1st job ever!

oleh sorensen pada 12 Oktober 2011 dalam

Belum hilang lagi feel yang aku amik daripada dramathon cerita ni selama hampir sebulan aku tengok balik setiap satu episodnya. Akhirnya, aku dapat kerja. Nasib agak menyebelahi aku kali ni apabila dalam minggu lepas, abang aku inform ada jawatan kontrak yang dibuka di ofis diorang iaitu di PPD kat town aku ni sendiri. Walaupun kontraknya cuma maksimum 3 bulan saja, aku rasa buat masa sekarang itu dah memadai sebagai platform untuk mengerah bakat dan tenaga yang aku ada, meluaskan skop sosial dengan kakitangan kerajaan di sini dan of course... ia bergaji :)

Aku mula bertugas sebagai pembantu sambilan di bahagian HEM sejak 2 hari lepas, dan tak dinafikan kerjanya memang melambak. Tapi aku beruntung sebab ketua aku di bahagian tu sangat sempoi orangnya, dan walaupun staff di pejabat itu melihat dia sebagai seorang workaholic... aku boleh rasa ada chemistry di antara kami malah rasanya aku mungkin lebih workaholic daripada dia!

Bila teringat balik cerita Ugly Betty dan situasi aku dan kerja aku sekarang kadang-kadang aku nak tergelak. Serius aku tak pernah terfikir akan bekerja sebagai assistant kpd seorang pegawai, dan pengalaman aku menonton cerita ni semula sangat membantu. Walaupun baru dua hari bekerja sekarang aku faham, menjadi seorang assistant bukan sekadar membantu ketua menyelesaikan tugasnya tapi juga menjadi sebahagian daripada dia. Masa untuk overtime dia yang tentukan dan selagi dia belum pulang, atau turun semula ke pejabat menyambung kerjanya pada waktu malam aku harus membantu dia. Dan sekiranya dia tidak berada di pejabat akulah yang akan menggantikan tempat dia, sekurang-kurangnya mengingati setiap perincian fail dan surat yang dihantar ke pejabatnya untuk semakan apabila dia kembali. Dan tentunya, tugas aku adalah menjawab panggilan telefon yang masuk... dan tugas ini belum berani aku pikul sebab banyak benda yang aku tak tau nak jawab lagi! Owh... nampaknya aku belum setaraf dengan Betty Suarez T_T

Apapun, seriously I do love my job. Peluang mendapat kerja pertama ni akan aku gunakan sebaik-baiknya sebagai batu loncatan menimba pengalaman sebelum beralih kepada bidang kerja pejabat yang lebih extensive. Thx Mr. Affendi for being a very good mentor, for the next three months I will be your hardwork, intelligent, effective and handsome Sorensen Suarez :)



Comments seterusnya...

Jemputan ke Google+

oleh sorensen pada 15 Ogos 2011 dalam

Sebagaimana yang mungkin telah korang semua ketahui, Google+ adalah sebuah rangkaian sosial terbaru yang diperkenalkan oleh Google. Buat masa ini ia masih lagi di peringkat percubaan, dan pendaftaran di laman sosial ini sangat terhad iaitu hanya boleh dilakukan melalui jemputan sahaja pada masa sekarang. Wujudnya Google+ akan memberikan nafas baru dan saingan kepada laman sosial popular sedia ada seperti Facebook dan Twitter. Pasti ada yang tertanya-tanya, mengapa perlu ada Google+ sedangkan sudah ada Facebook yang telah terbukti berfungsi sebagai rangkaian sosial yang berkesan?



