Aku dan lagu arab...

oleh sorensen pada 04 Oktober 2007 dalam ,

Pekaba korang? Cmne bulan puasa.. ok ker? Heheh.. aku cam biasala setakat ni alhamdulilah tak miss lagi, cuma penat ckit kot brp hari ni sbb ada brp bijik presentation yg nak kne buat.. tmbhn plak hantar paperwork dpd minggu lepas lagi tak habis2 keje aku.. dua hari lepas pulak kne dgn pilihanraya kampus & pada hari yg sama kne buat pra-pendaftaran subjek utk sem dpn.. mls nak citer panjang2, tension!

heheh.. utk posting kali ni aku nak citer ttg cmner dalam beberapa ketika ni aku tiba2 "terminat" dgn lagu arab. utk pengetahuan korg, aku sebenarnya dah lama minat lagu2 arab ni.. semenjak zaman pascale machaalani tgh ngetop dgn lagu nour el chams awal2 tahun 2000 dlu.. tapi ntahla mungkin sbb exposure ttg artis2 arab ni jadi kurang lepas tu, minat aku terus padam macam tu je..

sehinggalah bila aku berjumpa dgn (again) budak DABONG nih...

dpd mula2 aku masuk cni, mmg sume org da sedia maklum dia ni mmg antara pengumpul lagu2 arab terbesar di KPZ, dan tak mustahil di UPM ni secara keseluruhannya (koleksi lagu dgn videoclip arab dia ada 1000+ dan skrg ni masih bertambah, dan perkara ni berkait rapat dgn pencarian external hard disk yg pernah aku citer suatu ketika dlu). mula2 tu aku heran jgk, kenapala agaknya dabong ni obses yg teramat sgt dgn lagu arab ni ye? seriously aku xfhm.. sehinggalah pd suatu hari tu al-kisahnya.. dia tunjuk kat aku videoclip lagu bertajuk Ya Rab, oleh Marwan Khoury feat. Carol Samaha..

lepas tu la baru aku perasan, rupanya lagu2 arab nyer evolution dah banyak berkembang berbanding zaman populariti pascale machaalani dlu.. dan baru aku sedar rupanya pmpn tu xde la sebest mana kalau dibandingkan dgn artis2 yg aku baru kenal ni, antaranya:


Nancy Ajram (نانسي عجرم)

Haifa Wehbe (هيفاء وهبي)
Aku sukee!!!

Madeline Matar (مادلين مطر)
Yg ni lagiii aku sukeee!!!!

Aiyo... kalau nak diceritakan apa yg dah berlaku dgn aku berkenaan obsesi dgn artis2 arab ni, mmg aku xthn.. cuma aku, dabong dan budak2 bilik 309 jela yg tahu betapa dahsyatnya penangan artis2 arab terhadap kitorang.. antaranya adalah:

1) menggunakan simbol huruf arab ketika bersms dgn dabong (7 mewakili huruf ha, 3 = ain, 2 = hamzah, 6=tha dsb)

2) bercadang mengemukakan permohonan kepada bahagian kad pintar, utk menukar ejaan pada kad matrik kitorang kepada huruf2 arab

3) menyanyi lagu Bahebak Wadari (oleh Madeline Matar) ketika berbuka puasa (cmne tu?)

dan yg paling dahsyat..

4) berangan utk mendapatkan status kerakyatan Lebanon hanya kerana obsesnya kitorang terhadap artis2 & slanga bahasa arab diorg (yg berbeza dpd bhs Arab Mesir).

Bila citer pasal ni mmg aku xthn nak gelak.. even skrg ni pun aku tgh gelak..
Nasib baik youtube tgh breakdown masa aku tulis blog ni, kalau tak korang tau la apa yg dah terjadi kepada aku dgn dabong.


Oh ya.. ni nama arab aku:

3'aznawe7be Fares al-Ma6ar
(غزناوحبي فارس المطر)



2 komen seterusnya...

2 komen

  • abe

    hahahaha, menarik tol care penulisan ko... kekeke, yg penting ape yg ko tulis 2 tepat belake.. sesunggguhnyer xde org da yg bley menyelamatkan kitedari terus jatuh cinta dan terperangkap dgn penangan lagu2 arab neh.. sesungguhnye aku berbangga ade org yg leh teman aku layan lagu arab n turut meminati dan obses kat artis2 arab ni.... ape2pun, tahniah kerane telah berjaye same meminati lagu arab... keep on going wif lagu arab.... sumber hiburan utama..... huahuahauahuahauahuahahuiah

  • Tanpa Nama

    huhu..ler..xsangke dlm malaysia ni aku bertemu gak..owg yg same taste ngan aku..
    ingat xramai..expecially aku pon,obses giler ngn lagu arab ni...
    lebih2 ag haifa wehbe,samira said,nancy 3jram,marwa,rola sa3d sume la..
    kalau leh nk la aku bkongsi minat ngan ko...
    mase konsertt haifa kat kl last year pon aku g,even tiket die rm180..huhu! ni senarai lagu2 yg best bg aku,ko dengar la..

    haifa : fakerni,agoul ahwak,ya hayat albi,wawa..al basata feat sabah..

    nancy ajram : ehsas jedid,akhasmak ah,ah w noss,ashtiki meno n moagaba

    samira said : youm wara youm ngan ma khalas

    marwa : ama na3eema and shiel edak

    rola sa3ed n sabah : yana yana

    dengar la..best bangat sih.. k la..chows..

    ko_air88@yahoo.com <---- myspace

    WAN_HAIFA