DiGi Limited Edition Internet Prepaid

oleh sorensen pada 03 Disember 2010 dalam , ,

Tak pernah terfikir rasanya bagi aku untuk memandang telco jenama yang satu ini sebelumnya. Sebab kat tempat aku, DiGi merupakan antara telco yang paling kurang kompetitif di antara ketiga-tiga telco yang ada, disebabkan faktor liputannya yang sangat lemah di tempat kami. Jadi sebelum ini kalau ada sebarang promosi atau plan baru yang ditawarkan oleh DiGi, aku tak ambil perhatian sangat. Umum pun tahu kalau dari segi perkhidmatan suara DiGi memang antara yang menawarkan harga paling berpatutan, tapi memandangkan itu bukan keperluan utama aku (di samping ahli keluarga dan kawan-kawan yang sangat sedikit menggunakan DiGi) aku malas hendak ambil pusing.

Cuma baru-baru ini aku terperasan dengan plan data wireless broadband tanpa had DiGi Limited Edition Internet Prepaid. Mulanya abang aku yang cadangkan aku beli sim pack ni memandangkan harga langganannya paling murah setakat ini berbanding Celcom dan Maxis (RM10 untuk 5 hari). Mulanya aku fikir mungkin kadarnya sama saja, tapi bila diselidik rupanya memang berbeza dengan DiGi easy dan plan-plan yang lain.

Dan satu hal lagi, sim pack ini adalah edisi terhad. Jadi sekiranya stok yang sedang ada di pasaran sekarang sudah habis terjual, maka pengeluaran sim pack untuk plan ini akan dihentikan. Pada dasarnya, DiGi menggunakan sistem pemasaran plan secara bermusim. Sistem dan kadar yang ditawarkan untuk satu-satu plan akan kekal sepertimana ketika plan tersebut dipasarkan dan tidak akan tertakluk kepada sebarang perubahan pada plan-plan baru yang akan mereka keluarkan pada masa akan datang (contohnya seperti plan Happy dan sebagainya).

Disebabkan itu, aku terus terfikir untuk mendapatkannya sebelum pengeluarannya dihentikan. Kakak ipar aku memberitahu ketika dia membelinya di Sarikei bulan lepas hanya terdapat satu kedai servis DiGi yang menjual sim pack tersebut, itupun hanya empat pack yang tinggal pada ketika itu. Kerana tidak mahu mengambil risiko dan membuang masa, aku cuba mencarinya di Lelong.com.my dan menempahnya dari sebuah online store yang terletak di Terengganu.

Walaupun di tempat aku masih belum terdapat perkhidmatan 3G/jalur lebar daripada DiGi (hanya GPRS buat masa sekarang) tidak rugi rasanya mengambil langkah selamat. Lagipun sudah hampir dua tahun plan prepaid broadband diperkenalkan oleh Celcom dan Maxis namun hingga sekarang belum ada tanda-tanda harga langganan mingguannya akan diturunkan. Jadi aku bercadang untuk terus mengaktifkan sim pack tersebut untuk faedah masa hadapan, sekurang-kurangnya sehingga ada di antara mereka yang memperkenalkan plan data prabayar lebih berpatutan berbanding kesemua yang ada sekarang.


Comments seterusnya...