Kalau ditanya pada aku, setelah beberapa hari mengkaji sistem penggunaan Google+ aku mendapati terdapat beberapa perbezaan dan pembaharuan features berbanding Facebook. Perbezaan utama terletak pada cara kita berinteraksi dengan kenalan di dalam senarai. Google+ tidak menggelarkan teman kita sebagai "friends" sebagaimana Facebook tetapi mereka dikenali sebagai "circles". Kita bebas untuk meletakkan sesiapa sahaja ke dalam "circles" yang kita inginkan tanpa perlu menunggu mereka meluluskan permintaan kawan. Dan sekiranya mereka juga beminat untuk mengetahui updates yang kita tulis pada stream maka mereka juga boleh memasukkan kita ke dalam "circles" mereka. Perlu diingatkan juga bahawa kita boleh mencipta sebanyak mana "circles" yang kita ingini dan meletakkan hanya pengguna-pengguna tertentu sahaja di dalamnya. Sebagai contoh, kita boleh mengasingkan teman sekolah, teman sekampus dan ahli keluarga ke dalam "circles" yang berbeza. Oleh yang demikian, setiap kali kita hendak menulis update kita boleh memilih "circles" yang mana sahaja boleh melihat update tersebut.

Sistem borak melalui webcam di Google+ pula dikenali sebagai "Hangouts". Mengapa digelar "Hangouts" dan bukan video call seperti di Facebook? Ini kerana fungsi "Hangouts" membolehkan kita membuat panggilan video kepada lebih daripada seorang teman pada satu-satu masa. Dari sudut ini, walaupun Facebook baru sahaja memperkenalkan fungsi integrasi video call tidak berapa lama dulu namun nampaknya fungsi tersebut sudah agak ketinggalan. Selain itu terdapat juga fungsi-fungsi lain seperti "sparks" dan permainan yang belum aku cuba setakat ini.

Dengan ini, aku menjemput korang yang berminat untuk turut sama menyertai Google+ dan mencubanya sendiri. Cuma tinggal dalam 140 jemputan melalui akaun aku. Sebelum mendaftar pastikan korang login ke dalam akaun Google terlebih dahulu (jangan logout) dan kemudian barulah klik pada invitation link di bawah. Siapa cepat dia dapat! :)



Comments seterusnya...

Zon Inggar bersama Kak Lehot

oleh sorensen pada 27 Jun 2011 dalam

Adakah korang berasal dari Sarawak? Atau memiliki ramai teman dan sahabat dari Sarawak dan mengaku korang sangat memahami bahasa melayu Sarawak dengan excellent? Sekiranya korang fikir begitu, sila fikir sekali lagi.

Adakah pemahaman bahasa melayu Sarawak anda setanding dengan KAK LEHOT? KAWU TEK KACAK MADAH KO MPUN PANDEY KAKAR SERAWAK???

Hahahaha!


Aku sendiri baru tahu tentang kewujudan segmen ini beberapa minggu lepas melalui seorang kawan. Dan apa yang aku tak tahu, rupa-rupanya segmen ini memang sudah menjadi buah mulut rakyat Sarawak sejak ia disiarkan bermula awal Mei lepas setiap pagi di CATS FM. Segmen ini berkisar tentang seorang watak wanita tua dikenali sebagai Kak Lehot (identiti sebenarnya tidak diketahui) yang akan berceloteh mengenai pelbagai isu semasa. Berbekalkan tagline "Kau Tek Kacak?" (yang bermaksud "Cantikkah Kau?"), berserta loghat bahasa melayu Sarawak yang sangat pekat dan kadang kala aku sendiri pun tidak memahami sesetengah istilah yang digunakannya, ditambah pula dengan gaya penyampaian watak ini yang mengajuk cara tipikal membebel ala-ala golongan warga emas melayu Sarawak, tidak dinafikan setiap episod membuatkan para pendengar yang memahami apa yang diperkatakan watak ini tidak kering gusi.

Zon Inggar bersama Kak Lehot ("inggar" bermaksud "menyampah") boleh diikuti setiap hari Isnin hingga Jumaat jam 8.30 pagi (ulangan 9.30 pagi) di CATS FM. Ia juga boleh didengar secara online melalui laman web CATS FM (http://www.catsfm.my/).

