Perihal penyembuhan OZON

oleh sorensen pada 19 Ogos 2010 dalam

Kita sedia maklum bahawa usaha besar-besaran sedang dilakukan untuk memulihkan lapisan ozon bumi daripada terus menipis. Namun tahukah anda bahawa, penemuan saintis menunjukkan pemulihan lapisan ozon juga mendatangkan dampak negatif terhadap iklim Bumi? Hari ini saya kongsikan sebuah artikel, yang dipetik dan diterjemah daripada Popsci.com.

Sedikit gambaran tentang lapisan ozon

Lubang ozon di atas benua Antartika mula ditemui pada tahun 1985, yang mana ia adalah kesan akibat penggunaan klorofluorokarbon (CFC) terutamanya untuk pendingin hawa dan propellants. Ketika CFC sampai ke lapisan ozon, ia membebaskan atom klorin yang membelah ozon dan mengupas lapisan pelindung suria semulajadi Bumi. Stratosfera, yang mana merupakan lapisan kedua dari atmosfera bumi selepas Troposfera (lapisan tempat tinggal kita) mengandungi 90% ozon bumi. Ia berada pada ketinggian 9.6 hingga 50 kilometer di atas bumi, zon di mana terdapatnya lapisan untuk memerangkap sinaran ultraviolet (UV) matahari yang paling merbahaya sebelum ianya sampai ke permukaan Bumi.

Simulasi hidup tanpa lapisan ozon yang terletak di stratosfera bumi amat menakutkan. Menurut Nasa Earth Observatory tanpa penampan sinaran UV ini, kita boleh terbakar akibat sinaran matahari walaupun hanya terdedah secara terus selama 5 minit.

Lubang ozon Antartika menggambarkan kenyataan sebenar kehidupan yang akan dilalui oleh manusia sekiranya tiada lapisan ozon. Sejak penemuannya pada tahun 1980-an, didapati banyak negara terutamanya Australia, New Zealand, Chile dan Afrika Selatan yang telah terdedah kepada ancaman penyakit seperti kanser kulit dan katarak.

Usaha besar-besaran telah dilakukan untuk mempercepatkan pemulihan ozon, termasuklah Protokol Montreal tahun 1987 dan pengawalan pembebasan CFC. Namun demikian, kajian Guang Zeng dan rakan-rakan dari Institut Penyelidikan Air dan Atmosfera Kebangsaan New Zealand, menunjukkan pemulihan tersebut boleh mendatangkan dampak positif dan negatif dari sudut perubahan iklim. Penyembuhan lubang lapisan ozon yang menjadi pelindung Bumi mungkin akan turut disertai impak negatif yang mana hal ini boleh menyebabkan perubahan iklim dan menukarkan pola angin, merendahkan ketinggian ozon dari atmosfera ke permukaan bumi sekali gus menjadi punca utama kabut asap.

Penelitian yang terperinci dalam edisi Mei Geophysical Research Letters, mendedahkan bahawa variasi dalam kitaran atmosfera akibat perubahan iklim akan menyebabkan peningkatan 43 peratus dalam pertukaran gas antara stratosfera dan troposfera, lapisan hawa Bumi pada permukaan dan bekalan udara kita. Kerana semakin banyak ozon di stratosfera diisi kembali, semakin banyak juga ia akan meresap masuk ke dalam oksigen yang kita hirup. Ozon pada ketika ini juga sudah terdapat di troposfera walaupun ianya terbentuk daripada asap kenderaan dan pencemaran-pencemaran lain. Hal ini boleh membahayakan sistem pernafasan manusia dan persekitaran.

Menurut ramalan komputer model kajian Zeng, sekiranya kadar karbon dioksida di atmosfera terus meningkat seperti yang diramalkan maka lapisan ozon akan mula mendingin dan mengaburkan batas suhu yang memisahkannya dari troposfera. Dalam abad yang akan datang, ozon bakal lebih banyak meresap ke dalam udara kita.

Zeng berharap kajian pada masa hadapan akan memberi gambaran yang lebih baik dan tepat terhadap komposisi atmosfera baik stratosfera mahupun troposfera, serta pergerakan ozon antara kedua-duanya termasuk masa depan lingkungan bumi.


Comments seterusnya...