Trivia RAYA!

oleh sorensen pada 16 September 2009 dalam ,

Aku tertarik dengan apa yg ditulis oleh cik pzot @ endicLeo ttg rutin tahunan beliau berhari raya. Harus la kte masing2 ada experience unik dan tersendiri kan? Dan aku agak confident bahawa setiap tahun, kalau tak banyak pun mesti ada sikit perkara yg sama akan berlaku apabila menjelang je malam tujuh likur, sehinggalah ke pagi raya. So kalau tanya psl hari raya kat aku, inilah antara trivia2 yg berkaitan dgnnya!

  • Baju raya family aku biasanya disiapkan sekurang2nya tiga bulan sebelum raya, utk mengelakkan tempahan tukang jahit penuh dan taknak terima tempahan lagi.

  • Baju raya aku pd kebanyakan masa adalah berwarna gelap.

  • Takde istilah kasut raya dlm hidup aku. Utk raya aku cuma beli baju dan (kadang2) kain songket sahaja. Yelah, nak pegi beraya kan bukannya joging.

  • Beberapa perkara yg akan dipertanggungjawabkan kpd aku termasuklah mengelap tingkap, menyediakan pelita dan juga minyak tanah utk dituang ke dalamnya. Tapi sejak aku study ni, tpaksa la org lain yg replace 'jawatan2' tu.

  • Setiap tahun, aku akan membantu mak membuat kuih dpd proses pemilihan bahan2 sehinggalah mengadun bahan2 tersebut. Bila smp tahap memasak, aku serender :)

  • Aku dgn mak akan memastikan mentega yg digunakan utk membuat kek adalah dpd jenama Golden Churn sahaja. Mengubah peraturan tersebut mampu 'mengundang padah' kpd kualiti kek2 raya kami.

  • Satu lagi perkara yg boleh mengundang malapetaka kpd kuih2 raya kami adlh, campurtangan abg2 aku di dlm dapur.

  • Favourite dish aku sebelum pegi semayang raya adalah ketupat, rendang dan PEPSI. Ini juga applied pd ketika aku tak terbangun utk pegi semayang raya. Ahak.

  • Sudah menjadi tradisi family ktorg utk mengalami kekecohan pd pagi raya. Tidak kiralah sama ada kerana terbangun lewat, berebut bilik mandi, menggunakan seterika sehinggalah kpd mendengar bapak aku berleter di dlm kereta dlm perjalanan ke masjid. Meriahnya.

  • Jarak antara kampung bapak (rumah ktorang) dan mak aku adlh dlm 50km. Oleh yg demikian, pd hari raya pertama biasanya ktorg mmg takde kat rumah sbb balik kampung mak aku. Raya kedua baru ktorg jemput tetamu dtg rumah.

  • Aku tak ske pegi jemputan kenduri masa pagi raya. Bagi aku masa tu sepatutnya kita spend quality time bersama family kita, bkn family org lain.
  • Walaupun aku suka tengok kek2 lapis sarawak kat rumah org yg aku pegi, aku jarang memakannya.

  • Oh ya. Jari2 tangan sgt penting bg aku. Oleh itu, aku tak pernah main mercun walau sekali pun dari kecik sampai la skrg.
Itu la dia serba sedikit perkara yg akan terlintas dlm kepala aku kalau korang mention psl hari raya. Korang mcm mana? Walau apapun, bg aku benda2 tu semualah yg membuatkan kita tak sabar2 utk balik ke kampung setiap tahun.

Pesanan typical utk korang: Persiapan raya tiada maknanya kalau kita sendiri pun sudah tiada pd hari tersebut utk menyambutnya. So, elakkanlah pembaziran. Berhati2lah di jalan raya, ok! :)


6 komen seterusnya...

6 komen

  • imanshah

    Biar hati sejernih air,jangan pula dipenuhi lumpur
    Kalau salah belum berakhir,harap diampun dengan rasa syukur
    Jika budi dipenuhi ikhlas, jangan ia disulam tuba
    Jika ada salah dan silap, harap diampun di hari raya...
    Biar amarah disunting sunyum,ibarat pekerti disulam kasih
    Harap dihalal makan dan minum, ibarat rezeki yang tidak disisih