...dan juga di Youtube (http://www.youtube.com/user/sisorensen)

Siapa tuan punya channel Youtube tu tak penting. Yang pastinya, SITOK KU NYETEREKA MUKA KO SIA! KAU TEK KACHAKK??? Hahahahahahaha!!!


Comments seterusnya...

Antara cinta & keluarga

oleh sorensen pada 17 Jun 2011 dalam

Bila aku mula bersuara bisu di sini, bermakna memang aku sudah tiada tempat lain untuk mengadu. Kecuali ya, cuma beberapa orang teman rapat saja yang tahu perihal perit ini secara terperinci.

Ke mana aku nak pergi?

Kata orang keluarga itulah segalanya. Dari ibu bapa kita dilahirkan, dan pertalian darah antara saudara pula tak akan putus biar berpatah arang sekalipun. Tapi bagaimana pula kalau suatu hari tiba-tiba kita menyedari, andai ada sesuatu di luar sana yang mampu menjadi punca kebahagiaan yang memenuhi satu ruang kosong dalam hati?

Tanpa menyedari, sesuatu itu adalah satu cebisan kisah pahit saudara sendiri?

Ini pertama kali aku mengalaminya. Dan ia sangat menyakitkan, bahkan aku sendiri tak pernah menyangka akan terjebak dalam kisah cinta seperti ini. Apa dunia ini terlampau kecil sehingga aku perlu dipertemukan dengannya? Dan kalau itu belum memadai, insan itu juga tetap tidak lari dari kelemahan-kelemahan yang pernah aku temui sebelumnya. Kenapa aku perlu melalui semua ini, apa memang tidak wujudkah jalan kebahagiaan lagi untuk aku?

Kadang-kadang aku semakin penat dipertemukan dengan orang yang salah. Aku penat untuk berkorban, memberikan komitmen sehabis baik dan menghabiskan waktu dengan harapan akhirnya pengorbanan aku akan dihargai. Walhal aku tak pernah sekalipun mengharapkan apa-apa balasan material, cukuplah seandainya cinta yang aku beri pada seseorang itu terbalas dengan cara yang wajar.

Atau memang aku silap kerana memaksa diri menjadi terlampau setia pada seseorang, sehingga pada satu tahap aku merasa diri sendiri sudah tiada nilainya dan langsung tidak berguna? Mungkin juga wujudnya aku di atas muka bumi ini semata-mata untuk berkorban demi kebahagiaan orang lain? Dan andaikata pengorbanan ini mampu membahagiakan kamu saudaraku, biar aku berkorban. Walaupun sangat sukar melupakannya, kerana untuk seketika dia pernah membantu melenyapkan kesakitan lama dari hatiku. Kali ini, cuma masa yang akan menentukan kalau aku masih layak, dan sudi menerima cinta lagi. Kepercayaan yang ada dihadapan bagiku sekarang hanyalah jalan-jalan kegelapan.

Kerana aku sudah terlalu penat untuk berkorban.


Comments seterusnya...

Belasungkawa Kunaini Bohri (1984-2011)

oleh sorensen pada 01 Jun 2011 dalam , ,

Sahabat,

Kau pernah membuat aku ketawa. Mana mungkin aku lupa?

Aku mengenalimu sejak tingkatan 4, dan sehingga sejak ini aku dan teman-teman kita tak pernah melupakanmu. Siapa mungkin bisa lupa Kunaini Bohri, yang lawak jenaka lucunya tidak pernah membuat kami kering gusi bersama kamu. Sebut saja dari dalam kelas, sehinggalah di luar malah di rumahku juga kau tak pernah berhenti membuat aku ketawa. Malah, ibuku pernah berkata pada kamu. Andaikata di rumah ini dia tidak pernah mendengar aku ketawa seperti itu sehinggalah kamu datang ke sini. Itulah yang aku kenang, Kunai.

