Start Menu terbuka sendiri?

oleh sorensen pada 05 November 2010 dalam ,

Dalam kegembiraan menyambut kembali "kepulangan" laptop aku yang dah lima bulan "mematikan diri" sejak awal minggu lepas, timbul satu masalah yang telah menyebabkan kepala hotak aku hampir pecah. Kalau sebelum ni, satu persatu masalah hardware laptop ni pernah berjaya aku selesaikan, kali ni aku bertarung dengan masalah baru pulak.

Start menu terbuka sendiri.

Dan ianya akan terbuka, terbuka dan terbuka lagi seolah-olah dalam masa seminit aku mengklik Start menu sampai 20 kali! Boleh tak korang bayangkan betapa annoying situasi tersebut? Dan bukan itu saja. Semua jenis application yang sepatutnya hanya akan dibuka kalau aku menngunakan kombinasi start button bersama aksara huruf (contohnya "Start button+L" untuk membuka Lock Windows) akan turut terbuka walaupun tanpa menekan start button itu!

Google telahpun digunakan (keyword: "start menu opens by itself"), dan ternyata bukan cuma aku seorang saja yang mengalaminya, bahkan ada seorang lagi manusia yang pernah merungut tentang perkara ini di sini. Dan setelah membaca post beliau, ternyata tiada seorang pun yang tahu apa punca dan bagaimana untuk mengatasi/menyelesaikannya. Dan akhirnya, aku terpaksa mencari penyelesaian sendiri. Setelah mengimbas hard disk dan mendapati tidak terdapat sebarang ancaman virus/malware, cuma ada satu saja kemungkinannya yang paling hampir dan logik.


Ya, Start Button. MANGKUK INI SUDAH ROSAK!!!

Pada mulanya memang aku perasan yang start button di sebelah kanan space bar sudah tidak berfungsi lagi apabila ditekan. Cuma, aku agak lambat menyedari kalau inilah punca semuanya berlaku! Aku mengandaikan punat ini tidak berfungsi lagi ketika ditekan, disebabkan bahagian dalaman punat tersebut sentiasa "ditekan" sepanjang masa menyebabkan start menu dan semua fungsi shortcut key yang menggunakan kombinasinya terbuka sendiri! Jadi memandangkan aku memang tidak mampu dan tidak mahu membuang masa "merobek" laptop ini sekali lagi, apakah jalan yang paling bijak untuk menyelesaikannya?

YA BETUL, DENGAN MEMATIKAN FUNGSI START BUTTON TERSEBUT!!!

(klik utk besarkan)

Apa yang korang nampak kat atas adalah site untuk download patch mematikan/menghidupkan fungsi punat tersebut. Sebenarnya ada arahan untuk melakukannya secara manual (dengan mengedit registry), cuma aku malas nak buat. Nak buat apa susah-susah kalau ada cara yang lebih senang kan? Anyway, site kat atas ni boleh dicapai di sini.

Dan hasilnya? Start menu tak terbuka sendiri lagi!!!Comments seterusnya...