Hotspot@UPM - Wireless untuk semua!!!

oleh sorensen pada 22 Mac 2008 dalam

Mungkin bukan perkara baru bagi aku utk berinternet di dalam bilik kat kolej ni. Salah satu sebabnya adalah, KPZ merupakan satu2nya kolej yg menyediakan perkhidmatan wireless sebelum ni, kolej lain takde. Sbb kedua, line wireless kpz dipancarkan dpd pejabat kolej. Oleh yg demikian, beberapa bilik di level pertama, kedua dan ketiga blok pintar (wing sebelah kanan) ada direct contact dgn line wireless tu sbb pejabat kolej nampak je dpd area2 tersebut. Antara bilik2 tu termasuk la bilik aku, sbb tu la selama ni aku mampu berinternet free dgn gembiranya 24 jam kat dlm bilik je. Bdk2 yg ada kat bilik area lain terpaksa tumpang bilik member ataupun turun ke depan ofis utk menggunakan wireless.

Tapi mulai minggu ni dan seterusnya, perkara ni bukan lagi satu keistimewaan bagi aku. Sebab, seluruh warga UPM akan menikmati kemudahan itu!!


Ya, pada minggu ini perkhidmatan hotspot@UPM mula beroperasi. Sesuai dgn namanya, hotspot@UPM membolehkan semua student menggunakan wireless di seluruh kawasan kampus. Mula2 hari tu aku tak percaya la dgn ura2 tu, maklumla dgn kawasan kampus UPM yg sebesar2 alam ni mana mungkin benda tu boleh berlaku. Tapi bila aku bukak wireless malam tadi, hambik kau.. 3 line wireless available tu!! Masa aku keluar kejap tadi, baru aku ternampak ada transmitter terpasang dekat 1st floor blok bijaksana dan blok arif. No wonder la, dua2 ada direct contact dgn blok kitorang ni..

Harus la aku rasa best.. sbb sebelum ni kitorang cuma bergantung pada satu connection je iaitu HOTSPOT KPZ. So, kalau line tu ada problem mmg takde alternatif langsung. Sangat menyukarkan especially masa nak buat assignment tengah2 malam tapi tak cukup bahan. Pulak tu, kena ada password yg didaftarkan dkt pejabat kolej baru boleh guna. Selama ni aku terpaksa pinjam ID member je sbb takde ID sendiri. Bukan aku tak apply, tapi ofis tu yg lembab sgt proses ID aku.. smp skrg takde lg. Tapi lepas ni, heheh.. lupakan je, dah takde maknanya.

Oklah, kepada semua warga UPM.. selamat berinternet. Gunakanlah kemudahan ni dgn sebaik mungkin ok. Kpd bdk2 U lain.. heheh.. KORANG ADER? :P



6 komen seterusnya...

6 komen

  • eman

    hi... Uspot UPM nie ok ke? line dier cam hampeh je... server dier block speed at 45Mbps... biase nyer kalau korang tngok kat utilization hampir 70-100% usage all time... time tue mmg xde harapan la... da la dier nyer load balancing server x jlan lansung... aku tau ader care korang bypass login uspot and guna line UPM thru USpot.. sbb website upm leh connect tanpa login... aku tau ader hacker2 yg dah open hole kat mane2... sbb ader kwan kpd kwn aku dpt line UPM tanpa login Uspot... so share la...

  • SoReNsEn

    eh takpe2, nanti kalau aku tau cara nak bypass aku buat announcement kat login page uspot tu ok? aper.. taknak? okok klu cmtu nanti aku call TNC suh dia buat pengumuman kat live.upm.edu.my ok tak? *terus fensan!!!

    *ehem, bypass2 nie kawe no komen ye encik2 sekalian. sbb kawe nie bukanla hacker yg dimaksudkan itu.. kawe sayang pengajian kawe lebih dpd segala2nya. percayalah, apabila sampai surat dpd senat memanggil korang utk dikenakan tindakan tatatertib atas kesalahan tu.. it really2 does not worth it.. ok :)

  • hijauoren

    sgt best ade wireless.. speed die ok ke x ok ke.. at least mesti ade tyme2 yg speed die ok kan.. bersyukurla adik2 sekalian yer.. tyme aqaq dulu tade.. wpun dr dulu dikatekan UPM neh (terutame KPZ) terletak dlm lingkaran MSC.. huhuuu~

    so dh ade internet tu rajin2 la buat assg.. jgn dok lilau tgk benda bukan2 plak naa..

    hehe

  • Tanpa Nama

    ade spe2 tau x mcm mne nk connect ng uspot..sbb sy pgi frmat lptop so lps sp nk gna uspot xleh..blh gna yes je tpi mklmkn yes kn credit lau gna uspot jmt la ckit