Kau pernah membuat aku kagum. Mana mungkin aku lupa?

Hahah. Sejak kita bertemu kembali dalam beberapa tahun kebelakangan, nampaknya kau sudah begitu berjaya dengan bisnes itu. Malah kau pernah memujukku untuk menyertainya tapi aku enggan. Apalah dayaku yang belum bekerja ini, ingin menyertai perniagaan bermodal besar seperti itu? Dan pernah juga beberapa ketika aku berdolak dalih denganmu dengan pelbagai alasan untuk tidak menyertai apa yang kau telah promosikan itu tapi aku masih enggan. Namun begitu, aku tumpang gembira melihat kejayaanmu. Ketika hayatmu kau sempat menjelajah ke beberapa negara hasil titik peluh dan usahamu, sememangnya rezeki yang Allah turunkan kepadamu kerana kau seorang yang tabah, dan tidak mudah patah semangat untuk memperbaiki mutu hidup keluargamu. Itulah yang aku kenang, Kunai.

Dan hari ini, kau membuatkan kami semua terkedu.

Entri ini akan menjadi kenanganku buat selama-lamanya. Rata-rata teman kita sukar mempercayai kau telah tiada lagi bersama kami. Pahit bagi kami menerima pemergianmu, aku rasa lebih pahit lagi buat ahli keluargamu untuk menerimanya. Kunai, kamu tidak pantas meninggalkan kami secepat ini. Kenangan persahabatan kita terasa masih terlalu baru, dan rasanya aku masih belum sempat untuk meminta maaf kepadamu atas segala kesalahan yang pernah aku lakukan. Aku sayangkan kamu sahabatku, walau apapun yang pernah aku lakukan dan perkatakan tentangmu.


Dan andaikata ini warkah pertama dan terakhir yang pernah akan kutujukan kepadamu, walau tidak sempat memohon maaf sekalipun, izinkanlah aku menyedekahkan Al-Fatihah. Sebagai tanda aku sangat menyayangimu. Semoga kau tenang di alam baqa'. Segala kemesraan, senda gurau dan gelak tawamu pasti akan sangat kami rindui.

Allahyarham Kunaini bin Bohri


Comments seterusnya...

Alyah - Kisah Hati

oleh sorensen pada 28 April 2011 dalam


So, ini kot rasanya music video lagu melayu pertama dalam tahun 2011 yang berjaya mencuri perhatian aku. Mula-mula tengok kat facebook, dan 1st time tengok tu nampak macam biasa-biasa je sebab tak tengok betul-betul lagi. Tapi bila dah tengok 2-3 kali, ambik kau... berulang-ulang la sampai berpuluh kali katanya. Sebab lagu ni memang sangat sedap dan sinematografinya tersangatlah dramatik. Isk... tatau nak kata apa, memang best. So, layan jelah~


Alyah - Kisah Hati


Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini

Oh... Oh... Oh...

Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


Comments seterusnya...

Facebook bakal ditutup 15 Mac?

oleh sorensen pada 11 Januari 2011 dalam

Penat. Letih. Aku dah bosan nak memekak pasal benda ni di facebook sejak semalam. Pada mulanya aku fikir perkara ni akan reda selepas beberapa jam, namun demikian kelihatannya masih ramai lagi yang begitu bangang menyoal tentang kebenaran facebook akan ditutup di wall masing-masing, menyebabkan darah aku semakin menyirap dan hampir melimpah ruah melihat gelagat orang-orang kita.

Persoalannya, kenapa agaknya berita ini begitu cepat tersebar?

Adakah kerana laman Weeklyworldnews ditulis dalam bahasa Inggeris ditambah dengan sifat xenosentrism yang memang menebal dalam kalangan masyarakat Malaysia?

