Kisah aku dan ELKEN...

oleh sorensen pada 17 Jun 2008 dalam

ELKEN? Ya, aku merujuk kepada sebuah syarikat bernama ELKEN, yg menjalankan Multilevel Marketing. Ingin aku emphasize kat sini bahawa aku bkn nak mempromosi ye.. jgn salah fhm. Kisah yg aku nak ceritakan ni bukanlah bertujuan nak aibkan sesiapa, tapi utk renungan kita semua, supaya jangan mementingkan diri sendiri sehingga memusnahkan kepercayaan org lain terhadap kita. Kenapa? Teruskan membaca... chewah!
Elken Bio Pure

Cerita ni bermula masa abg aku baru bercadang nak membeli alat bernama Elken Bio Pure, iaitu pemproses air secara Reverse Osmosis (RO) pd bulan november tahun lepas. Pd sesiapa yg xtau, Reverse Osmosis ni bermaksud air yg masuk ke dalam alat tu, akan dibersihkan dan disingkirkan segala mineralnya supaya pHnya menjadi 0.0, iaitu tahap yg paling selamat utk diminum. Harga benda ni mmg mahal nak mampus, iaitu lebih RM3000. Selain dpd harga, mgkn xde masalah rasanya kalau nak beli pun kan? Tapi apa pulak yg menjadi isunya sekarang ni? Alkisahnya, abg aku sendiri merupakan salah seorg member ELKEN ni tadi. Masa dia tgh berunding ni, dia pun borak2 la dgn sorg member ni yg bernama Juke (bukan nama sebenar). Juke ni dikatakan sbg org yg berjaya memujuk abg aku utk membeli alat RO ni tadi, walaupun hakikatnya abg aku sendiri dah tau kerana dah membaca kebaikan alat tu dpd internet utk sekian lama, dan sememangnya dah bercadang utk membelinya sejak awal lagi. Dalam hierarki keahlian ELKEN ni, Juke terletak sbg downline seorg lelaki yg bernama Arlie (bukan nama sebenar) yg pd masa yg sama merupakan salah seorg dpd ejen pengedar dan pemasangan alat pemproses RO ni di tempat aku.

Jadi bila abg aku dah decide nak beli alat ni tadi, dia pun contact la Arlie utk menguruskan pemasangan. Bila Arlie dtg ke rumah bawa alat tu, dia pun pasang la sambil2 tu dia saje borak dgn aku. Dia tanya la umur, tgh buat apa dan sbgnya. So, masa abg aku nak buat pembayaran, Arlie ni tadi pun bgtau la kat abg aku bhw lebih baik sekiranya alat tu dibeli atas nama aku. Masa tu aku belum jd ahli ELKEN lagi. Jadi mengenangkan sekiranya aku menjadi ahli dan boleh diletakkan sbg downline abg aku, maka aku pun dgn sukarelanya menjadi ahli ELKEN. Oklah, lepas tu alat RO tadi pun dibeli di bawah nama aku dan secara automatik mata pembeliannya dikreditkan ke akaun aku.

Tapi malang sekali tanpa disedari, sebenarnya kami telah menjadi mangsa ketidakjujuran Arlie. Keahlian aku sbnrnya tidak diletakkan di bwh abg aku, sebaliknya dia meletakkan aku di bawah Juke! Maka secara automatik, faedah pembelian alat tadi tiada kaitan langsung dgn abg aku (Arlie mendapat faedahnya kerana Juke terletak dibawah dia). Kesal dgn perbuatannya, tapi ktorg tak dpt buat apa2 sbb perkara tu dah berlaku.

Tapi tu la, what goes around comes around. Beberapa bulan kemudian...

Semlm aku dgn parents aku nak beli product ELKEN di cwgn yg tak brp jauh dr tempat aku. Dkt situ kitorg terserempak la dgn seorg cikgu ni, ahli ELKEN jugak yg aku tak kenali namanya. Sementara aku dgn bapak aku tengah berurusan dekat kaunter, cikgu tu borak2 la dgn mak aku, tanya dr mana, nak beli apa dan last2 dia tanya la sape nama aku. Bila mak aku bgtau je, cikgu tu terus bgtau yg dia tau aku downline sape dan dia kenal dgn abg aku! Dia secara terus terang bgtau yg dia pun kesal dgn apa yg dilakukan oleh Arlie tu td sbb aku ni family member abg aku, so seharusnya aku diletak di bwh dia la kan. Di sebalik peristiwa tu tadi, baru ktorg tau rupanya hal tu dah menjadi buah mulut di kalangan ahli2 ELKEN yg lain di tempat aku ni. Aku tergamam sekejap bila tau hal tu, lepas tu baru aku rasa lega sbb segala kekesalan yg tersimpan dlm hati ktorg dah terlerai.

So, apa iktibar yg boleh kita dapati dpd peristiwa ni. Senang je sebenarnya. Nak buat apa2 kne jujur. Bangkai gajah kalau ditutup dgn daun mmg la keluar baunya. Letak dlm peti sejuk baru la bangkai tu tak busuk. Gurau je. Aku harap Arlie pun akan insaf atas apa yg dilakukannya, walaupun aku cukup pasti nama baiknya yg dah tercalar tu sedikit sebanyak akan mengganggu prestasi perniagaan ELKENnya pd masa akan datang.

Alahai MLM... mcm2 boleh jadi...


2 komen seterusnya...

2 komen

  • alexsinky

    Hi! Nice to meet you.
    我是向您推荐网络工作系统---美商网络创业GDI
    我有 www.Elken.WS 的WS域名网址出售
    如有兴趣或疑问可以直接联络我,我可以为你说明
    手 机: 60165340888
    Email: alexsinky@hotmail.com
    MSN : alexsinky@hotmail.com
    QQ : 708870664
    Skype : alexsinky
    我的网页http://alexsinky.net谢谢!
    如有打扰,说声抱歉!!
    Elken.com.my ,Elken.com(.com 是Elken公司拿了)
    Elken(.net 香港信时旗下企业 买了。
    我只有这个Elken.WS出售,您是有兴趣请尽快联络。
    您想了解更多关于美商网络创业(GDI) 请点这里
    I would like to promote GDI (Global Domain International) to you.
    I have domain name www.Elken.WS for sale
    Please contact me if you are interest or have any inquire, I will explain to you
    nd phone : 60165340888
    Email: alexsinky@hotmail.com
    MSN : alexsinky@hotmail.com
    QQ : 708870664
    Skype : alexsinky
    My home page is http://alexsinky.net Thank you.
    Sorry for disturb

  • SoReNsEn

    fuck u with your domain names i don't care.. when people starts to write an unrelated comments i feel that my postings are crap. so please stop posting all this shit or i will trace u wherever u are and kill u.