysia Airlines pulak, kalau takde promosi mmg harganya tidak berpatutan (kecuali utk sesetengah tiket Super Savers), walau tak dinafikan layanan yg diterima mmg tiptop. So, apa pilihan kita? Tepuk-tepuk pengakap.. eh salah.. tepuk dada tanya selera ler!

Seharusnya peristiwa ni jadi pengajaran kepada kedua-dua airlines. Kepada AirAsia, sebenarnya anda telah BERJAYA menarik pelanggan sebelum ini SEBELUM kenaikan pola harga tiket akhir tahun lepas. Dan tolong nasihatkan kepada cabin crew anda supaya melayan penumpang dengan lebih baik, bukan hanya buat suara baik masa nak jual makanan je ok. Pastu, mungkin ada di kalangan diorang yg belum cukup terlatih, jadi tolong nasihatkan supaya lebih beradab sopan. Ni tak, ada yg main tunjuk2 je masa nak minta sampah untuk dibuang!

Kepada Malaysia Airlines, ini mungkin permulaan yg baik untuk anda. Teruskanlah, jangan bila dah habis promosi terus segala jenis harga tiket dan yuran lain jadi melambung, tak jalan jugak. Yg penting, kekalkan prestasi servis cabin crew anda.. ingat, tak banyak airlines di dunia ni yg boleh mencapai status penerbangan 5 bintang. Kalau hilang satu bintang tu nanti, malu la Malaysia Airlines!

Okeh, cukup aku menceceh pasal kapal terbang buat sementara waktu. Chow!



Comments seterusnya...

Pegawai JAWI yang SAMSENG!

oleh sorensen pada 01 Jun 2008 dalam ,

Di manakah letaknya maruah institusi keagamaan di negara ini? Kes terbaru yang aku baca telah melibatkan sepasang suami isteri yang dituduh berkhalwat di rumah sendiri, sedangkan mereka sudah berkahwin selama empat tahun dan mempunyai 2 orang anak!!! Berita ini dipetik daripada Harian Metro Online:

‘Kami dah 4 tahun kahwin’

Oleh Amir Abd Hamid
amir@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: “Saya dan suami geram serta amat kesal dituduh berkhalwat, padahal kami sudah berkahwin empat tahun lalu, malah mempunyai dua anak,” kata Haryanti Othman, 24, yang marah dengan tindakan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) memecahkan pintu rumahnya kononnya ada orang berkhalwat di situ, kelmarin.

Malah, katanya apa yang menyakitkan hati ialah anggota penguat kuasa Jawi bertindak melulu dengan memecah dan menceroboh rumahnya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Cochrane Perkasa, di sini, ketika dia dan suami, Yasser Md Nor, 29, tiada di rumah kerana keluar bekerja.

Dalam kejadian jam 11 pagi itu, lima anggota Jawi bertindak memotong gril besi rumah pasangan terbabit sebelum bertindak menendang pintu sehingga rosak.

“Saya kecewa kerana tindakan mereka (Jawi) memalukan kami sekeluarga di mata jiran. Nasib baik ketika kejadian dua anak kami yang berusia enam bulan dan tiga tahun berada di rumah pengasuh. Jika tidak, mungkin mereka akan mengalami trauma,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. Ditanya apakah tindakan yang akan dilakukan selanjutnya, Haryanti berkata dia mungkin berbincang dengan suaminya untuk memfail saman malu di mahkamah. Yasser berkata, dia dihubungi seorang jiran kira-kira jam 12 tengah hari kelmarin, yang memberitahu pintu rumahnya dipecahkan sepasukan peguat kuasa Jawi yang kononnya menerima laporan ada orang berkhalwat dalam kediaman itu.

Yasser yang bekerja sebagai tukang masak terkejut dan terpinga-pinga mendengar berita itu kerana dia dan Haryanti sudah menikah sejak 2004 malah mempunyai dua anak comel iaitu Harith, 3, dan Yasmin Thaqitah, yang berusia enam bulan.


Jiran memberitahu sepasukan anggota penguat kuasa Jawi, seorang perempuan dan empat lelaki mengetuk pintu rumah saya dengan kuat. Melihat perlakuan itu, jiran mengatakan saya dan isteri tiada di rumah kerana keluar bekerja. Jiran itu memberitahu anggota penguat kuasa Jawi berkenaan pasangan di rumah yang mereka ketuk itu dah lama kahwin, mustahil disyaki berkhalwat tetapi tidak diendahkan,” katanya.


Yasser berkata, jirannya melihat kakitangan Jawi itu tidak puas hati apabila tiada jawapan diterima lalu menendang gril dengan kuat hingga patah, memotong mangga dan memecahkan pintu rumahnya.

Komen aku:

Kes-kes seperti inilah yang memalukan institusi keagamaan negara secara khusus, dan agama Islam sendiri secara amnya. Sudahlah memecah masuk rumah orang tanpa izin, selepas tu memfitnah orang tanpa bukti kukuh pula!! Selepas itu, enggan pula meminta maaf walaupun tahu mereka membuat kesilapan, dan malang sekali yang membuat kesalahan seperti itu adalah pegawai JAWI???

Hai, pegawai JAWI yang terlibat tu memang dilatih untuk membuat kerja seperti itukah? Rumah orang diterjah kerana perkara yang bukan-bukan, tapi kenapa PELACUR dalam Malaysia ni masih melambak dan bersepah-sepah di sana sini? Hehe, dah dibayar agaknya... kalau macam itulah pegawai JAWI buat kerja, baik mansuhkan je jabatan tu.. takde faedah langsung. Ada pegawai pun tidak bermaruah dan makan gaji buta, baru jadi pegawai JAWI dah perasan diri tu utusan Allah nak menghakimi perbuatan manusia lain!!



Comments seterusnya...

Long live D' aLaM mAyA SoReNsEn!

oleh sorensen pada dalam

Wah, sedar tak sedar rupanya dah genap setahun aku menulis dalam blog ni. Bila aku belek2 balik entry yang lepas, banyak jugak cerita2 aku sendiri yg dah boleh buatkan aku sendiri gelak rupanya.. maklumla, lama la jugak kan setahun tu, hehe! Kalau korang perasan satu benda, sepanjang aku tulis blog ni mmg takde satu pun antara entry yg ada memaparkan imej aku atau sesiapa yg aku kenal secara jelas. Jgn hairan, polisi tu aku buat untuk memberi sedikit ruang privasi kepada keluarga, kawan2 dan aku sendiri. So pada yg kenal tu, kenal la.. kalau tak kenal buat2 jela mcm kenal ok ;) Sebagaimana yg aku pernah jelaskan dalam entry pertama aku dulu, aku tak pasti hala tuju blog ni yg sebenarnya.. dan perkara tu sedikit sebanyak masih berlarutan smp sekarang. Sbb tu entry yg aku tulis kat dalam ni jarang memaparkan kisah peribadi aku, sebaliknya lebih kepada interest dan minat aku (terutamanya terhadap teknologi-teknologi baru).

Jadi sempena genap setahun blog D' aLaM mAyA SoReNsEn ni, aku harap korang dah mendapat sedikit sebanyak ilmu pengetahuan dan maklumat, sama ada yg berkaitan atau tak berkaitan dgn korang ;) Aku sgt menekankan kualiti utk setiap entry yg aku tulis kat dlm ni, so kalau korg rasa ada apa2 yg korg nak aku tulis atau ada apa2 yg korg nak complaint, bgtau je kat shoutbox tu k. But make sure dgn cara yg konstruktif la, bukan mencarut.. hehe!

Long live...
D' aLaM mAyA SoReNsEn!


Comments seterusnya...