Mesti ada yang melatah. Mesti akan ada yang cuba nak maki hamun aku bila aku kutuk orang Malaysia bangang sebab cepat sangat percaya pasal benda ni. Tapi hey hey hey...! Tunggu dulu. Aku tak cakap macam tu aje ok? Selak mata korang luas-luas, tengok statistik orang yang cari keyword pasal benda ni, paling tinggi dari region mana sejak berapa hari yang lepas?

Suka tak?

Tak cukup dengan tu, media mainstream pun tumpang sekaki jugak!!!

Kagum kan?

Kadang-kadang aku pun bingung macam mana benda macam ni boleh berlaku. Teruk sangatkah pemahaman laras bahasa di kalangan masyarakat kita sampaikan ke satu tahap tidak ramai yang mampu faham yang mana suatu laras bahasa dalam bahan bacaan itu boleh dipercayai ataupun tidak? Apa kau ingat ilmu membaca sesuatu itu cukup sekadar pandai mengeja dan membuka kamus?

Peduli apa pasal laras bahasa? Kalau dah bangang tu bangang jugak la kan? Sebab bangang sangat la yang ramai guna ilmu hitam pun daripada orang kita jugak, tak gitu?

Senang cerita macam ni lah. Kalau pun malas sangat nak pening-pening nak belajar pasal bahasa, sekurang-kurangnya ringan-ringankanlah tangan korang, terutamanya jenis-jenis kepochi tu untuk membuka Google. Tak susah. Mencari bahan bacaan alternatif untuk sesuatu maklumat yang diterima itu sangat mudah, berbanding dengan kesan yang akan timbul sekiranya korang turutkan rasa BODOH korang yang kecoh tak bertempat tu. Dapat maklumat sikit, kecoh kat Facebook. Kecoh kat Twitter. Dan akhirnya, 1malaysia dapat impak tindakan bodoh korang tu. Itu yang korang suka kan?

Pesanan terakhir khas untuk golongan kepochi-kepochi tersebut...

Kalau lepas ni ada lagi yang sibuk nak tau benda ni betul ke tak, aku cadangkan korang deactivate akaun facebook korang sekarang dan lepas tu bolehlah pergi mati.

Terima kasih!


Comments seterusnya...

Perutusan 2011

oleh sorensen pada 01 Januari 2011 dalam , ,

Sebagaimana status yang tertulis di facebook beberapa hari yang lalu. Begitu banyak sekali perkara yang hendak diceritakan, begitu banyak sekali ruang yang ada di sini, namun agak malang sekali begitu sedikit daripadanya yang boleh disampaikan kepada orang. Dan sebagaimana banyaknya perubahan yang berlaku terhadap genre serta interface blog ini sepanjang tahun 2010, sebanyak itu jugalah usaha yang telah cuba aku lakukan untuk mengubah kebiasaan format penulisan yang pernah aku gunakan selama lebih 3 tahun menulis di sini. Dan untuk mengekalkan tradisi tahun-tahun sebelumnya, entry sempena tahun baru tetap akan aku tulis dengan unsur-unsur peribadi sepenuhnya.

Entry ini dalam perancangan sepatutnya ditulis dalam bentuk kronologi. Tapi lepas difikirkan, cukuplah semuanya dilalui sekali sahaja. Membaca kembali entry-entry lepas pun tidak terperi sakitnya, apa lagi hendak menceritakannya kembali. Jadi aku batalkan saja niat itu.

Seboleh-bolehnya aku ingin sekali menghindar daripada bercerita tentang cinta yang telah berlaku pada tahun lalu. Tapi bohonglah kalau aku tidak kisah tentangnya, kerana sebahagian daripada cerita-cerita itu telah banyak mengubah aku menjadi apa yang ada sekarang. Pengalaman dalam tahun lalu banyak memberi pengajaran kepada aku bahawa cinta boleh berbeza-beza mengikut kehendak seseorang. Ada orang bercinta untuk mengubati rasa sunyi. Ada orang bercinta untuk memuaskan nafsu serakah. Dan ada juga yang bercinta kerana mahu mengambil kesempatan. Tapi apa yang aku tak tahu, ada sesetengah orang memilih untuk bercinta kerana takut dihantui cerita masa lalu. Dan tak terkecuali akulah orang itu. Kalau sebelum ini, pada aku cinta barulah yang akan menyelesaikan semuanya. Tapi akhirnya, tidak juga. Bahkan harga yang aku terpaksa bayar untuk cinta kali ini agak mahal, iaitu kehilangan hampir semua kepercayaan terhadap cinta-cinta yang akan datang. Bagaimana semua ini akan berubah kembali, biarlah masa saja yang menentukan.

