Berkelah di Sg. Chongkak, Hulu Langat...

oleh sorensen pada 19 Januari 2009 dalam

Mulanya dbong yg hantar comment kat fster aku last week, psl plan ni. 1st tu tak tau lagi konfem ke tak.. tapi bila dua hari lepas dbong call aku ckp plan tu dah konfem, bukan kepalang rasa hepi hati aku. Harus, lepas bbrp minggu pertama sem ni yg memberi tekanan melampau.. sape nak lepaskan peluang melepaskan tension tul x? So, dgn sukacitanya program tu pun proceed la semalam. Sume la ikut sama.. dbong, didy, jojo, shafik dan lagi 3 org kawan. Sayang kat korang, tak lupa kat aku utk event yg best satu ni.. hikss!! Dalam pukul 8.00 pagi, ktorang mula bertolak dpd upm. Ktorang naik dua kereta, satu dbong bawak dan lagi satu shafik (aku, didy & khalil tumpang kete shafik). Dbong dgn lagi 2 org kwn tak bertolak dr upm, dia jemput diorg dr tempat lain dan ktorang janji utk jumpa kat satu tempat di kajang. Sementara tunggu tu, ktorang sempat breakfast kejap kat satu gerai. Tak lama lepas tu dbong dan kawan2 lain pun sampai, dan perjalanan ke sg. chongkak pun diteruskan.

Sampai je kat sana, ingatan aku terus melayang pulang ke negeri aku. Pemandangan kat sg. chongkak tu hampir serupa dgn ranchan pool di serian, cuma sungai dan jeram dia sangat panjang dan lebih cantik!


Cantik tak pemandangan dia?

Tengok tempat tu pun aku dah excited giler, lama dah tak berendam kat sungai yg bersih mcm tu. Sepanjang bbrp jeram yg pertama, mmg penuh pengunjung lain yg bawak family pegi berkelah kat situ, hinggakan ktorang terpaksa berjalan agak jauh ke area dalam utk cari port yg lebih privacy.
Ok, dah dapat port tu.. acara mengeluarkan makanan plak. Thx sgt2 kpd dbong dgn max sbb bertungkus lumus siapkan sume makanan yg ada.. huhu. Ktorang dtg just bawak diri je la, sbb sume barang dah ada. Ni la antara hidangan yg ada..

Tu tak keluar sume lagi ye...

Kita jenguk sikit apa yg diorg buat tu...

Oh.. panggang ayam rupanya ;)

Selesai melakukan mukaddimah dgn makanan2 tu, apa lagi! Masa utk berendam!!! Haiyaa.. bila dah masuk dlm air, sume riak kegembiraan dan kegilaan terpancar dari wajah masing2, padahal mula2 tadi coverline ni.. sbb ada antara ktorang yg tak kenal antara satu sama lain lagi kan. Tengok2, hambik kau..! Airnya sejuk.. sejukkkk sangat2!!! Masa berendam tu, didy la org yg paling havoc dan memeriahkan suasana. Dia tukang pose2, khalil yg jadi photographer dia.. sampai bateri 1st yg ada dlm kamera tu habis ye.. khalil kne carik bateri baru.. huhu.. Aku xde lagi pic ms ktorang berendam tu, sbb henfon tinggal dlm beg je x bwk turun..

Macam2 citer la yg berlaku jugak ms ktorang tgh berendam. Spec didy hilang, botol dettol hanyut, pose2 gedik dan yg paling "keji" mengayat org yg lalu lalang (keje didy ye). Main air sampai tak ingat dunia, splashing sesama sendiri.. yg pakcik kat tebing sungai tu sebok je nak memancing. Klaka sangat. Tu ktorang cakap, tak dapat ikan nanti.. pancing2 dapat dugong (didy la tu) wakakakaka!!! Dah puas main air tu, baru la sambung makan betul2. Penat sgt ye, kaki aku brp kali nyaris nak krem sbb berendam lama sangat. Dah la airnya sejuk giler2, bergerak dlm air mcm org reti berenang.. huhu.. tapi takpe la, at least mmg hepi sgt bila dpt masa terluang mcm ni berpiknik sesama kawan2..

Dalam pukul 2.30 petang, ktorang pun berangkat pulang. Kenangan ke sana mmg aku ingat sampai bila2, ada kesempatan next time memang aku akan datang lagi. Harus!


4 komen seterusnya...

4 komen

  • abe min beirut

    hehe... aku da ade dlam kepale nak plan tok nex trip lak.. kiki.. nant aku ptimbangkan dulu mane yg paling best.. kiki... ko tunggu je oke... harusss diajak... kekeke