Facebook bakal ditutup 15 Mac?

oleh sorensen pada 11 Januari 2011 dalam

Penat. Letih. Aku dah bosan nak memekak pasal benda ni di facebook sejak semalam. Pada mulanya aku fikir perkara ni akan reda selepas beberapa jam, namun demikian kelihatannya masih ramai lagi yang begitu bangang menyoal tentang kebenaran facebook akan ditutup di wall masing-masing, menyebabkan darah aku semakin menyirap dan hampir melimpah ruah melihat gelagat orang-orang kita.

Persoalannya, kenapa agaknya berita ini begitu cepat tersebar?

Adakah kerana laman Weeklyworldnews ditulis dalam bahasa Inggeris ditambah dengan sifat xenosentrism yang memang menebal dalam kalangan masyarakat Malaysia?

Mesti ada yang melatah. Mesti akan ada yang cuba nak maki hamun aku bila aku kutuk orang Malaysia bangang sebab cepat sangat percaya pasal benda ni. Tapi hey hey hey...! Tunggu dulu. Aku tak cakap macam tu aje ok? Selak mata korang luas-luas, tengok statistik orang yang cari keyword pasal benda ni, paling tinggi dari region mana sejak berapa hari yang lepas?

Suka tak?

Tak cukup dengan tu, media mainstream pun tumpang sekaki jugak!!!

Kagum kan?

Kadang-kadang aku pun bingung macam mana benda macam ni boleh berlaku. Teruk sangatkah pemahaman laras bahasa di kalangan masyarakat kita sampaikan ke satu tahap tidak ramai yang mampu faham yang mana suatu laras bahasa dalam bahan bacaan itu boleh dipercayai ataupun tidak? Apa kau ingat ilmu membaca sesuatu itu cukup sekadar pandai mengeja dan membuka kamus?

Peduli apa pasal laras bahasa? Kalau dah bangang tu bangang jugak la kan? Sebab bangang sangat la yang ramai guna ilmu hitam pun daripada orang kita jugak, tak gitu?

Senang cerita macam ni lah. Kalau pun malas sangat nak pening-pening nak belajar pasal bahasa, sekurang-kurangnya ringan-ringankanlah tangan korang, terutamanya jenis-jenis kepochi tu untuk membuka Google. Tak susah. Mencari bahan bacaan alternatif untuk sesuatu maklumat yang diterima itu sangat mudah, berbanding dengan kesan yang akan timbul sekiranya korang turutkan rasa BODOH korang yang kecoh tak bertempat tu. Dapat maklumat sikit, kecoh kat Facebook. Kecoh kat Twitter. Dan akhirnya, 1malaysia dapat impak tindakan bodoh korang tu. Itu yang korang suka kan?

Pesanan terakhir khas untuk golongan kepochi-kepochi tersebut...

Kalau lepas ni ada lagi yang sibuk nak tau benda ni betul ke tak, aku cadangkan korang deactivate akaun facebook korang sekarang dan lepas tu bolehlah pergi mati.

Terima kasih!


Comments seterusnya...