Berakhirnya pengajian di UPM dalam tahun lalu bermakna berakhir jugalah zaman mengecapi kemanisan hidup di universiti. Walaupun aku pernah menyuarakan kerisauan tentang kesediaan untuk mengharungi kehidupan selepas belajar, tapi kehidupan selepas bergraduat tidaklah seteruk yang aku gambarkan. Memanglah, mencari dan menanti peluang pekerjaan bukan sesuatu yang menyeronokkan apatah lagi hendak dilakukan lama-lama. Tapi dengan situasi sekarang, tak banyak yang dapat dilakukan. Cuma aku tak sabar-sabar nak memulakan hidup bekerjaya. Nak pegang duit sendiri, nak beli apapun tak ada orang melarang. Yang penting, kalau ada rezeki beberapa bulan sekali aku akan turun ke KL menjengah kawan-kawan di sana. Aku rindukan mereka sepanjang masa. Cuma mungkin bukan rezeki aku untuk bekerja di sana, sebab aku mengambil keputusan untuk bekerja dan menetap dekat dengan keluarga. Sudah sampai masanya untuk berhenti merantau dan mula berbakti.

Walaupun tak dinafikan secara semulajadi aku memang rebellious (berjiwa penentang), tapi tidak pernah pula aku merasakan sisi penentang itu boleh menjadi sebagus yang telah aku bentuk dalam tahun ini. Aku merasakan sekarang aku lebih berani. Berani untuk menyuarakan pendapat, rasa tidak puas hati dan berani mengambil risiko untuk melakukan perubahan. Dan hasilnya, situasi hubungan kekeluargaan di rumah juga sudah boleh dirasakan perbezaannya. Berbanding sebelum ini ketika semuanya penuh dgn rahsia dan terlampau diskrit, sekurang-kurangnya apabila aku memberanikan diri untuk mengubah situasi itu keadaan menjadi bertambah baik dan nasib aku di mata ahli keluarga juga menjadi semakin terbela.

Tahun 2010 juga memperlihatkan aku telah mendaftar menjadi pengundi. Aku hargai bantuan seorang sahabat siber yang telah aku kenali lebih 4 tahun kerana banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar sehingga hatiku terbuka untuk melakukan perkara itu, yang sebelum ini lama aku rasa tidak akan mendatangkan sebarang faedah untuk dilakukan dalam negara satu parti politik dominan seperti negara kita. Alhamdulillah, semoga ini petanda bertapaknya selangkah lagi kematangan dan titik permulaan kepada satu perubahan.

Aku tak mahu berselindung tentang azam untuk tahun yang baru bermula ini. Yang aku mahu hanyalah pekerjaan, rezeki, duit, duit dan duit. Aku tak mahu mengharapkan perkara lain buat masa sekarang. Walau apapun yang berlaku, laptop yang uzur ini harus diganti dengan yang baru. Ya, 2011 bakal menjadi medan peperangan untuk mendapatkan duit a.k.a pekerjaan. Ada cabaran besar yang sedang menunggu di hadapan.

Selamat Menyambut Tahun Baru 2011. Sempena tahun baru ini aku doakan semoga keluarga, teman dan sahabat sekalian sentiasa dikurniakan lindungan dan limpahan rahmat dari Allah s.w.t.


Comments seterusnya...